Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CU: laat demissionaire bewindslieden verlof opnemen als Kamerlid

CU: laat demissionaire bewindslieden verlof opnemen als Kamerlid

DEN HAAG (ANP) - Bewindslieden in een demissionair kabinet die worden gekozen in een nieuwe Tweede Kamer zouden verlof moeten kunnen opnemen, en daarbij tijdelijk worden vervangen in het parlement. Dat bepleit de ChristenUnie. Het zou volgens de partij de controlerende functie van de Kamer ten goede komen.

Als een minister of staatssecretaris nu wordt gekozen in de Tweede Kamer, zijn zij zowel parlementslid als bewindspersoon zolang er nog geen nieuw kabinet op het bordes staat. Het onderwerp kwam de afgelopen tijd op de agenda te staan, doordat het demissionaire kabinet drie gekozen Kamerleden benoemde als bewindspersoon, ná de verkiezingen. Volgens critici is dit strijdig met de grondwet. De Raad van State (RvS) ging niet zo ver in haar oordeel, maar noemde de gang van zaken wel "ongelukkig".

De drie Kamerleden (Dennis Wiersma en Dilan Yesilgöz van de VVD en Steven van Weyenberg van D66) besloten uiteindelijk hun Kamerzetel op te geven, nadat de RvS zich over de kwestie had uitgesproken. De Kamer gaat woensdag nog wel over de kwestie in debat.

CU-Kamerlid Don Ceder benadrukt dat het de rol van de Kamer is om "wetten te maken en de regering te controleren. Onder andere de toeslagenaffaire laat zien hoe cruciaal die controle is". Dan helpt het niet "als we bewindspersonen hebben die tegelijk Kamerlid zijn, maar die functie niet kunnen uitvoeren en zichzelf moeten controleren. Het schoolvoorbeeld van de slager die zijn eigen vlees moet keuren", aldus Ceder. "Laten we daarom demissionaire bewindspersonen verlof geven zodat we, ook in een demissionaire periode, met 150 Kamerleden de regering kunnen controleren."

Meer uit Politiek

Enquêtecommissie vond het 'spannend' journalisten de maat te nemen

DEN HAAG (ANP) - Het was niet makkelijk om in het parlementaire-enquêterapport ook de pers als speler in fraudeschandalen te noemen en kritisch te zijn op de media, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen. "U mag best weten: het is best spannend om ook kritisch te zijn op journalisten." Toch was het wel belangrijk om de rol van de media te benoemen. Het past de commissie niet om aanbevelingen richting de media te doen, aldus de voorzitter tijdens een persconferentie. Hij hoopt wel op reflectie door de beroepsgroep zelf.

18 minuten geleden
CNV roept overheid op naar totale toeslagenstelsel te kijken

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV wil dat de overheid snel kijkt naar het totale toeslagen- en inkomstenstelsel en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

31 minuten geleden
Advocaat toeslagenaffaire: wanneer volgen veranderingen?

DEN HAAG (ANP) - Het rapport van de parlementaire-enquêtecommissie over het fraudebeleid van de overheid bevestigt opnieuw wie er tekortschoten, zegt advocaat Sébas Diekstra, die naar aanleiding van de toeslagenaffaire een procedure begon tegen de Belastingdienst. "Maar de cruciale vraag blijft wanneer de werkelijk fundamentele veranderingen doorgevoerd zullen worden die noodzakelijk zijn om te voorkomen dat dit morgen opnieuw gebeurt."

40 minuten geleden
Bosma: enquêtecommissie houdt Kamer 'bikkelhard' spiegel voor

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire-enquêtecommissie houdt de Tweede Kamer zelf een spiegel voor en "zegt bikkelhard: de Kamer heeft gefaald" bij de fraudeaanpak, reageert Kamervoorzitter Martin Bosma op de publicatie van het rapport. Er ligt volgens hem ook een duidelijke opdracht voor de Tweede Kamer, die een grote rol wordt toebedeeld in het nietsontziende beleid tegen fraudeurs.

53 minuten geleden
Van Nispen: overheid stelde zich op als tegenstander van burgers

DEN HAAG (ANP) - De overheid is zich in haar fraudebeleid "op gaan stellen als tegenstander van burgers", zegt Michiel van Nispen, voorzitter van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak van de afgelopen dertig jaar. Dit leidde tot wantrouwen tegen de overheid en kinderen die hun jeugd verloren. De enquêtecommissie concludeert in haar verslag dat de overheid mensen heeft vermorzeld met haar nietsontziende jacht op fraudeurs.

1 uur geleden
Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

DEN HAAG (ANP) - De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas maandag.

1 uur geleden
Commissie: haal bestuursrechtspraak weg bij Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State moet zich geheel gaan toeleggen op advisering van het kabinet en parlement over wetgeving. De afdeling bestuursrechtspraak moet worden afgesplitst en ondergebracht bij de rechterlijke macht. Dat adviseert de parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht.

1 uur geleden