Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CU-leider Segers: coronacrisis bracht coalitie dichter bij elkaar

CU-leider Segers: coronacrisis bracht coalitie dichter bij elkaar

HILVERSUM (ANP) - De coronacrisis heeft een "urgentie en daadkracht opgeleverd die de coalitie ten goede is gekomen", zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers over de samenwerking binnen de regeringscoalitie. De samenwerking tussen de vier partijen "liep voor de crisis weer wat stroever".

"Er zijn seizoenen in die samenwerking", zegt Segers op de dag van het online-congres van zijn partij over de coalitie met VVD, CDA en D66. ChristenUnie is met vijf zetels in de Tweede Kamer de kleinste coalitiepartij. "Er waren periodes dat het heel lastig was." De discussie over het afschaffen van de dividendbelasting bijvoorbeeld. "Dat schuurde echt wel."

Na het sluiten van het klimaatakkoord en het pensioenakkoord, en toen de vier partijen een overeenkomst bereikten over het kinderpardon "kwam er juist heel veel energie in die samenwerking", zegt Segers. Ondanks alle verschillen kwamen de partijen er dan toch uit. Dat gebeurde vooral toen de coronacrisis uitbrak: "Er lag een enorme opgave, het werd echt blussen. Dat bracht ons dichter bij elkaar."

Online

De ChristenUnie organiseerde haar congres noodgedwongen online, wegens de coronamaatregelen. Vanuit het EO-gebouw in Hilversum sprak Segers de partijleden toe via YouTube. Nederland zit in een heel belangrijk moment in de coronacrisis, nu de maatregelen langzaam worden versoepeld, stelt Segers.

Er komt wat hem betreft een omslag op het gebied van onder meer het klimaat en de economie. Er moet een einde komen aan het "roofdierkapitalisme". Daarvoor in de plaats moet er een "dienstbare economie" komen, waarin niet wangedrag maar juist maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt beloond, aldus Segers. Zijn partij wil daarin naar zijn zeggen verder gaan dan de coalitiegenoten, maar hij vindt het toch een goede zaak dat zijn partij meeregeert. "In een coalitie kun je niet alles bereiken, maar wel meer dan wanneer je niet in de coalitie zou zitten."

Meer uit Politiek

Hermans roept premier op over asielaanpak: 'Mark schiet op'

APELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.

8 uur geleden
Mirjam Bikker: nieuw asielbeleid moet houdbaar en uitvoerbaar zijn

APELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.

11 uur geleden
Rutte: ministerraden zijn wel degelijk politieker geworden

DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".

1 dag geleden
Gemeenten en provincies willen in gesprek over voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies willen met het kabinet en de Tweede Kamer in gesprek over de voorjaarsnota. Volgens de voorjaarsnota is er vanaf 2026 structureel 3,4 miljard euro minder beschikbaar voor de decentrale overheden. Hierdoor zouden zij niet genoeg geld beschikbaar hebben om hun taken uit te voeren.

1 dag geleden
Brabant wil 8 miljard euro voor landelijk gebied

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant denkt 8 miljard euro nodig te hebben om te kunnen voldoen aan de doelstellingen voor stikstof en natuurherstel. Daarmee zou de provincie een belangrijke hap opeisen uit het landelijk transitiefonds, waarin 24,3 miljard euro zit.

1 dag geleden
Wiersma: afschaffen ouderbijdrage op scholen

DEN HAAG (ANP) - Het is het overwegen waard om de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen af te schaffen, vindt onderwijsminister Dennis Wiersma. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben dit verzoek vrijdag neergelegd bij de Tweede Kamer, die hier volgende week over in debat gaat met de minister. Zij vinden dat de bijdrage ongelijkheid in de hand werkt. Daarnaast vinden de organisaties het oneerlijk dat ouders extra bij moeten leggen voor digitale leermiddelen als laptops en tablets.

1 dag geleden
Ombudsman en Kinderombudsman: maatregelen Groningen verwarrend

GRONINGEN (ANP) - De Nationale ombudsman en Kinderombudsman zien dat de aangekondigde kabinetsmaatregelen voor gedupeerde Groningers leiden tot verwarring. Dit schrijven Reinier van Zutphen en Margrite Kalverboer in een brief aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp, naar aanleiding van onlangs gepresenteerde maatregelen voor Groningers in aardbevingsgebied.

1 dag geleden