Curatoren stellen eigenaar aansprakelijk van failliet Big Bazar
DEN HAAG (ANP) - De bestuurder van het bedrijf achter de omgevallen winkelketen Big Bazar is door de curatoren aansprakelijk gesteld. Dat staat in het vijfde faillissementsverslag. Eigenaar Heerke Kooistra kocht de keten in 2021, die vorig jaar failliet werd verklaard na financiële problemen en steeds meer klachten over onbetaalde rekeningen.
De aansprakelijkheid zelf staat nog niet vast, omdat de bestuurder zich nog kan verweren, zegt een van de curatoren tegen het Financieele Dagblad. Volgens die krant impliceert de zet van de curatoren dat zij vinden dat Kooistra fouten heeft gemaakt in de periode voorafgaand aan het faillissement, waardoor hij mogelijk moet opdraaien voor een tekort van zo'n 45 miljoen euro.
De bestuurder van Big Bazar is bovendien zelf bankroet. In het volgende faillissementsverslag wordt mogelijk meer bekend over de aansprakelijkheidsstelling.
Schuldenexpert
De rechtbank in Amsterdam verklaarde Big Bazar vorig jaar september failliet. De koopjesketen kwam destijds naar eigen zeggen in de problemen door de forse prijsstijgingen in de winkelstraat, waardoor klanten minder gingen uitgeven. Kooistra hoopte lange tijd een bankroet af te kunnen wenden door verlieslatende winkels te sluiten.
De keten deed in de zomer van 2023 nog verschillende pogingen om het bedrijf van de ondergang te redden, via verzoeken om een schuldenexpert aan te laten wijzen die orde op zaken zou kunnen stellen. Door boze verhuurders en leveranciers ingediende aanvragen voor een bankroet kwamen daardoor telkens in de wacht te staan. Op het moment van faillissement had Big Bazar nog zo'n negenhonderd werknemers en meer dan honderd winkels.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De toonaangevende Amerikaanse beursgraadmeters Nasdaq en de S&P 500-index hebben de eerste handelsdag in december afgesloten op nieuwe recordstanden. Vooral techbedrijven waren in trek bij beleggers. Super Micro Computer maakte een opvallende koerssprong van bijna 29 procent.
4 uur geledenVELDHOVEN (ANP) - De aangescherpte maatregelen van de Verenigde Staten tegen de Chinese chipindustrie hebben dit jaar "geen directe materiële impact" op de bedrijfsresultaten van ASML. "Voor 2025 blijft de verwachting dat de impact binnen de eerder gecommuniceerde marges valt", meldt de chipmachinefabrikant uit Veldhoven.
5 uur geledenKOPENHAGEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Russische activiteiten van de Deense bierbrouwer Carlsberg worden niet meer beheerd door Moskou. Rusland nam in juli vorig jaar tijdelijk de controle over van Carlsbergs belang in Baltika Breweries, nadat het bierconcern dat probeerde te verkopen. De activiteiten van de grootste brouwerij van Rusland zijn nu weer in handen van Carlsberg.
5 uur geledenCUPERTINO (ANP/RTR) - Apple wordt in de Verenigde Staten beschuldigd van het illegaal monitoren van persoonlijke apparaten en iCloud-accounts van werknemers. Ook zou het techconcern medewerkers verbieden om over hun salaris en arbeidsomstandigheden te praten, zo komt naar voren uit een nieuwe rechtszaak die is aangespannen in Californië.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Belgische uitgeverij DPG Media, het bedrijf dat in Nederland achter onder meer het AD, de Volkskrant en NU.nl zit, test in Nederland en België of onlinebezoekers van de nieuwswebsites van het bedrijf willen betalen om geen persoonlijke data te hoeven delen. Dit bevestigt een woordvoerster van DPG Media na berichtgeving door de Belgische krant De Tijd.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - De verkoop van nieuwe campers in Nederland is tot en met november met 11 procent gestegen tot 2413 stuks. Daarmee stevent 2024 af op het op een na beste jaar ooit voor de sector, zo meldt brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Naar verwachting worden er in december nog ongeveer zestig campers geregistreerd. Alleen in het coronajaar 2021 werden er met ruim 3000 exemplaren meer nieuwe campers verkocht.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven zijn maandag op het Damrak hersteld van de koersverliezen van eerder op de dag. Aanvankelijk stonden de koersen onder druk nadat nieuwe exportbeperkingen van de Verenigde Staten voor Chinese chipbedrijven bekend waren gemaakt. Besi en ASML sloten uiteindelijk beide 0,9 procent hoger. ASML, de chipmachinemaker uit Veldhoven, meldde te onderzoeken wat de beperkingen kunnen betekenen voor het bedrijf.
9 uur geleden