
CU wil dat bewindsman weer kan beslissen over asielverzoeken
DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat de bewindspersoon belast met asielzaken weer het recht krijgt om persoonlijk een asielzoeker een verblijfsvergunning te geven. Deze zogenoemde discretionaire bevoegdheid is vorig jaar juist bij de staatssecretaris weggehaald, de ChristenUnie wil die opnieuw invoeren in een volgende kabinetsperiode.
"Juist bij een sterk gereguleerd migratiebeleid blijft het van groot belang om ruimte te houden voor uitzonderingen ten behoeve van schrijnende gevallen", staat in het asielhoofdstuk van het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Het programma wordt later deze maand gepresenteerd.
De ChristenUnie zegt een "verstandig en barmhartig" asielbeleid te willen. Dat is volgens de kleinste regeringspartij nu onrechtvaardig en te streng. Ook pleit ze voor meer Europese samenwerking op het gebied van asiel. "We willen aanmeldcentra langs de randen van de Europese buitengrenzen, waar voorselectie plaatsvindt, zodat de gevaarlijke oversteek naar Europa niet meer nodig is", aldus Kamerlid Joël Voordewind. "We willen dat wie hier komt goed wortelt, de taal leert en mee gaat draaien in de samenleving."
Nieuw asielbeleid
"Die voorstellen zijn niet los van elkaar te zien. Na twintig jaar worstelen met asielbeleid is het nodig dat Nederland werk maakt van nieuw asielbeleid dat verstandig én barmhartig is."
Toen er begin vorig jaar in de coalitie een akkoord werd bereikt over het kinderpardon, werd de discretionaire bevoegdheid bij de staatssecretaris weggehaald op verzoek van de VVD. Het zou teveel druk op de schouders van de bewindspersoon leggen. De bevoegdheid kwam bij de baas van de IND te liggen.
Uitnodigen
De partij wil onder meer jaarlijks 5000 van de meest kwetsbare vluchtelingen uitnodigen om naar Nederland te komen. Daarbij moet dan vooral ook gekeken worden naar specifieke groepen zoals religieuze minderheden of lhbti'ers.
Verder wil de ChristenUnie de IND onafhankelijker maken. De uitvoering van het werk moet verder van de politiek af komen te staan. Daarom moet de Immigratie- en Naturalisatiedienst een zelfstandig bestuursorgaan worden.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - De problemen met het treinverkeer bij Rotterdam door een storing in een spoortunnel duren nog zeker tot zondag 14.15 uur. Dat meldt NS. Er rijden geen hsl-treinen tussen Rotterdam en Breda en ook tussen Rotterdam en Dordrecht rijden geen treinen.
1 uur geledenBREDA (ANP) - De politie heeft in Breda een 43-jarige man uit Rijsbergen aangehouden, die mogelijk iets te maken heeft met een explosie bij een bedrijf aan de Oosterstraat, aldus de politie op X.
2 uur geledenHORST (ANP) - In de woning in het Limburgse Horst waar mogelijk een gaskraan was opengedraaid is een overleden persoon aangetroffen. Dat meldt de Limburgse politie op Facebook.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bij de Milieudienst Rijnmond (DCMR) zijn zaterdagavond tientallen klachten binnengekomen over geluidsoverlast door het dance- en technofestival Boothstock in het Kralingse Bos. De klachten komen uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel.
12 uur geledenPERPIGNAN (ANP) - Door het begin van de vakantie was het zaterdag erg druk op de Franse snelwegen. Op het drukste moment stond er 1086 kilometer file in Frankrijk, meldt de ANWB. De toeristenorganisatie zag onder meer bijna twee uur vertraging op de A9 van Montpellier naar Perpignan.
16 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Het doet Nienke Wijnhoven "pijn" dat Jeroen Rietbergen definitief niet wordt vervolgd in de zedenzaak rondom The Voice of Holland. Nu de juridische weg is afgesloten, is het tijd alles te verwerken, schrijft de zangeres op Instagram.
17 uur geledenHOLLYWOOD (ANP) - De Nederlandse film Doodgewoon van regisseur Ronald Zuidinga is dit jaar in de race voor een Studenten Oscar. Dat heeft de Academy in Hollywood, die de prijzen uitreikt, bekendgemaakt. De film is een van de vijftien kanshebbers in de categorie beste dramafilm.
20 uur geleden