Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Curator: toekomst buitenlandse winkels Scotch & Soda ook onzeker

Curator: toekomst buitenlandse winkels Scotch & Soda ook onzeker

AMSTERDAM (ANP) - De buitenlandse winkels van kledingketen Scotch & Soda kunnen niet zonder de failliete Nederlandse tak. Curator Jasper Berkenbosch zoekt daarom naar een bedrijf dat niet alleen de Nederlandse filialen wil overnemen maar dat ook verder wil met de winkels over de grens, waarover nog geen bankroet is uitgesproken.

Volgens de curator zijn er al meerdere geïnteresseerde partijen, met wie hij gesprekken voert. Hij heeft goede hoop een doorstartmogelijkheid te vinden. "Ik verwacht het ook, maar het is nog geen gegeven. Er zal ook geld bij moeten", zegt hij naar aanleiding van berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

Berkenbosch noemt Scotch & Soda een "echt Amsterdams merk", waarvan de kleding volgens hem ook in Amsterdam zelf wordt ontworpen. In Nederland telt de onderneming circa dertig zaken en achthonderd medewerkers, wereldwijd gaat het om ongeveer 260 winkels en zo'n tweeduizend werknemers. "En dan zijn er ook nog andere winkels waar Scotch & Soda aan levert. In totaal zijn er wereldwijd ongeveer 7000 winkels, waar de kleding van het merk is te vinden."

Ongelukkige timing

Dat Scotch & Soda in de problemen is gekomen, lijkt volgens de curator op het eerste gezicht het gevolg van een een ongelukkig getimede internationale expansie. "Scotch & Soda is vooral de laatste jaren hard gegroeid. Net in de tijd dat de coronapandemie begon."

Dat laatste zorgde ervoor dat gloednieuwe winkels door coronarestricties meteen weer dicht moesten of amper klandizie trokken, terwijl er wel flink was geïnvesteerd in de uitbreidingen. Vorig jaar kreeg de keten vervolgens te maken met flink gestegen energieprijzen, die de kosten opdreven. Dat zorgde voor zulke verliezen dat Scotch & Soda niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen en een bankroet onvermijdelijk werd.

"'Fastfashion' zegt altijd dat ze geen geld hebben voor normale lonen, maar stampen wel wereldwijd nieuwe winkels uit de grond", zegt vakbondsbestuurder Linda Vermeulen van FNV in een reactie. "De investeerders gaan voor 'fastmoney', hebben geen oog voor werknemers, of klimaat." Volgens Vermeulen kunnen FNV-leden bij Scotch & Soda bij de vakbond terecht voor individuele hulp.

Meer uit Financieel

Toezichthouder VS gaat handsfree techniek Ford onderzoeken

DEARBORN (ANP/RTR) - De Amerikaanse verkeerstoezichthouder National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) gaat onderzoek doen naar de handsfree rijtechnologie BlueCruise van Ford Motor. Twee incidenten waarbij auto's van het type Ford Mustang Mach-E botsten met stilstaande voertuigen, waren de aanleiding voor het onderzoek.

21 minuten geleden
Advocaat: schikking Philips kan ook in Nederland betekenis hebben

AMERSFOORT (ANP) - De schikking van Philips van 1,1 miljard dollar voor Amerikanen die schade zeggen te hebben van apparaten van dit bedrijf tegen apneu, kan ook in Nederland van betekenis worden. Philips ziet immers "dat er iets goed mis is gegaan", zegt de Nederlandse advocaat Mark de Hek van SAP Letseladvocaten. De regeling kan daardoor eventueel in het voordeel werken van de meer dan duizend door De Hek vertegenwoordigde Nederlanders die ook klachten door deze apparatuur melden of bezorgd zijn over de mogelijke gevolgen van het gebruik.

49 minuten geleden
Veel onzekerheid in bloemenbranche over nieuwe inspecties in VK

ZOETERMEER (ANP) - Bij Nederlandse bloemen- en plantenexporteurs is veel onzekerheid over de gevolgen van de fysieke inspecties die vanaf dinsdag worden uitgevoerd bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk. Zo is er in de havens onvoldoende capaciteit om de controles uit te voeren en leiden de inspecties tot flink meer kosten, zegt Matthijs Mesken, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). Hij pleit dan ook voor een nieuwe handelsovereenkomst.

1 uur geleden
Aandeel Philips koerst af op grootste dagwinst ooit na schikking

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Philips koerst maandag af op de grootste dagwinst ooit van het zorgtechnologiebedrijf. Het aandeel werd bij de opening al een derde meer waard en in de middaghandel liep de koerswinst verder op tot bijna 47 procent. Philips zag daarmee de beurswaarde met miljarden euro's stijgen tot rond de 30 miljard euro.

1 uur geleden
Flitsbezorger Getir kondigt vertrek uit Nederland aan

AMSTERDAM (ANP) - Flitsbezorger Getir heeft aangekondigd uit Nederland te vertrekken. Ook gaat het bedrijf het weg uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Met het vertrek van Getir zal ook haar merk Gorillas uit Europa verdwijnen.

1 uur geleden
Massaclaim van 3 miljard tegen Staat om Schiphol 'in aantocht'

SCHIPHOL (ANP) - Een groep omwonenden en belangenorganisaties bereidt een massaclaim van 3 miljard euro voor tegen de Staat over Schiphol. Aanleiding voor de claim is de uitspraak van de rechtbank in Den Haag vorige maand. Volgens de rechter heeft de Staat lange tijd inbreuk gemaakt op de mensenrechten van omwonenden door niet genoeg rekening te houden met hun gezondheid.

1 uur geleden
Arbeidsinspectie: boetes illegaal werken schrikken niet genoeg af

DEN HAAG (ANP) - De boetes die werkgevers krijgen als ze werknemers uit het buitenland illegaal laten werken, zijn niet meer afschrikwekkend genoeg. Dit meldt de Arbeidsinspectie na onderzoek onder 24 bedrijven die de wet hebben overtreden. Vaak zijn de financiële voordelen volgens de inspectie zo groot dat een boete minder kost dan het betalen van cao-lonen en werkgeverslasten.

2 uur geleden