Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cultuurminister sluit nieuw steunpakket cultuursector niet uit

Cultuurminister sluit nieuw steunpakket cultuursector niet uit

DEN HAAG (ANP) - Als de coronacrisis nog even doorzet, komt er zeker nog een steunpakket voor de cultuursector. Dat zegt cultuurminister Ingrid van Engelshoven tegen het ANP. Ze was zaterdag met de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma bij het zogenoemde Fieldlab-evenement in het Beatrix Theater in Utrecht, waar cabaretier Guido Weijers voor publiek optrad. "Ik hoop echt dat hier een hele belangrijke stap is gezet naar het verder openzetten van de theaters", aldus Van Engelshoven. "Als we hier hebben kunnen laten zien dat het veilig kan, is er ook meer mogelijk."

Ook wordt gewerkt aan verder perspectief voor de sector, onder andere door de onderzoeksuitslagen van dit evenement te beoordelen. Daaruit moet blijken of de opzet zoals die zaterdag was, geschikt is voor een vervolg. Waarom dat pas bijna een jaar na de uitbraak van de coronacrisis wordt gedaan? "We hadden een heel ander perspectief, namelijk dat we eerder deze crisis uit zouden komen. We hadden dit eerder willen doen, maar toen kwam de Britse variant. We zijn echt al een tijd samen onderweg."

Het publiek tijdens het proefevenement was zaterdag opgedeeld in groepen van 250, 200 en 50. Elke 'bubbel' had een eigen ingang en toiletruimte en eigen regels: zo moesten sommigen mondkapjes dragen en anderen achter een spatscherm zitten. Alle bezoekers werden van tevoren getest en droegen tijdens het evenement een bewegingssensor zodat achteraf te zien is hoeveel contact ze onderling hebben gehad en waar ze allemaal zijn geweest. Over een aantal dagen worden ze opnieuw getest.

De voorstelling van Guido Weijers was het tweede proefevenement van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid. Eerder deze week werd gestart met een zakelijk congres in het Beatrix Theater.

De minister is nu druk met het uitwerken van het garantiefonds, waar onder andere festivals op kunnen terugvallen wanneer de festivalzomer toch niet door kan gaan vanwege de coronacrisis. "We monitoren van dag tot dag en we doen wat nodig is", aldus de minister. Of het meest recente steunpakket voor de sector daarmee dan ook het laatste is? "Zeker niet."

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

7 uur geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

7 uur geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

7 uur geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

7 uur geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

7 uur geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

7 uur geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

8 uur geleden