
CU en D66: kijk bij toewijzing woning ook naar totale woonlasten
DEN HAAG (ANP) - Bij de toewijzing van huurwoningen moet niet meer alleen worden gekeken of de nieuwe bewoners de huur kunnen betalen, maar ook de energierekening. Dat willen coalitiepartijen ChristenUnie en D66, die daartoe een motie hebben ingediend. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) staat welwillend tegenover dit plan om de totale woonlasten mee te wegen bij de toewijzing van huurwoningen, maar heeft wel een paar bedenkingen.
ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis maakt zich grote zorgen over de zogeheten 'passende toewijzing' van huurwoningen aan mensen met een laag inkomen. Goedkopere huurwoningen zijn vaak slecht geïsoleerd. Zeker met de huidige energieprijzen leidt dat vaak tot torenhoge energierekeningen. Passend toewijzen, waarbij nu alleen wordt gekeken of de toekomstige bewoner de huurprijs kan betalen, is niet passend meer, vinden CU en D66.
"Het kan niet zo zijn dat mensen met de laagste inkomens in tochtige huurhuizen met weliswaar de laagste huur terechtkomen, maar tegelijk met de hoogste energierekening", zegt Grinwis in een toelichting. Hij vindt het "onaanvaardbaar" dat in de huidige Woningwet staat dat er alleen naar de huurhoogte en het inkomen moet worden gekeken, en niet naar de totale woonlasten. "Laten we daarom per direct ‘passend toewijzen’ anders gaan toepassen en de wet hier zo snel mogelijk op aanpassen."
Energiearmoede
De Jonge wil onderzoeken hoe dit geregeld kan worden, maar hij vreest wel dat het aantal huurwoningen dat toegewezen kan worden "nog geringer zal worden", zei de minister in het Kamerdebat. "En de wachtlijsten zijn al zo lang, ook voor mensen met een laag inkomen." Als een meerderheid van de Kamer volgende week voor de motie stemt, gaat hij overleggen met de Woonbond en Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, zo heeft hij toegezegd.
De minister staat ook positief tegenover een tweede motie van CU, ingediend samen met het CDA en GroenLinks, om de extra 300 miljoen euro voor het Nationaal Isolatieprogramma te bestemmen voor de slechtst geïsoleerde woningen. Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat het 300 miljoen euro toevoegt aan het Nationaal Isolatieprogramma voor 2023 en 2024. Bij bewoners van slecht geïsoleerde woningen is "bovengemiddeld vaak sprake van energiearmoede", lichten de drie fracties in hun motie toe. Ook daarover wordt volgende week gestemd.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) te vervangen door uitstootdoelen. De demissionaire BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
22 uur geledenLONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.
1 dag geleden