CU en D66: kijk bij toewijzing woning ook naar totale woonlasten
DEN HAAG (ANP) - Bij de toewijzing van huurwoningen moet niet meer alleen worden gekeken of de nieuwe bewoners de huur kunnen betalen, maar ook de energierekening. Dat willen coalitiepartijen ChristenUnie en D66, die daartoe een motie hebben ingediend. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) staat welwillend tegenover dit plan om de totale woonlasten mee te wegen bij de toewijzing van huurwoningen, maar heeft wel een paar bedenkingen.
ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis maakt zich grote zorgen over de zogeheten 'passende toewijzing' van huurwoningen aan mensen met een laag inkomen. Goedkopere huurwoningen zijn vaak slecht geïsoleerd. Zeker met de huidige energieprijzen leidt dat vaak tot torenhoge energierekeningen. Passend toewijzen, waarbij nu alleen wordt gekeken of de toekomstige bewoner de huurprijs kan betalen, is niet passend meer, vinden CU en D66.
"Het kan niet zo zijn dat mensen met de laagste inkomens in tochtige huurhuizen met weliswaar de laagste huur terechtkomen, maar tegelijk met de hoogste energierekening", zegt Grinwis in een toelichting. Hij vindt het "onaanvaardbaar" dat in de huidige Woningwet staat dat er alleen naar de huurhoogte en het inkomen moet worden gekeken, en niet naar de totale woonlasten. "Laten we daarom per direct ‘passend toewijzen’ anders gaan toepassen en de wet hier zo snel mogelijk op aanpassen."
Energiearmoede
De Jonge wil onderzoeken hoe dit geregeld kan worden, maar hij vreest wel dat het aantal huurwoningen dat toegewezen kan worden "nog geringer zal worden", zei de minister in het Kamerdebat. "En de wachtlijsten zijn al zo lang, ook voor mensen met een laag inkomen." Als een meerderheid van de Kamer volgende week voor de motie stemt, gaat hij overleggen met de Woonbond en Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, zo heeft hij toegezegd.
De minister staat ook positief tegenover een tweede motie van CU, ingediend samen met het CDA en GroenLinks, om de extra 300 miljoen euro voor het Nationaal Isolatieprogramma te bestemmen voor de slechtst geïsoleerde woningen. Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat het 300 miljoen euro toevoegt aan het Nationaal Isolatieprogramma voor 2023 en 2024. Bij bewoners van slecht geïsoleerde woningen is "bovengemiddeld vaak sprake van energiearmoede", lichten de drie fracties in hun motie toe. Ook daarover wordt volgende week gestemd.
Meer uit Politiek
PARIJS (ANP/AFP) - De nieuwe Franse premier Michel Barnier heeft een motie van wantrouwen in het parlement overleefd. Een duidelijke meerderheid bleek niet bereid het voorstel van links te volgen om de voormalige Europees Commissaris en ex-minister nu al naar huis te sturen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet hoopt maandag 21 oktober te beslissen of het een asielcrisis kan uitroepen en zo de asielwet buiten werking kan stellen. Eerder zei premier Dick Schoof dat uiterlijk vrijdag 25 oktober te willen doen, maar dan zijn de Tweede en Eerste Kamer al met herfstvakantie.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV in de Eerste Kamer reageert woedend op beschuldigingen dat haar pleidooi voor het asielnoodrecht riekt naar dictatuur. Dat verwijt van D66-senator Paul van Meenen is "smerig, buitengewoon vals en polariserend", protesteert PVV'er Alexander van Hattem.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet hoeft er niet op te hopen deals met het CDA te kunnen sluiten om een meerderheid te vinden voor zijn plannen, waarschuwt de oppositiepartij in de Eerste Kamer. Het CDA zal slechts voorstellen kunnen steunen die goed zijn op zichzelf, zei CDA-senator Theo Bovens bij het grote debat over de Prinsjesdagplannen in de senaat. En een groot deel van die plannen is waarschijnlijk onuitvoerbaar, vreest hij.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet staat achter burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Dat heeft minister-president Dick Schoof gezegd tegen RTL Nieuws en de NOS. Hij wilde niet nader ingaan op een uitspraak van PVV-leider Geert Wilders, die maandag tweette dat Halsema wat hem betreft "het land uit" zou mogen.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is prematuur om de asielnoodwet af te wijzen voordat het kabinet dit voornemen heeft uitgewerkt in een concreet voorstel, liet het Eerste Kamerlid Peter Schalk van de SGP vallen tijdens het debat over de Prinsjesdagplannen. Hij is wel kritisch over de inzet van het noodrecht om de asielinstroom omlaag te brengen en wil dat het kabinet daarom ook de optie uitwerkt om dit te regelen in een spoedwet.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het feit dat het kabinet na honderd dagen regeren nog geen noodknop heeft ingedrukt om het aantal asielzoekers omlaag te brengen, zegt volgens senator Paul Rosenmöller (GroenLinks-PvdA) al genoeg. "Is dat niet het bewijs dat de urgentie van het noodrecht ontbreekt?", vroeg de fractievoorzitter zich af bij de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer.
18 uur geleden