Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CU wil juist wél oorlog tegen drugs

CU wil juist wél oorlog tegen drugs

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet drugsvrij worden, vindt de ChristenUnie. De kleinste regeringspartij gaat daarmee precies de andere kant op als coalitiepartner D66.

De 'war on drugs' is geen heilloze weg gebleken, zoals D66 betoogt, maar nooit serieus geprobeerd, zegt Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf. Er moet harder op drugscriminelen worden gejaagd en de straffen moeten omhoog, vindt ze.

De ChristenUnie komt in de zomer met een stappenplan. Eerst wil zij werk maken van goede hulpverlening voor verslaafden en meer aandacht voor ontmoediging van drugsgebruik. Uiteindelijk moet het moeilijker worden om aan drugs te komen. Zo zou Nederland, "na rookvrij en alcoholvrij, ook drugsvrij moeten worden".

Splijtzwam

Maar een harde hand is niet genoeg, denkt Van der Graaf. Nederlanders moeten niet langer hun schouders ophalen over drugsgebruik en dat vergoelijken. Het slikken van een pilletje op een festival moet niet langer gelden als normaal, zegt het CU-Kamerlid in Trouw. Daarom moeten gebruikers hun drugs bijvoorbeeld niet langer kunnen testen op festivals.

Het drugsbeleid is een splijtzwam binnen de regeringscoalitie. Het kabinet werkt aan een proef met gereguleerde bevoorrading van coffeeshops, een grote wens van D66. CU en CDA gunden dat de sociaal-liberalen slechts met frisse tegenzin.

Meer uit Politiek

Volt uit coalitie Maastricht, kan geen wethouder leveren

MAASTRICHT (ANP) - De coalitie in de gemeenteraad van Maastricht gaat per direct verder zonder Volt. Deze partij met twee zetels in de raad zag onlangs de eigen wethouder vertrekken naar een baan als lid van de Raad van Bestuur bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, maar slaagt er niet in haar op korte termijn te vervangen. Volt kan naar eigen zeggen pas eind maart 2024 een opvolger voor de vertrokken wethouder Anita Bastiaans leveren, maar dat zien de andere coalitiepartijen niet zitten.

6 uur geleden
Omtzigt: niet de bedoeling dat aantekeningen zichtbaar waren

DEN HAAG (ANP) - De aantekeningen waarmee NSC-voorman Pieter Omtzigt is gefotografeerd, had hij voorafgaand aan het gesprek met verkenner Ronald Plasterk al opgepend. Dat zegt Omtzigt op X, nadat media hadden bericht over de zichtbare notities. Dat ze te zien waren, "was niet de bedoeling", stelt Omtzigt.

9 uur geleden
Plasterk en Wilders spreken dinsdag Van der Plas, dan Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk heeft dinsdagochtend twee gesprekken gepland, eerst met PVV-leider Geert Wilders en Caroline van der Plas (BBB) en daarna met Wilders en VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz. Plasterk had al eerder aangegeven in "koppels" te willen praten met partijen over mogelijke regeringsdeelname.

10 uur geleden
Omtzigt laat zich in de kaart kijken op foto met papier onder arm

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is na zijn gesprek met verkenner Ronald Plasterk op de foto gezet met een vel papier onder de arm waaruit kan worden opgemaakt dat hij regeren met de PVV echt niet ziet zitten. Het woord "ondergrens", is duidelijk te lezen, en daaronder staan de woorden: "niet in PVV/NSC/BBB".

10 uur geleden
Minister: toekomst van vernieuwende school Amsterdam onzeker

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of een vernieuwende school in Amsterdam-Noord, die in 2018 was opgericht, nog lang open kan blijven. De kwaliteit van het onderwijs op Klein Amsterdam is slecht, er is geen plan om dat te verbeteren en bovendien zit het schoolbestuur in financiële problemen, laat onderwijsminister Mariëlle Paul weten. Ze meldt dat ze nadenkt over maatregelen.

11 uur geleden
Kaag op klimaattop: economische systeemverandering is nodig

DUBAI (ANP) - Als het om klimaatmaatregelen gaat, hebben ministers van Financiën vaak een cruciale rol, vindt demissionair minister Sigrid Kaag. Daarom is ze er zelf ook bij op de klimaattop in Dubai. De maandag stond in het teken van financiën. Kaag stelde dat de dag "moet gaan over systeemveranderingen".

11 uur geleden
Extra informatiepunten in bibliotheken voor vragen over toeslagen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die hulp nodig hebben bij het aanvragen of wijzigen van hun toeslagen kunnen binnenkort bij vierhonderd informatiepunten in bibliotheken door het hele land terecht. Momenteel zijn er al 250 van die punten waar gratis hulp wordt aangeboden en daar komen er de komende periode dus 150 bij.

12 uur geleden