Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CU-lid dreigt op te stappen om eerste lhbti-senaatskandidaat

CU-lid dreigt op te stappen om eerste lhbti-senaatskandidaat

AMERSFOORT (ANP) - Op het congres van de ChristenUnie (CU) in Amersfoort heeft een partijlid, een zekere heer Schouten, gedreigd op te stappen bij de partij als een homoseksuele senaatskandidaat, de eerste in de partijgeschiedenis, op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer blijft staan. De kandidaten werden op het congres aan het publiek voorgesteld en leden konden nog kort het woord daarover voeren.

"Ons hoofdbestuur wil zich niet conformeren aan het Bijbelse gezag", zei CU-lid Schouten. "Zo’n onbijbels gedrag kan niet waar zijn." De man adviseerde de partij om de bijbelse normen te hanteren.

De kritische Schouten, die zei sinds de oprichting van de partij lid te zijn, doelde op Eric Holterhues, die namens de CU kandidaat is voor de senaat. Ondanks zijn geaardheid heeft een meerderheid van de leden op het congres geen bezwaar tegen zijn kandidatuur. Zo roept een lid de zaal op om lhbti-leden niet te "reduceren tot één aspect, maar ze te zien als een geheel".

Partijvoorzitter Ankie van Tatenhove reageerde na de inbreng van de leden. Ze zei dat de partij over het thema in gesprek moet blijven. "We moeten elkaar vinden en vasthouden." De partij is volgens haar een unie van christenen met andere achtergronden die dezelfde bijbel heeft, maar deze niet altijd op precies dezelfde manier uitlegt.

Meer uit Politiek

Schoof en Veldkamp namens regering naar uitvaart paus Franciscus

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof en minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wonen zaterdag namens de regering de uitvaartplechtigheid bij van paus Franciscus. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

13 uur geleden
Half miljard compensatie voor bedrijven met hoge stroomprijzen

DEN HAAG (ANP) - Klimaatminister Sophie Hermans komt energie-intensieve bedrijven tegemoet met in totaal een half miljard euro voor de hoge energieprijzen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf en de NOS. De compensatie staat in het vrijdag te presenteren klimaatpakket van de VVD-vicepremier.

14 uur geleden
NSC maakt draai over handelsverdrag met Zuid-Amerika, is nu voor

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC is van mening veranderd over het EU-Mercosur-vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie wil sluiten met een aantal landen in Zuid-Amerika. "Waar we eerder terughoudend waren, steunen wij nu dit verdrag", zei Kamerlid Wytske Postma tijdens een debat over de importheffingen die de Amerikaanse regering wil opleggen voor goederen uit de EU.

15 uur geleden
Onduidelijkheid over coalitieplannen voor aanpassingen huurregels

DEN HAAG (ANP) - De gevolgen van coalitieplannen voor de regels over huurwoningen zijn onduidelijk. In de voorjaarsnota staat dat minder huurwoningen moeten vallen onder de wet die bepaalt hoe hoog de huur mag zijn. Hoe vergaand die aanpassing precies wordt, is ook bij het ministerie niet bekend.

17 uur geleden
Tweede Kamer wil fusie NOS en NTR, ondanks standpunt minister

DEN HAAG (ANP) - Een tweederdemeerderheid van de Tweede Kamer vindt dat taakomroepen NOS en NTR moeten fuseren tot één taakomroephuis in het nieuwe omroepbestel. Een motie van GroenLinks-PvdA met dat voorstel kon dinsdag op honderd stemmen rekenen.

17 uur geleden
Yeşilgöz: minder woningbouw door huurbevriezing nog onzeker

DEN HAAG (ANP) - De VVD is nog niet overtuigd dat woningcorporaties minder woningen kunnen bouwen door het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen. Ook partijleider Dilan Yeşilgöz wil niet dat de huurbevriezing ten koste gaat van woningbouw, zei ze dinsdag. Maar ze gaat niet mee in de waarschuwing dat corporaties niet genoeg worden gecompenseerd voor huurinkomsten die ze mislopen.

17 uur geleden
Zorgen Van Weel over demonstraties op 4 mei, gaat overleggen

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel maakt zich zorgen over de herdenking van de Tweede Wereldoorlog die eraan komt op 4 en 5 mei, precies tachtig jaar geleden. Hij wil dat het een "waardige herdenking" wordt die niet door demonstraties mag worden verstoord. De VVD-bewindsman wil samen met minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken (NSC) hierover in gesprek met burgemeesters, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer.

18 uur geleden