Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CU-lid dreigt op te stappen om eerste lhbti-senaatskandidaat

CU-lid dreigt op te stappen om eerste lhbti-senaatskandidaat

AMERSFOORT (ANP) - Op het congres van de ChristenUnie (CU) in Amersfoort heeft een partijlid, een zekere heer Schouten, gedreigd op te stappen bij de partij als een homoseksuele senaatskandidaat, de eerste in de partijgeschiedenis, op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer blijft staan. De kandidaten werden op het congres aan het publiek voorgesteld en leden konden nog kort het woord daarover voeren.

"Ons hoofdbestuur wil zich niet conformeren aan het Bijbelse gezag", zei CU-lid Schouten. "Zo’n onbijbels gedrag kan niet waar zijn." De man adviseerde de partij om de bijbelse normen te hanteren.

De kritische Schouten, die zei sinds de oprichting van de partij lid te zijn, doelde op Eric Holterhues, die namens de CU kandidaat is voor de senaat. Ondanks zijn geaardheid heeft een meerderheid van de leden op het congres geen bezwaar tegen zijn kandidatuur. Zo roept een lid de zaal op om lhbti-leden niet te "reduceren tot één aspect, maar ze te zien als een geheel".

Partijvoorzitter Ankie van Tatenhove reageerde na de inbreng van de leden. Ze zei dat de partij over het thema in gesprek moet blijven. "We moeten elkaar vinden en vasthouden." De partij is volgens haar een unie van christenen met andere achtergronden die dezelfde bijbel heeft, maar deze niet altijd op precies dezelfde manier uitlegt.

Meer uit Politiek

Wet stelt strikte regels aan plaatsing jongeren in isoleercel

DEN HAAG (ANP) - Personeelstekort in de jeugdhulp mag nooit reden zijn om jongeren die in de gesloten jeugdhulp zitten in isolatie te zetten, benadrukt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg). Te weinig personeel "mag nooit de grondslag zijn van vrijheidsontneming", zei Van Ooijen in het Kamerdebat over aanpassing van de Jeugdwet, waarin de rechtszekerheid van jongeren die in de gesloten jeugdhulp zitten, wordt versterkt.

5 uur geleden
Advocaat De Mos: geen verband donaties en handelen, dus vrijspraak

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft niet aangetoond dat de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui zich hebben laten beïnvloeden door donaties aan hun partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Dat stelden hun advocaten dinsdag in hun pleidooien. Volgens de verdediging is er geen sprake van omkoping en moeten De Mos en Guernaoui daarom vrijgesproken worden.

10 uur geleden
Tweede Kamer: scholen moeten niet meer 'excellent' worden genoemd

DEN HAAG (ANP) - Scholen moeten niet meer "goed" of "excellent" worden genoemd als het onderwijs van hoge kwaliteit is, vindt de Tweede Kamer. Een motie van D66 van deze strekking wordt gesteund door een Kamermeerderheid.

10 uur geleden
Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen en Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek zetten Gündoğan uit de fractie, na meldingen van grensoverschrijdend gedrag. In eerste instantie kreeg Gündoğan gelijk van de rechter, toen zij dit besluit aanvocht. Ze kreeg recht op een schadevergoeding en mocht terug naar de Volt-fractie, maar door die uitspraak zet het hof nu een streep.

17 uur geleden
Nederland heeft Oekraïne voor ruim 1 miljard militair gesteund

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft voor 1,07 miljard euro militaire steun geleverd aan Oekraïne. Daarmee is de symbolische grens van een miljard euro doorbroken, schrijft minister Kajsa Ollongren (Defensie) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Nederland en Marokko gaan criminelen vaker aan elkaar uitleveren

DEN HAAG (ANP) - De gronden waarop criminelen aan Nederland of Marokko onderling kunnen worden uitgeleverd, worden verruimd, schrijft minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer. Doel is de gezamenlijke strijd tegen de georganiseerde misdaad te intensiveren. De bilaterale onderhandelingen tussen beide landen over een nieuw uitleveringsverdrag starten binnenkort.

1 dag geleden
Tijdelijke commissie corona-enquête ondanks frustraties verder

DEN HAAG (ANP) - De commissie die de parlementaire enquête over het coronabeleid aan het voorbereiden is, gaat verder met haar werkzaamheden. In de Kamercommissie was onenigheid ontstaan over de opstelling van Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie) en Wybren van Haga (Groep Van Haga), die ook deel uitmaken van de commissie.

1 dag geleden