Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cultuurminister probeert te redden wat er te redden valt

Cultuurminister probeert te redden wat er te redden valt

DEN HAAG (ANP) - Het zal door de coronacrisis ook in de cultuursector zeker niet lukken om iedereen daar aan het werk te houden. Een aantal beroepsmensen in de branche zal zich moeten laten omscholen. Dat zei cultuurminister Ingrid van Engelshoven maandag tijdens de cultuurbegroting voor volgend jaar. Niettemin wil ze de makers en instellingen tegemoet komen waar ze kan, als ze problemen hebben door de coronamaatregelen of door andere oorzaken.

Zo is ze met Economische Zaken in overleg over de vouchers die cultuurliefhebbers hebben gekregen voor bijvoorbeeld voorstellingen die niet doorgingen. De SP wees erop dat mensen op den duur mogelijk toch geld zullen terugvragen, terwijl dat bij de instellingen niet voorradig is. Daar moet een oplossing voor komen, mogelijk via een garantiefonds, vindt met name deze partij.

De minister is op verzoek van meerdere partijen ook bereid te kijken wat ze kan doen voor Frascati Producties en PLAN Brabant, springplanken voor jonge theatermakers die zonder subsidie komen te zitten doordat de beschikbare gelden zijn vergeven. Ze wil met een taartvorkje door haar begroting heen om te kijken wat ze kan vinden, zei ze. "Ik moet nog even heel goed zoeken."

Ook gesprek met De Parade

De minister wil ook in gesprek met het jaarlijkse festival De Parade, dat ook zwaar door de coronacrisis is getroffen. Mogelijk kan dat een beroep doen op het Kickstart Cultuurfonds, overwoog ze, dat ondersteuning biedt en helpt om aanpassingen aan de 1,5 metersamenleving door te voeren. Het ministerie draagt daar ook aan bij.

De bewindsvrouw gaat nog bekijken wat er kan gebeuren om het tekort voor de omscholing van oudere dansers aan te vullen. Voor de toekomst is die omscholing geregeld in cao 's, maar nu dreigen er dansers tussen wal en schip te vallen.

Op verzoek van het CDA gaat de bewindsvrouw ook bezien hoe speciaal ouderen zich zo veilig mogelijk kunnen voelen als ze zich weer aan cultuur willen laven.

De Kamer had nogal wat vragen over het sluiten van kunstinstellingen, die al slechts dertig mensen mochten ontvangen, terwijl bijvoorbeeld alle winkels open mogen blijven. Van Engelshoven zei dat het hele kabinet kunst en cultuur belangrijk vindt voor het welzijn, maar dat er verschillende aspecten van de coronamaatregelen worden "gewogen".

Meer uit Binnenland

Eerste getuige erkent media te hebben ingezet om Trump te helpen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eerste getuige in de strafzaak tegen Donald Trump heeft de jury in New York verteld over een bijeenkomst in 2015 waarop werd gevraagd of hij de campagne van Trump kon helpen. Deze David Pecker, oud-topman van mediabedrijf American Media, stelde volgens Amerikaanse media dat hij destijds aanbood de "ogen en oren" te zijn van Trump en diens medestanders.

56 minuten geleden
Zorgminister adviseert ouders: laat kind vaccineren tegen mazelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) adviseert ouders dringend om hun kind te laten vaccineren tegen mazelen. "Mazelen is geen onschuldige ziekte", schrijft ze dinsdag in een Kamerbrief. Eerder op de dag riep het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de overheid al op om extra maatregelen te nemen nu het aantal besmettingen toeneemt.

3 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met verlenging besluit op asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de verlenging van de termijnen waarop een asielaanvraag moet zijn afgehandeld. Als straks ook de Eerste Kamer instemt, komt de maximale wettelijke beslistermijn uit op 21 maanden. Die was al een tijdje geleden verlengd naar 15 maanden.

4 uur geleden
Brabant trekt 3 miljoen extra uit voor toegankelijke bushaltes

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

4 uur geleden
Tweede Kamer wil dat voorstel Transgenderwet wordt ingetrokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat een verruiming van de Transgenderwet wordt ingetrokken. NSC en SGP hebben dit voorgesteld: 73 Kamerleden stemden voor, 70 stemden tegen. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) had de motie ontraden. Hij noemde het verzoek niet behoorlijk, onder meer om procedurele redenen. Het kabinet moet nu beslissen of het de wens van de Kamer uitvoert of naast zich neerlegt.

5 uur geleden
Asielzoekers eind juni, begin juli naar 'asielhotel' in Albergen

ALBERGEN (ANP) - De eerste asielzoekers komen eind juni of begin juli naar het nieuwe asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is dinsdag begonnen met de verbouwingswerkzaamheden die nodig zijn om het hotel geschikt te maken voor de opvang van asielzoekers, meldt de gemeente Tubbergen waar Albergen onder valt.

5 uur geleden
Groepshulpen moeten druk op kinderopvang helpen verlichten

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties kunnen vanaf november een subsidie aanvragen waarmee zij groepshulpen kunnen aannemen om het werk te verlichten. Voorwaarde is wel dat deze groepshulpen ook een opleiding volgen waarmee zij op termijn wellicht als volwaardig pedagogisch medewerker aan de slag kunnen.

5 uur geleden