Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Curaçao verlengt 'time-out' om hoge coronacijfers in ziekenhuis

Curaçao verlengt 'time-out' om hoge coronacijfers in ziekenhuis

WILLEMSTAD (ANP) - De zogenoemde ‘time-out’ die de Curaçaose regering op 7 januari instelde om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is donderdag voor de tweede keer met tien dagen verlengd. Het aantal besmettingen daalde de afgelopen dagen gestaag op het eiland, maar volgens minister-president Gilmar 'Pik' Pisas blijft het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis te hoog.

Ondanks het verlengen van de time-out, wordt de avondklok op het eiland vanaf vrijdag met een uur verkort. Die maatregel geldt nu van 23.00 uur tot 04.30 uur. Horecagelegenheden en alle andere winkels moeten uiterlijk 22.00 uur de deuren sluiten. Op openbare plekken op het eiland, en ook in onder meer het openbaar vervoer, in winkels en tijdens horecabezoek, moeten mensen een mondkapje dragen. Dat is ook verplicht op scholen voor leerlingen vanaf 12 jaar.

Voordat de maatregelen verder kunnen versoepelen, moeten de ziekenhuiscijfers dalen, aldus Pisas. De werkdruk in het ziekenhuis is al lange tijd hoog en Curaçao heeft hiervoor hulp vanuit Nederland gekregen. Het eiland gaat nu ook op zoek naar medisch personeel uit Cuba.

3146 infecties

Woensdag werden er 3146 infecties geregistreerd op Curaçao. Tien dagen daarvoor, op 16 januari, ging het om 11.825 besmettingen. In het ziekenhuis op Curaçao lagen woensdag 50 coronapatiënten, van wie 12 op de intensive care. Bij het begin van de time-out op 7 januari stond de teller op 27 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis, van wie 7 op de ic.

Volgens overheidsepidemioloog Izzy Gerstenbluth is de daling in het aantal besmettingen voor een deel te verklaren doordat sinds begin deze maand 'zelftesten' mogen worden verkocht. Minder mensen laten zich officieel testen. Tussen 6 en 26 januari zijn er 31 coronapatiënten overleden. Daarmee is het totale dodental gestegen tot 222.

Van de ongeveer 160.000 inwoners van het eiland hebben bijna 106.000 een eerste coronaprik gehad, ruim 97.000 van hen zijn volledig gevaccineerd en ruim 35.000 mensen zijn geboosterd. Gerstenbluth stelt dat "nog geen 30 procent van alle ouderen" momenteel een boostershot heeft gehaald.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Rechtbank Breda vonnist in zaak tegen relschoppers NAC-stadion

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda doet maandagochtend uitspraak in de zaak tegen 27 verdachten van de rellen bij het NAC-stadion in mei vorig jaar. Het Openbaar Ministerie heeft op de eerste zittingsdag werkstraffen tot tweehonderd uur geëist en celstraffen tot honderd dagen.

39 minuten geleden
Rechtbankzitting over fatale steekpartij met carnaval Horst

ROERMOND (ANP) - In de rechtbank in Roermond is maandagochtend de eerste openbare zitting over de dodelijke steekpartij tijdens de carnavalsviering in Horst, op 28 februari. Hierbij kwam een 21-jarige man uit de gemeente Horst aan de Maas om het leven. Een 19-jarige verdachte werd 's avonds laat opgepakt. Alle carnavalsfeesten in Horst werden daarna afgeblazen.

40 minuten geleden
Dode gevonden in uitgebrande auto in Baarlo (Limburg)

BAARLO (ANP) - In het Limburgse Baarlo is in de nacht van zondag op maandag een dode gevonden in een uitgebrande auto. Agenten vonden het lichaam aan De Berckt na een "reeks harde knallen", zo meldt de politie op Twitter.

42 minuten geleden
Man doodgeschoten aan de Nassauhaven in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is zondagavond een man doodgeschoten. De schietpartij vond rond 23.30 uur plaats aan de Nassauhaven in Feijenoord, meldt de politie, die een groot onderzoek is gestart.

3 uur geleden
Vrouw overgoten met zuur in Zeeuwse Burgh-Haamstede

BURGH-HAAMSTEDE (ANP) - Een vrouw is zondagavond in het Zeeuwse Burgh-Haamstede overgoten met zuur. Ze is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De politie laat weten dat ze aanspreekbaar is.

3 uur geleden
Özcan Akyol zendt weer uit vanuit Deventer

DEVENTER (ANP) - Programmamaker Özcan Akyol maakt zijn radioprogramma Onze Man In Deventer weer vanuit zijn woonplaats Deventer. Dat meldde Akyol zondag in de uitzending op NPO Radio 1. "Ja ja, we zijn weer in Deventer, gelukkig", aldus de presentator.

4 uur geleden
Van Grinsven, Vink en Hassing winnaars beste kinderboeken

UTRECHT (ANP) - De winnaars van de Kinderjury 2022 zijn Thomas van Grinsven en Rutger Vink met het boek De magische halsband (in de categorie 6 tot en met 9 jaar) en Kevin Hassing met het boek Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken (in de categorie 10 tot en met 12 jaar). De winnaars werden bekendgemaakt in de Bibliotheek Neude in Utrecht. Meer dan 50.000 kinderen stemden op hun favoriete boek.

11 uur geleden