Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CU wil dat bewindsman weer kan beslissen over asielverzoeken

CU wil dat bewindsman weer kan beslissen over asielverzoeken

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat de bewindspersoon belast met asielzaken weer het recht krijgt om persoonlijk een asielzoeker een verblijfsvergunning te geven. Deze zogenoemde discretionaire bevoegdheid is vorig jaar juist bij de staatssecretaris weggehaald, de ChristenUnie wil die opnieuw invoeren in een volgende kabinetsperiode.

"Juist bij een sterk gereguleerd migratiebeleid blijft het van groot belang om ruimte te houden voor uitzonderingen ten behoeve van schrijnende gevallen", staat in het asielhoofdstuk van het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Het programma wordt later deze maand gepresenteerd.

De ChristenUnie zegt een "verstandig en barmhartig" asielbeleid te willen. Dat is volgens de kleinste regeringspartij nu onrechtvaardig en te streng. Ook pleit ze voor meer Europese samenwerking op het gebied van asiel. "We willen aanmeldcentra langs de randen van de Europese buitengrenzen, waar voorselectie plaatsvindt, zodat de gevaarlijke oversteek naar Europa niet meer nodig is", aldus Kamerlid Joël Voordewind. "We willen dat wie hier komt goed wortelt, de taal leert en mee gaat draaien in de samenleving."

Nieuw asielbeleid

"Die voorstellen zijn niet los van elkaar te zien. Na twintig jaar worstelen met asielbeleid is het nodig dat Nederland werk maakt van nieuw asielbeleid dat verstandig én barmhartig is."

Toen er begin vorig jaar in de coalitie een akkoord werd bereikt over het kinderpardon, werd de discretionaire bevoegdheid bij de staatssecretaris weggehaald op verzoek van de VVD. Het zou teveel druk op de schouders van de bewindspersoon leggen. De bevoegdheid kwam bij de baas van de IND te liggen.

Uitnodigen

De partij wil onder meer jaarlijks 5000 van de meest kwetsbare vluchtelingen uitnodigen om naar Nederland te komen. Daarbij moet dan vooral ook gekeken worden naar specifieke groepen zoals religieuze minderheden of lhbti'ers.

Verder wil de ChristenUnie de IND onafhankelijker maken. De uitvoering van het werk moet verder van de politiek af komen te staan. Daarom moet de Immigratie- en Naturalisatiedienst een zelfstandig bestuursorgaan worden.

Meer uit Binnenland

Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

15 minuten geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

2 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

3 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

3 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

3 uur geleden
Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag. De eerste man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. De ander wordt verdacht van opruiing tot geweldpleging.

9 uur geleden
Ook in Limburg code oranje, waarschuwing voor hele land

DE BILT (ANP) - Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

9 uur geleden