
CU wil dat bewindsman weer kan beslissen over asielverzoeken
DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat de bewindspersoon belast met asielzaken weer het recht krijgt om persoonlijk een asielzoeker een verblijfsvergunning te geven. Deze zogenoemde discretionaire bevoegdheid is vorig jaar juist bij de staatssecretaris weggehaald, de ChristenUnie wil die opnieuw invoeren in een volgende kabinetsperiode.
"Juist bij een sterk gereguleerd migratiebeleid blijft het van groot belang om ruimte te houden voor uitzonderingen ten behoeve van schrijnende gevallen", staat in het asielhoofdstuk van het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Het programma wordt later deze maand gepresenteerd.
De ChristenUnie zegt een "verstandig en barmhartig" asielbeleid te willen. Dat is volgens de kleinste regeringspartij nu onrechtvaardig en te streng. Ook pleit ze voor meer Europese samenwerking op het gebied van asiel. "We willen aanmeldcentra langs de randen van de Europese buitengrenzen, waar voorselectie plaatsvindt, zodat de gevaarlijke oversteek naar Europa niet meer nodig is", aldus Kamerlid Joël Voordewind. "We willen dat wie hier komt goed wortelt, de taal leert en mee gaat draaien in de samenleving."
Nieuw asielbeleid
"Die voorstellen zijn niet los van elkaar te zien. Na twintig jaar worstelen met asielbeleid is het nodig dat Nederland werk maakt van nieuw asielbeleid dat verstandig én barmhartig is."
Toen er begin vorig jaar in de coalitie een akkoord werd bereikt over het kinderpardon, werd de discretionaire bevoegdheid bij de staatssecretaris weggehaald op verzoek van de VVD. Het zou teveel druk op de schouders van de bewindspersoon leggen. De bevoegdheid kwam bij de baas van de IND te liggen.
Uitnodigen
De partij wil onder meer jaarlijks 5000 van de meest kwetsbare vluchtelingen uitnodigen om naar Nederland te komen. Daarbij moet dan vooral ook gekeken worden naar specifieke groepen zoals religieuze minderheden of lhbti'ers.
Verder wil de ChristenUnie de IND onafhankelijker maken. De uitvoering van het werk moet verder van de politiek af komen te staan. Daarom moet de Immigratie- en Naturalisatiedienst een zelfstandig bestuursorgaan worden.
Meer uit Binnenland
EINDHOVEN (ANP) - Een vrouw gaf vrijdagochtend in een vliegtuig op Eindhoven Airport aan dat zij een bom in haar ruimbagage had, maar er bleek niets in haar tas te zitten. Dat bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Brabant. De vrouw is opgepakt voor de valse bommelding. Het vliegveld was door het incident kort dicht.
43 minuten geledenOSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp ziet geen koerswijziging in de kritische brief over Israël die hij afgelopen week stuurde aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas. Achter de schermen uit hij die kritiek al langer, zei de NSC-bewindsman voor aanvang van de ministerraad, waarin hij op kritische vragen kan rekenen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber vindt het niet kunnen dat een alternatief uitje wordt georganiseerd voor jongeren van een Fries asielzoekerscentrum (azc) nadat een uitstapje naar de Efteling na haar kritiek is afgelast. "Daar zijn de laatste woorden nog niet over gesproken", zegt de PVV-bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. Faber zegt hierover in gesprek te gaan met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
2 uur geledenPOELDIJK (ANP) - Rond de Zuid-Hollandse plaatsen Schipluiden, Den Hoorn, Delft en Wateringen is vrijdagochtend rond 07.30 uur een stroomstoring ontstaan, meldt Westland Infra. Volgens de energiebeheerder lijkt de oorzaak een aardfout te zijn, wat betekent dat er stroom buiten de kabels loopt. De storing duurt naar verwachting drie uur, aldus Westland Infra.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig advocaat Inez Weski wilde na haar eerste dagen in voorarrest niet worden overgeplaatst naar een andere gevangenis, zegt OM-baas Rinus Otte in een interview tegen De Telegraaf. Eerder schreef Weski in haar boek dat het tijdens haar verblijf in de ondergrondse bunker in Kamp Zeist voelde alsof ze "levend begraven" was.
4 uur geledenASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.
7 uur geleden