Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CU-leider Segers mist idealen bij partijen als VVD en CDA

CU-leider Segers mist idealen bij partijen als VVD en CDA

DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers mist idealen de bij traditionele machtspartijen, zoals VVD, CDA en PvdA. "Je vraagt je af: waar zijn jullie idealen nog? Waar ligt jullie hart?" Volgens hem heeft de ChristenUnie een "bijzondere positie", omdat de partij niet aan de zijlijn blijft staan, maar ook niet het pragmatisme boven alles stelt.

Die balans probeert de partij naar voren te brengen in het verkiezingsprogramma. Daarin staat een grote en actievere overheid centraal. Die overheid is de afgelopen jaren te kil geworden, zegt Segers tegen het ANP. "De overheid moet er voor iedereen van goede wil zijn. Een overheid die geen bondgenoot is, is niet de overheid die ik wil." Nu gaat de overheid nog te veel uit van een "liberaal mensbeeld" en dat iedereen zelfredzaam is, vindt de CU-voorman. "Maar dat is niet de werkelijkheid."

De coronacrisis heeft dit ook aan het licht gebracht, zegt Segers. "We hebben nog indringender ingezien waar het echt anders moet." Grote ingrepen zijn volgens de partij bijvoorbeeld nodig op de arbeidsmarkt. Segers pleit voor 50.000 'basisbanen', die de bijstand moeten vervangen. Eerder presenteerde de partij al een ingrijpende belastinghervorming voor de komende jaren. In Den Haag is namelijk consensus dat het toeslagenstelsel, en daarmee voor een deel de sociale zekerheid, op de schop moet.

De ChristenUnie wil ook veranderingen in de zorg. Het eigen risico moet bevroren worden, en de partij wil ervoor zorgen dat het eigen risico niet in één keer kan worden opgemaakt. In aanvulling op het manifest 'Waardig ouder worden', wil de partij de komende jaren 1 miljard euro investeren in 80.000 nieuwe woningen voor ouderen.

Maar niet alleen op het gebied van belastingen en zorg moet veel veranderen. Nederland moet over het algemeen een socialer land worden, vindt Segers, waarin mensen meer naar elkaar omkijken. Daar is een koerswijziging voor nodig. "Het is voor ons allesbehalve aantrekkelijk om in een kabinet te stappen van pappen en nathouden", zegt de CU-voorman. Hij voelt er "bijzonder weinig voor" om in een nieuw kabinet door te gaan met de status quo.

Hij geeft ook toe dat sommige compromissen die hij met coalitiepartners heeft moeten sluiten de afgelopen jaren niet altijd even makkelijk te verkroppen waren. In zijn partij leeft ook "blijvend ongemak" over de 'Moria-deal' tussen de regeringspartijen. Nederland ontvangt honderd kwetsbare vluchtelingen uit Griekenland. Dit terwijl de ChristenUnie liever een veel ruimer asielbeleid zou zien, zeker voor mensen in wrange situaties zoals op de Griekse eilanden.

Meer uit Politiek

Staatssecretaris zwijgt over belastingconstructie OCI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wil niet reageren op een belastingconstructie van kunstmestproducent OCI die de Nederlandse schatkist in drie jaar tijd zo'n 750 miljoen euro heeft gekost. Hij wijst op artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, die hem verbiedt in te gaan op individuele belastingplichtigen.

3 uur geleden
Jongeren VVD hekelen 'feitenvrije politiek' Yeşilgöz over asiel

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz imiteert de "feitenvrije onderbuikpolitiek" van populistische partijen als de PVV, vindt de jongerenvereniging van de liberalen. De JOVD is "geschokt" door de manier waarop Yeşilgöz cijfers over het aantal nareizigers van vluchtelingen die volgen op andere nareizigers "verzonnen" heeft, verwijzend naar berichtgeving van dagblad Trouw. "Yeşilgöz moet met een eigen liberaal verhaal komen; niet het populistische trucje van Wilders over willen doen", vinden de jongeren.

4 uur geleden
Bloomberg: Turkije gaat NAVO-kandidatuur Rutte steunen

ANKARA/BRUSSEL (ANP) - Turkije spreekt vrijdag hoogstwaarschijnlijk zijn steun uit voor de kandidatuur van demissionair premier Mark Rutte om de baas van de NAVO te worden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan neemt dat besluit na een bezoek van Rutte, zeggen bronnen dicht bij Erdogan tegen persbureau Bloomberg.

5 uur geleden
Greenpeace wil dat overheid giftige uitstoot industrie zelf meet

AMSTERDAM (ANP) - De overheid moet per direct zelf de uitstoot van schadelijke stoffen door grote industriële partijen zoals Tata Steel en Chemours gaan meten, vindt Greenpeace. Volgens de milieuorganisatie is de regering voor schattingen over de uitstoot grotendeels afhankelijk van data die dergelijke "grote vervuilers" zelf aanleveren. "Op die manier kun je nooit goed handhaven, want je weet niet wat er speelt", aldus Greenpeace.

6 uur geleden
Enquêtecommissie haalt opnieuw fel uit naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State krijgt er ook in het debat over de parlementaire enquête naar het fraudebeleid van de overheid stevig van langs. De enquêtecommissie vindt het "ernstig" dat de hoogste bestuursrechter nog altijd weigert zijn eigen rol in het toeslagenschandaal volledig te erkennen, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen.

7 uur geleden
Enquêtecommissie stelt PVV gerust: fraude moet worden aangepakt

DEN HAAG (ANP) - Gesjoemel met toeslagen of uitkeringen moet worden aangepakt, vindt ook de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie oordeelde zeer kritisch, maar heeft "op geen enkele wijze" willen zeggen dat fraude meevalt of "moet kunnen", benadrukt voorzitter Michiel van Nispen op vragen daarover van de PVV.

8 uur geleden
Enquêtecommissie: overheid discrimineerde op afkomst én inkomen

DEN HAAG (ANP) - De overheid discrimineerde in haar achteraf onrechtmatig verklaarde fraudeaanpak op zowel afkomst als inkomen. Dat is volgens de parlementaire enquêtecommissie die hier onderzoek naar deed overduidelijk. "Was er nou sprake van discriminatie? Laat ik heel duidelijk zijn: ja", zei commissievoorzitter Michiel van Nispen op vragen van de Tweede Kamer.

8 uur geleden