Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Curaçao verlengt 'time-out' om hoge coronacijfers in ziekenhuis

Curaçao verlengt 'time-out' om hoge coronacijfers in ziekenhuis

WILLEMSTAD (ANP) - De zogenoemde ‘time-out’ die de Curaçaose regering op 7 januari instelde om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is donderdag voor de tweede keer met tien dagen verlengd. Het aantal besmettingen daalde de afgelopen dagen gestaag op het eiland, maar volgens minister-president Gilmar 'Pik' Pisas blijft het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis te hoog.

Ondanks het verlengen van de time-out, wordt de avondklok op het eiland vanaf vrijdag met een uur verkort. Die maatregel geldt nu van 23.00 uur tot 04.30 uur. Horecagelegenheden en alle andere winkels moeten uiterlijk 22.00 uur de deuren sluiten. Op openbare plekken op het eiland, en ook in onder meer het openbaar vervoer, in winkels en tijdens horecabezoek, moeten mensen een mondkapje dragen. Dat is ook verplicht op scholen voor leerlingen vanaf 12 jaar.

Voordat de maatregelen verder kunnen versoepelen, moeten de ziekenhuiscijfers dalen, aldus Pisas. De werkdruk in het ziekenhuis is al lange tijd hoog en Curaçao heeft hiervoor hulp vanuit Nederland gekregen. Het eiland gaat nu ook op zoek naar medisch personeel uit Cuba.

3146 infecties

Woensdag werden er 3146 infecties geregistreerd op Curaçao. Tien dagen daarvoor, op 16 januari, ging het om 11.825 besmettingen. In het ziekenhuis op Curaçao lagen woensdag 50 coronapatiënten, van wie 12 op de intensive care. Bij het begin van de time-out op 7 januari stond de teller op 27 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis, van wie 7 op de ic.

Volgens overheidsepidemioloog Izzy Gerstenbluth is de daling in het aantal besmettingen voor een deel te verklaren doordat sinds begin deze maand 'zelftesten' mogen worden verkocht. Minder mensen laten zich officieel testen. Tussen 6 en 26 januari zijn er 31 coronapatiënten overleden. Daarmee is het totale dodental gestegen tot 222.

Van de ongeveer 160.000 inwoners van het eiland hebben bijna 106.000 een eerste coronaprik gehad, ruim 97.000 van hen zijn volledig gevaccineerd en ruim 35.000 mensen zijn geboosterd. Gerstenbluth stelt dat "nog geen 30 procent van alle ouderen" momenteel een boostershot heeft gehaald.

Meer uit Binnenland

OM wil vrouw uit Arnhem vervolgen in zaak Bas Muijs

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Die krant schrijft dat de vrouw de acteur naar Arnhem heeft laten lokken omdat ze boos zou zijn over "slechte seks" die ze lang geleden heeft gehad met Muijs.

34 minuten geleden
Verdachte uitbuiting: ik ben geen slavendrijver

DEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.

40 minuten geleden
Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

43 minuten geleden
Groningen en Gouda vangen jonge asielzoekers op

GRONINGEN (ANP) - Zowel Groningen als Gouda heeft besloten om jonge asielzoekers tijdelijk onderdak te bieden. Dat moet de druk op de asielopvang helpen verminderen.

1 uur geleden
NS: Geen of verkeerde info op schermen stations door storing

UTRECHT (ANP) - Op de schermen op treinstations wordt geen of verkeerde informatie getoond door een technische storing, zo meldt de NS. Reizigers worden opgeroepen om te letten op de omroepberichten of hun reis in de app te plannen.

2 uur geleden
Elf aanhoudingen rond vervolg wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft woensdagmiddag elf mensen aangehouden in het gebied rond de Johan Cruijff ArenA. Daar speelde Ajax zonder publiek het restant van het zondag gestaakte duel met Feyenoord uit. Tien mensen werden opgepakt omdat zij een bivakmuts bij zich hadden, één persoon omdat die nog gezocht werd voor een ander strafbaar feit.

2 uur geleden
Advocaat gemeenten: er is gesproken met Chemours over schikking

DORDRECHT (ANP) - De advocaat die de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden bijstaat in de rechtszaak tegen chemiebedrijf Chemours, erkent dat de betrokken partijen hebben gesproken over een schikkingsvoorstel. Over de inhoud daarvan wil hij niets kwijt.

3 uur geleden