Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CU wil geld voor aanpak kinderprostitutie

CU wil geld voor aanpak kinderprostitutie

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat het kabinet opnieuw geld vrijmaakt voor de bestrijding van kinderprostitutie in Azië en Latijns-Amerika. De partij wil dat een bestaand programma wordt voortgezet. Daarvoor moet de komende vier jaar jaarlijks 4 miljoen euro voor worden uitgetrokken.

CDA en D66 steunen het voorstel dat wordt ingediend bij de behandeling van de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking dinsdag. Er worden naar schatting zo'n 2 miljoen kinderen wereldwijd commercieel seksueel uitgebuit.

Een groep hulporganisaties (Terre des Hommes, Defence for Children International-ECPAT, Plan Nederland, ICCO en Free a Girl) kreeg in 2014 geld om de strijd tegen kinderprostitutie aan te gaan. Ze kregen 3 miljoen per jaar. Nu dreigt er een einde aan die geldstroom te komen.

Kwetsbare groep

Het kabinet richt zich als het gaat om ontwikkelingssamenwerking op een aantal landen rond Europa. Daardoor dreigt dit programma te verdwijnen, aldus Joël Voordewind (ChristenUnie). "Het gaat hier om de meest kwetsbare groep mensen: kinderen die seksueel misbruikt en uitgebuit worden door mensenhandelaren en soms zelfs met toestemming van hun eigen ouders. We moeten alles doen om dit tegen te gaan."

Vooral in Azië en Zuid-Amerika is het probleem groot. De alliantie van hulporganisaties helpt de politie bij het opsporen van kinderprostitutie. Verder worden slachtoffers en hun familie geholpen en kinderen getraind om seksuele uitbuiting te herkennen en te melden.

Meer uit Politiek

Onderzoekers: NSC sprong in links-conservatief 'gat'

DEN HAAG (ANP) - NSC heeft zijn twintig Kamerzetels deels te danken aan een economisch links, cultureel conservatief profiel. Dat schrijven onderzoekers van het politicologisch blog Stukroodvlees dinsdag in een analyse van cijfers van het Nationaal Kiezersonderzoek.

3 uur geleden
Onderwijsministers: we nemen oproep Joods Overleg zeer serieus

DEN HAAG (ANP) - Bewindslieden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zullen zich blijven uitspreken over de toename van het aantal antisemitische incidenten in het onderwijs en de culturele sector. Dat zeggen zij in reactie op uitlatingen van het Centraal Joods Overleg (CJO). Volgens de organisatie zijn de bewindspersonen te stil en zouden zij meer van zich moeten laten horen en zich moeten "uitspreken, veroordelen en opkomen voor joodse studenten of theatermakers".

19 uur geleden
Manifest van alle provinciale BBB-fracties over 'mestcrisis'

ZWOLLE (ANP) - De BBB-fracties in de twaalf provincies hebben maandag allemaal een eigen manifest over "de mestcrisis in Nederland" verstuurd aan de Eerste en Tweede Kamer en aan het demissionaire kabinet. Ze roepen daarin op om boeren een toekomst te geven en gezamenlijk te werken aan maatregelen die "leiden tot vooruitgang van natuur en milieu en niet tot achteruitgang van de veehouderij".

19 uur geleden
Weerwind wil oplossing voor 36 jongeren die lang wachten op straf

DEN HAAG (ANP) - Voor 36 jonge delinquenten die enkele jaren geleden werden veroordeeld tot een korte celstraf maar die nog steeds niet hebben uitgezeten, moet duidelijkheid komen, vindt demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Hij gaat de rechter vragen of de straf kan worden kwijtgescholden, verminderd, veranderd of alsnog moet worden uitgezeten, schrijft hij in een Kamerbrief.

21 uur geleden
Minister positief over intentie ASML om te groeien in Nederland

EINDHOVEN (ANP) - Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) noemt het "goed nieuws" dat ASML de intentie heeft om in Nederland te investeren in de uitbreiding van kantoren en onderzoeks- en productiefaciliteiten. Die uitbreiding zou kunnen op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven, werd maandag bekendgemaakt. "Hieruit spreekt ook vertrouwen in ons vestigingsklimaat en de steun die het kabinet daarbij geeft aan de chipsector", zegt de bewindsvrouw in een eerste reactie.

22 uur geleden
Timmermans ontkent oproep tot geweld tegen Wilders

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans ontkent dat hij heeft opgeroepen tot geweld tegen PVV-leider Geert Wilders. "Dit doet Wilders altijd als hij kritiek krijgt. Dan slaat hij om zich heen", zegt hij zondag in een verklaring. "Mijn middelen zijn altijd parlementair en niets anders. Iedere andere suggestie werp ik verre van me."

2 dagen geleden
Kamer ziet eindelijk hoognodige steun VS voor Oekraïne komen

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer wordt opgelucht gereageerd op het nieuws dat het Amerikaanse Congres vrijwel zeker akkoord lijkt te gaan met een steunpakket van tientallen miljarden dollars voor Oekraïne. De Oekraïense strijdkrachten aan het front zitten zwaar in de verdrukking.

2 dagen geleden