Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CU-leider Segers wil omslag in 'ongezonde politieke cultuur'

CU-leider Segers wil omslag in 'ongezonde politieke cultuur'

VEENENDAAL (ANP) - Partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt dat er een einde moet komen aan de "ongezonde politieke cultuur en een genadeloze overheid" die in zijn ogen zijn ontstaan in politiek Den Haag. Om die reden zal de partij niet opnieuw met VVD-leider Mark Rutte in een nieuwe coalitie stappen, zei Segers zaterdag tijdens een extra onlinepartijcongres. "We hebben als fractie nu een weg gekozen die moet leiden naar een omslag. Naar herstel van vertrouwen van kiezers in hun gekozenen."

Binnen de christelijke partij is verdeeldheid ontstaan over het besluit van de fractie, erkent Segers. Naast steun luidt de kritiek van veel leden dat hij "te veel op de man heeft gespeeld en te weinig de bal". "Te veel Rutte, te weinig ons allemaal. En als dat de perceptie van veel mensen is, dan moet ik me dat aantrekken", zei Segers.

Volgens hem staat "de politieke cultuur in Den Haag natuurlijk niet los van Mark Rutte, zeker niet". "Maar die oude cultuur staat of valt niet met één man. Ook wijzelf maken er deel vanuit. Ik wil niet genadeloos zijn voor personen. Maar ik wil wel hard en helder zijn over een cultuur die niet deugt en een genadeloze overheid. Daar moet écht een omslag in komen."

Segers vindt dat hij en de fractie geroepen zijn om volksvertegenwoordigers te zijn. Het gaat de ChristenUnie niet om het pluche of het Haagse gedoe, zei de fractieleider. "Het gaat ons om de mensen en om de schepper."

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 3 weken geleden
hoekstra en kaag--2 machtshongerige personen. beiden zeer ongeschikt om een baan in de overheid te krijgen. dhr omtzigt is de enige die ik vertrouw, en segers kan leuk kletsen maar moet zich eerst maar eens bewijzen.
Hinkepink 3 weken geleden
Kaag moet Markse zijn Zak uitkloppen
Louis53 3 weken geleden
Eindelijk één politieker die zijn verstand terug gevonden heeft, wanneer volgt de rest??? Hoekstra???? Kaag????of ligt zij liever in één bed met Rutte maar het zal haar en haar partij niet bekomen

Meer uit Politiek

Kritiek links op 'eenzijdige' tweet Rutte over Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Linkse partijen in de Tweede Kamer hebben kritiek op een tweet van demissionair minister-president Mark Rutte over de escalerende strijd tussen Israël en de Palestijnen. "Een ongelooflijk eenzijdige tweet", aldus Jasper van Dijk van de SP.

51 minuten geleden
Informateur Hamer ontvangt maandag eerst de kleine fracties

DEN HAAG (ANP) - Net als haar voorganger Herman Tjeenk Willink ontvangt informateur Mariëtte Hamer maandag eerst de kleine partijen. Als eerste mag Sylvana Simons van BIJ1 langskomen. De dag eindigt met fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie.

3 uur geleden
Rutte 'zeer bezorgd' over strijd in Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte is "zeer bezorgd" over de opgelaaide strijd tussen Israël en de Palestijnen. Radicale Palestijnse groepen als Hamas en Islamitische Jihad vuren honderden raketten af op Israël, terwijl dat land Gaza bombardeert. Meer dan honderd Palestijnen en acht Israëliërs verloren tot dusver het leven.

4 uur geleden
Informateur Hamer denkt snel akkoord te hebben over herstelplan

DEN HAAG (ANP) - Informateur Mariëtte Hamer is "redelijk optimistisch" dat ze met de politieke partijen snel een akkoord zal bereiken over het herstelplan voor na de coronacrisis. "De tijdgeest vraagt ook wel om hier snel uit te zijn", zei ze vrijdag op een persconferentie.

6 uur geleden
Tweede Kamer krijgt waarschijnlijk gracht als beveiliging

DEN HAAG (ANP) - Voor het gebouw van de Tweede Kamer wordt waarschijnlijk een gracht gegraven. Niet alleen als "verfraaiing van de buitenruimte", maar ook om "het complex aan deze zijde nog beter te beveiligen", laat de gemeente Den Haag weten. De gemeente meldt dat het Rijksvastgoedbedrijf, dat over de renovatie van het Binnenhof gaat, het idee van de gracht omarmt, maar dat het geld ervoor nog moet worden geregeld.

6 uur geleden
Drie Kamerleden scheiden zich af van FVD, ook Haga

DEN HAAG (ANP) - Drie Kamerleden verlaten de fractie van Forum voor Democratie (FVD) en gaan als zelfstandige fractie verder. Het gaat om Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim. Dat maakte Van Haga in een persbericht bekend.

1 dag geleden
Hamer hoopt alle fractievoorzitters volgende week te spreken

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe informateur Mariëtte Hamer hoopt de volgende fase van de formatie volgende week te starten met gesprekken met alle fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer. Dat zei ze woensdag voorafgaand aan haar gesprek met Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp, waarin ze zal praten over haar opdracht als informateur.

2 dagen geleden