Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CU wil dat bewindsman weer kan beslissen over asielverzoeken

CU wil dat bewindsman weer kan beslissen over asielverzoeken

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat de bewindspersoon belast met asielzaken weer het recht krijgt om persoonlijk een asielzoeker een verblijfsvergunning te geven. Deze zogenoemde discretionaire bevoegdheid is vorig jaar juist bij de staatssecretaris weggehaald, de ChristenUnie wil die opnieuw invoeren in een volgende kabinetsperiode.

"Juist bij een sterk gereguleerd migratiebeleid blijft het van groot belang om ruimte te houden voor uitzonderingen ten behoeve van schrijnende gevallen", staat in het asielhoofdstuk van het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Het programma wordt later deze maand gepresenteerd.

De ChristenUnie zegt een "verstandig en barmhartig" asielbeleid te willen. Dat is volgens de kleinste regeringspartij nu onrechtvaardig en te streng. Ook pleit ze voor meer Europese samenwerking op het gebied van asiel. "We willen aanmeldcentra langs de randen van de Europese buitengrenzen, waar voorselectie plaatsvindt, zodat de gevaarlijke oversteek naar Europa niet meer nodig is", aldus Kamerlid Joël Voordewind. "We willen dat wie hier komt goed wortelt, de taal leert en mee gaat draaien in de samenleving."

Nieuw asielbeleid

"Die voorstellen zijn niet los van elkaar te zien. Na twintig jaar worstelen met asielbeleid is het nodig dat Nederland werk maakt van nieuw asielbeleid dat verstandig én barmhartig is."

Toen er begin vorig jaar in de coalitie een akkoord werd bereikt over het kinderpardon, werd de discretionaire bevoegdheid bij de staatssecretaris weggehaald op verzoek van de VVD. Het zou teveel druk op de schouders van de bewindspersoon leggen. De bevoegdheid kwam bij de baas van de IND te liggen.

Uitnodigen

De partij wil onder meer jaarlijks 5000 van de meest kwetsbare vluchtelingen uitnodigen om naar Nederland te komen. Daarbij moet dan vooral ook gekeken worden naar specifieke groepen zoals religieuze minderheden of lhbti'ers.

Verder wil de ChristenUnie de IND onafhankelijker maken. De uitvoering van het werk moet verder van de politiek af komen te staan. Daarom moet de Immigratie- en Naturalisatiedienst een zelfstandig bestuursorgaan worden.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

3 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

4 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

5 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

7 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

11 uur geleden
Schneiders blijft betrokken bij verandering politie-eenheden

DEN HAAG (ANP) - Oud-burgemeester Bernt Schneiders blijft toezien op de omvorming van de Landelijke Eenheid van de politie in twee eenheden. Onder zijn leiding heeft een commissie de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de problemen op de werkvloer en allerlei voorstellen gedaan om de werkcultuur en het leiderschap binnen dit cruciale onderdeel van de politieorganisatie te verbeteren. De commissie stopt, maar Schneiders blijft adviseren over de voortgang van de wijzigingen, schrijft justitieminister David van Weel in een Kamerbrief.

11 uur geleden