
CU wil dat bewindsman weer kan beslissen over asielverzoeken
DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat de bewindspersoon belast met asielzaken weer het recht krijgt om persoonlijk een asielzoeker een verblijfsvergunning te geven. Deze zogenoemde discretionaire bevoegdheid is vorig jaar juist bij de staatssecretaris weggehaald, de ChristenUnie wil die opnieuw invoeren in een volgende kabinetsperiode.
"Juist bij een sterk gereguleerd migratiebeleid blijft het van groot belang om ruimte te houden voor uitzonderingen ten behoeve van schrijnende gevallen", staat in het asielhoofdstuk van het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Het programma wordt later deze maand gepresenteerd.
De ChristenUnie zegt een "verstandig en barmhartig" asielbeleid te willen. Dat is volgens de kleinste regeringspartij nu onrechtvaardig en te streng. Ook pleit ze voor meer Europese samenwerking op het gebied van asiel. "We willen aanmeldcentra langs de randen van de Europese buitengrenzen, waar voorselectie plaatsvindt, zodat de gevaarlijke oversteek naar Europa niet meer nodig is", aldus Kamerlid Joël Voordewind. "We willen dat wie hier komt goed wortelt, de taal leert en mee gaat draaien in de samenleving."
Nieuw asielbeleid
"Die voorstellen zijn niet los van elkaar te zien. Na twintig jaar worstelen met asielbeleid is het nodig dat Nederland werk maakt van nieuw asielbeleid dat verstandig én barmhartig is."
Toen er begin vorig jaar in de coalitie een akkoord werd bereikt over het kinderpardon, werd de discretionaire bevoegdheid bij de staatssecretaris weggehaald op verzoek van de VVD. Het zou teveel druk op de schouders van de bewindspersoon leggen. De bevoegdheid kwam bij de baas van de IND te liggen.
Uitnodigen
De partij wil onder meer jaarlijks 5000 van de meest kwetsbare vluchtelingen uitnodigen om naar Nederland te komen. Daarbij moet dan vooral ook gekeken worden naar specifieke groepen zoals religieuze minderheden of lhbti'ers.
Verder wil de ChristenUnie de IND onafhankelijker maken. De uitvoering van het werk moet verder van de politiek af komen te staan. Daarom moet de Immigratie- en Naturalisatiedienst een zelfstandig bestuursorgaan worden.
Meer uit Binnenland
HAARLEM (ANP) - Twee demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion gaan dinsdag naar de rechter om een gebiedsverbod aan te vechten. Dat meldt Willem Jebbink, de advocaat van de demonstranten. Dat gebiedsverbod kregen ze vorige week van de burgemeester van Haarlemmermeer voor het herhaaldelijk verstoren van de openbare orde.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - De asielopvang in een evenementenhal van de Jaarbeurs in Utrecht stopt per 1 april. Dat bevestigt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) na berichtgeving van RTV Utrecht. In de hal is plek voor honderd mensen, zij worden over verschillende opvanglocaties in het land verspreid.
7 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Televisiezenders brengen deze week een eerbetoon aan Rob de Nijs. De zanger overleed zondag op 82-jarige leeftijd. NPO 1 zendt maandagavond een aflevering uit van de TV Show waarin De Nijs centraal staat.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC vindt dat de Raad van State in zijn vernietigende advies over pensioenplannen van de partij voorbijgaat aan principiële bezwaren die NSC heeft tegen het nieuwe stelsel. De partij van Pieter Omtzigt wil dat pensioendeelnemers via een referendum kunnen aangeven of zij over willen naar het nieuwe pensioenstelsel, of in het oude willen blijven. Volgens de belangrijkste adviseur van het kabinet is het plan van Omtzigt, Agnes Joseph (NSC) en Henk Vermeer (BBB) "onvoldoende doordacht" en kan het tot chaos leiden in de pensioenwereld.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft aangifte gedaan van "het wederrechtelijk onttrekken" van middelen bij het gevangeniswezen. Het gaat om een bedrag van 100.000 tot vermoedelijk ongeveer 120.000 euro, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.
9 uur geledenHILVERSUM (ANP) - NPO Radio 5 heeft de dagprogrammering aangepast na het overlijden van Rob de Nijs. De radiozender brengt "een groots eerbetoon" aan de artiest, die zondag op 82-jarige leeftijd is overleden. Dat meldt een woordvoerder van de NPO.
9 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Tijdens het openbare verhoor van Marengo-kroongetuige Nabil B. in de beveiligde rechtbank op Schiphol werd de sfeer maandag soms behoorlijk stekelig. De toon tussen de kroongetuige en de advocaat van hoofdverdachte Ridouan Taghi was een aantal keren fel. Ook tussen de kroongetuige en zijn voormalige goede vriend en medeverdachte Mohamed R. was de omgang niet altijd even vriendelijk, net als tussen de voorzitter van het gerechtshof en de advocaat van Taghi.
9 uur geleden