Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cultuurminister probeert te redden wat er te redden valt

Cultuurminister probeert te redden wat er te redden valt

DEN HAAG (ANP) - Het zal door de coronacrisis ook in de cultuursector zeker niet lukken om iedereen daar aan het werk te houden. Een aantal beroepsmensen in de branche zal zich moeten laten omscholen. Dat zei cultuurminister Ingrid van Engelshoven maandag tijdens de cultuurbegroting voor volgend jaar. Niettemin wil ze de makers en instellingen tegemoet komen waar ze kan, als ze problemen hebben door de coronamaatregelen of door andere oorzaken.

Zo is ze met Economische Zaken in overleg over de vouchers die cultuurliefhebbers hebben gekregen voor bijvoorbeeld voorstellingen die niet doorgingen. De SP wees erop dat mensen op den duur mogelijk toch geld zullen terugvragen, terwijl dat bij de instellingen niet voorradig is. Daar moet een oplossing voor komen, mogelijk via een garantiefonds, vindt met name deze partij.

De minister is op verzoek van meerdere partijen ook bereid te kijken wat ze kan doen voor Frascati Producties en PLAN Brabant, springplanken voor jonge theatermakers die zonder subsidie komen te zitten doordat de beschikbare gelden zijn vergeven. Ze wil met een taartvorkje door haar begroting heen om te kijken wat ze kan vinden, zei ze. "Ik moet nog even heel goed zoeken."

Ook gesprek met De Parade

De minister wil ook in gesprek met het jaarlijkse festival De Parade, dat ook zwaar door de coronacrisis is getroffen. Mogelijk kan dat een beroep doen op het Kickstart Cultuurfonds, overwoog ze, dat ondersteuning biedt en helpt om aanpassingen aan de 1,5 metersamenleving door te voeren. Het ministerie draagt daar ook aan bij.

De bewindsvrouw gaat nog bekijken wat er kan gebeuren om het tekort voor de omscholing van oudere dansers aan te vullen. Voor de toekomst is die omscholing geregeld in cao 's, maar nu dreigen er dansers tussen wal en schip te vallen.

Op verzoek van het CDA gaat de bewindsvrouw ook bezien hoe speciaal ouderen zich zo veilig mogelijk kunnen voelen als ze zich weer aan cultuur willen laven.

De Kamer had nogal wat vragen over het sluiten van kunstinstellingen, die al slechts dertig mensen mochten ontvangen, terwijl bijvoorbeeld alle winkels open mogen blijven. Van Engelshoven zei dat het hele kabinet kunst en cultuur belangrijk vindt voor het welzijn, maar dat er verschillende aspecten van de coronamaatregelen worden "gewogen".

Meer uit Binnenland

Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

1 uur geleden
Ook Den Haag sluit pand Suri-Change na ontploffing

DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - Ook in Den Haag sluit de burgemeester een vestiging van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change na een incident met een explosief. Amsterdam ging daar vrijdag al toe over, Rotterdam volgde zondag. Het pand aan de De Heemstraat moet zes maanden dichtblijven.

1 uur geleden
Voldoende zonneschijn op eerste dag meteorologische zomer

HOUTEN (ANP) - De meteorologische zomer begint dit jaar vrij zonnig, meldt Weeronline. Wel is er op de eerste zomerdag, donderdag 1 juni, sprake van grote temperatuurverschillen in het land. In het Waddengebied wordt het niet warmer dan 15 graden. Wat meer naar het oosten en zuiden toe en in de Randstad staan waarden tussen 19 en 22 graden op het programma.

2 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man in Spanbroek gevonden in Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is maandag gevonden in Beverwijk, meldt de politie. Hij wordt medisch onderzocht en daarna verhoord. "We bedanken echt iedereen die met ons mee heeft gezocht, het waren er velen!", aldus de politie.

3 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man gezien bij station Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De politie heeft maandag meerdere meldingen gekregen dat de man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is gezien in de omgeving van station Beverwijk, zo'n 35 kilometer vanaf de mogelijke ontvoerplek. De politie heeft hem echter nog niet gevonden en roept mensen op naar hem uit te kijken en 112 te bellen als ze hem zien. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de man in zijn eentje gezien is in de omgeving van het station.

4 uur geleden
Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

8 uur geleden
Anadolu: Erdogan opnieuw populairste kandidaat in Nederland

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zondag is herkozen, is ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de populairste kandidaat onder kiezers in Nederland gebleken. Hij kreeg 70,5 procent van de stemmen en rivaal Kemal Kilicdaroglu 29,6 procent, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

8 uur geleden