Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CU: laat demissionaire bewindslieden verlof opnemen als Kamerlid

CU: laat demissionaire bewindslieden verlof opnemen als Kamerlid

DEN HAAG (ANP) - Bewindslieden in een demissionair kabinet die worden gekozen in een nieuwe Tweede Kamer zouden verlof moeten kunnen opnemen, en daarbij tijdelijk worden vervangen in het parlement. Dat bepleit de ChristenUnie. Het zou volgens de partij de controlerende functie van de Kamer ten goede komen.

Als een minister of staatssecretaris nu wordt gekozen in de Tweede Kamer, zijn zij zowel parlementslid als bewindspersoon zolang er nog geen nieuw kabinet op het bordes staat. Het onderwerp kwam de afgelopen tijd op de agenda te staan, doordat het demissionaire kabinet drie gekozen Kamerleden benoemde als bewindspersoon, ná de verkiezingen. Volgens critici is dit strijdig met de grondwet. De Raad van State (RvS) ging niet zo ver in haar oordeel, maar noemde de gang van zaken wel "ongelukkig".

De drie Kamerleden (Dennis Wiersma en Dilan Yesilgöz van de VVD en Steven van Weyenberg van D66) besloten uiteindelijk hun Kamerzetel op te geven, nadat de RvS zich over de kwestie had uitgesproken. De Kamer gaat woensdag nog wel over de kwestie in debat.

CU-Kamerlid Don Ceder benadrukt dat het de rol van de Kamer is om "wetten te maken en de regering te controleren. Onder andere de toeslagenaffaire laat zien hoe cruciaal die controle is". Dan helpt het niet "als we bewindspersonen hebben die tegelijk Kamerlid zijn, maar die functie niet kunnen uitvoeren en zichzelf moeten controleren. Het schoolvoorbeeld van de slager die zijn eigen vlees moet keuren", aldus Ceder. "Laten we daarom demissionaire bewindspersonen verlof geven zodat we, ook in een demissionaire periode, met 150 Kamerleden de regering kunnen controleren."

Meer uit Politiek

Van der Wal: biologische boer mogelijk ontzien in stikstofaanpak

DEN BOSCH (ANP) - Stikstofminister Christianne van der Wal gaat met het kabinet kijken of het mogelijk is om biologische boeren te ontzien bij de aanpak van de stikstofcrisis. "Er zijn heel veel biologische boeren in Nederland die al jaren de omslag hebben gemaakt. Zij stoten daardoor veel minder stikstof uit", zegt ze, nadat dit maandag werd besproken met natuurorganisaties en stikstofbemiddelaar Johan Remkes op het provinciehuis in Den Bosch.

23 uur geleden
Supermarkten gaan toch niet praten met stikstofbemiddelaar Remkes

DEN HAAG (ANP) - Supermarkten schuiven donderdag toch niet aan bij het gesprek met Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid. Supermarktkoepel CBL vindt het vooral van belang dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst weer met elkaar in gesprek gaan om tot oplossingen te komen.

1 dag geleden
Remkes: gesprek met natuurorganisaties was zinvolle exercitie

DEN BOSCH (ANP) - Het gesprek met natuurorganisaties over het stikstofbeleid maandag was "een zinvolle exercitie", zegt bemiddelaar Johan Remkes. Volgens hem was het overleg in het provinciehuis in Den Bosch bedoeld "om wat scherper ingekleurd te krijgen waar alle partijen in dit debat precies staan".

1 dag geleden
Ministers herhalen: boerenacties moeten binnen wet gevoerd

DEN HAAG (ANP) - Ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw) willen niet reageren op de oproep van boerenbeweging Agractie aan haar achterban om nieuwe protestacties te voeren. De bewindslieden blijven bij hun eerdere reactie op diverse protesten. De kern daarvan is dat protesteren mag, maar dat dit wel binnen de grenzen van de wet moet blijven.

1 dag geleden
Greenpeace: we willen meedenken, niet onderhandelen

DEN BOSCH (ANP) - Greenpeace is bereid om met het kabinet en bemiddelaar Johan Remkes mee te denken over manieren om de uitstoot van stikstof te verminderen. "Maar we gaan niet onderhandelen. We hebben 1,5 jaar geleden het kabinet gesommeerd vaart te maken. We hebben het er al zestig jaar over. Remkes was nog aan het knikkeren in zijn korte broek, toen hadden we het al over stikstof. Op een gegeven moment moet je door", zei directeur Andy Palmen van de milieuorganisatie bij aankomst voor het overleg, dat op het provinciehuis in Den Bosch wordt gehouden.

1 dag geleden
Bemiddelaar Remkes praat met natuurorganisaties over stikstof

DEN HAAG (ANP) - Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid, gaat verder met zijn gesprekken. Hij praat maandag met natuur- en milieuorganisaties. Die willen tegen Remkes zeggen dat het kabinet niets moet veranderen aan de plannen om de uitstoot van stikstof voor 2030 te halveren. Namens het kabinet schuiven waarschijnlijk stikstofminister Christianne van der Wal en klimaatminister Rob Jetten aan.

1 dag geleden
Eerste Kamer wil meebeslissen over eventuele coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer wil kunnen meebeslissen over de inzet van concrete coronamaatregelen, mocht het kabinet bij een opleving van het virus weer willen ingrijpen. Een meerderheid wil dat dit wordt opgenomen in de nieuwe permanente coronawet waaraan wordt gewerkt.

3 dagen geleden