Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Curatoren: er komt geen doorstart voor winkelketen Big Bazar

Curatoren: er komt geen doorstart voor winkelketen Big Bazar

DIEMEN (ANP) - De failliete winkelketen Big Bazar maakt geen doorstart. De curatoren hebben in een mededeling aan het personeel laten weten dat er slechts één partij geïnteresseerd was om met de koopjesketen verder te gaan. Maar die wilde te weinig geld neertellen voor de resterende voorraden van Big Bazar, daardoor konden de curatoren naar eigen zeggen niet op de bieding ingaan.

Aan de medewerkers leggen de curatoren uit dat hun belangrijkste taak is om nog zoveel mogelijk geld uit de boedel te halen voor het betalen van schuldeisers. Daardoor konden ze niet ingaan op een voorstel waarbij een koper maar een factie van de oorspronkelijke inkoopwaarde van alle overgebleven artikelen zou neertellen.

Andere partijen die zich de voorbije weken hebben gemeld bij de curatoren, wilden niet verder met de winkels maar waren alleen geïnteresseerd in de voorraad. Ook met hun is geen deal gesloten omdat ze te weinig geld boden.

Kortingen

De curatoren zullen nu in de komende periode de voorraad vanuit de overgebleven winkels van Big Bazar zelf uitverkopen. "Zoals gebruikelijk bij een faillissementsuitverkoop zullen zij daarbij kortingen geven", laten ze weten.

De rechtbank in Amsterdam had Big Bazar eind vorige maand failliet verklaard. De keten kampte al enige tijd met financiële problemen en kreeg steeds meer klachten binnen over onbetaalde rekeningen. Ook waren er toen al veel winkels gesloten. Big Bazar had op het moment van faillissement nog circa negenhonderd werknemers en minder dan honderd winkels.

Teleurstelling

De keten deed in de zomer nog verschillende pogingen om het bedrijf van de ondergang te redden, via verzoeken om een schuldenexpert aan te laten wijzen die orde op zaken zou kunnen stellen. Door boze verhuurders en leveranciers ingediende aanvragen voor een bankroet kwamen daardoor telkens in de wacht te staan. Maar de reddingspogingen mislukten, tot teleurstelling van de vakbonden en het personeel.

Directeur Joost Konings van incassobureau Invorderingsbedrijf, dat namens meerdere schuldeisers van Big Bazar spreekt, zegt dat het "jammer" is dat er niemand is gevonden die voor het merk Big Bazar nog een flinke som geld wilde betalen. Maar voor de kleinere schuldeisers maakte het volgens hem eigenlijk niet meer uit. "Wat de curatoren nog aan geld ophalen gaat toch naar de Belastingdienst." Big Bazar had voor tientallen miljoenen euro's aan schulden en de fiscus staat bij betalingen door curatoren na een bankroet altijd vooraan in de rij.

Meer uit Financieel

Techbedrijf Yandex verbreekt banden met Rusland

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Techbedrijf Yandex heeft de verkoop van zijn Russische activiteiten afgerond. Dat heeft het formeel in Nederland gevestigde moederconcern van het bedrijf maandag bekendgemaakt. Yandex wil verder onder de naam Nebius Group en zich richten op eigen projecten, zoals de ontwikkeling van technologie voor zelfrijdende auto's en cloudopslag.

8 minuten geleden
Loonstijging in cao's neemt voor het eerst in maanden iets toe

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in juni voor het eerst in maanden weer wat toegenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, denkt wel dat het om een "incidentele fluctuatie" gaat. De onderliggende trend blijft dalend, is de indruk.

25 minuten geleden
VanMoof komt door bankroet gedupeerde klanten tegemoet met korting

AMSTERDAM (ANP) - VanMoof geeft kortingscodes weg aan klanten die door het eerdere faillissement van de fietsenmaker nooit hun bestelde elektrische fiets hebben ontvangen. Het gaat om een wereldwijde actie, heeft VanMoof maandag aangekondigd. De korting van 1000 euro kunnen klanten gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe VanMoof-fiets.

2 uur geleden
Samsung blijft koploper op wereldwijde smartphonemarkt

SINGAPORE (ANP) - Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft in het tweede kwartaal zijn koppositie op de wereldwijde smartphonemarkt behouden, meldt onderzoeksbureau Canalys. De Amerikaanse iPhone-maker Apple bleef op de tweede plaats. Het Chinese Xiaomi volgde op de voet en kende afgelopen kwartaal de sterkste groei van de top vijf smartphonefabrikanten in de wereld.

2 uur geleden
IT-concern Atos bereikt overeenkomst met meerderheid schuldeisers

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het noodlijdende Franse IT-concern Atos heeft een overeenkomst bereikt met een meerderheid van zijn schuldeisers. De deal zorgt ervoor dat de schuldeisers na de herstructurering van het bedrijf de controle over Atos in handen krijgen. Schuldeisers die de overeenkomst nog niet hebben getekend, hebben tot 22 juli de tijd om dit te doen.

3 uur geleden
Onderzoek: Koreaanse cultuur goed voor miljardenexport

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten wereldwijd hebben een groeiende interesse in de Zuid-Koreaanse cultuur. Zij geven daardoor steeds meer uit aan zaken als etenswaren, cosmetica, popmuziek en series uit Zuid-Korea. De populaire video-app TikTok en adviesbureau Kantar verwachten op basis van onderzoek dat de exportwaarde van deze producten tegen 2030 bijna verdubbelt tot 143 miljard dollar.

4 uur geleden
Geplaagd IT-bedrijf Centric van Gerard Sanderink verkocht

GOUDA (ANP) - IT-bedrijf Centric van de omstreden zakenman Gerard Sanderink wordt overgenomen door een consortium van Nederlandse ondernemers. Topman Peter Wakkie van Centric verwacht dat het bedrijf met de overeenkomst "definitief in rustiger vaarwater" komt.

4 uur geleden