Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CU en D66: alsnog onderzoek burgerdoden Irak

CU en D66: alsnog onderzoek burgerdoden Irak

DEN HAAG (ANP) - Er zou alsnog onderzoek moeten worden gedaan naar de burgerslachtoffers die in 2015 vielen bij een Nederlandse luchtaanval op Hawija in Irak. Daarvoor pleiten coalitiepartijen ChristenUnie en D66. Op die manier kan er een begin worden gemaakt om tot schadevergoedingen voor de nabestaanden te komen.

Kamerlid Joël Voordewind (CU) wees erop dat in het vorige debat een voorstel is aangenomen om op de Defensiebegroting geld vrij te maken "voor vrijwillige schadevergoeding richting de nabestaanden en de gemeenschappen in kwestie". Daarmee "ligt het ook voor de hand onderzoek te doen naar de slachtoffers", aldus Voordewind, die minister Ank Bijleveld (Defensie) vroeg dit toe te zeggen.

"Hoe kan het dat ruim vier jaar later nog steeds niet vaststaat hoeveel burgerslachtoffers er zijn? Nederland, maar zeker ook nabestaanden, slachtoffers en de gemeenschap in Hawija, hebben het recht om te weten wat er precies is gebeurd en hoeveel burgerslachtoffers zijn gevallen", zei D66'er Salima Belhaj.

VVD'er André Bosman denkt dat het niet meer mogelijk is om vast te stellen hoeveel slachtoffers er zijn gevallen bij het bombardement.

Voordewind hekelde verder de cultuur op Defensie, waar "de neiging is te verhullen, te ontkennen". Hij sprak van een "zwijgcultuur met een lange traditie" en wil weten waarom hij "dingen eerst in de media moet horen, voordat slecht nieuws naar buiten komt".

Het bevreemdt CDA'er Martijn van Helvert dat Defensie zich nooit heeft afgevraagd wat er met de burgerslachtoffers is gebeurd. Hij wil dat het ministerie "lessen trekt" en de Kamer zorgvuldig informeert als er wat misgaat.

Meer uit Politiek

BuZa: 'onvoorspelbare' situatie Israël door conflict Hezbollah

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) waarschuwt vrijdag dat de situatie in Israël "onvoorspelbaar" is door toenemende spanningen tussen Israël en de Libanese militante beweging Hezbollah. Volgens het ministerie bestaat de kans dat het conflict verder escaleert.

6 uur geleden
Klever weet zeker dat ze steun meerderheid Tweede Kamer heeft

DEN HAAG (ANP) - Ondanks een moeizame hoorzitting in de Tweede Kamer, maakt beoogd minister Reinette Klever van Handel en Ontwikkelingshulp (PVV) zich geen zorgen over de relatie met het parlement. "Ik weet zeker dat ik de steun heb van de meerderheid van de Kamer", aldus de aanstaande bewindsvrouw, die na afloop tegenover de media weinig vragen wilde beantwoorden.

7 uur geleden
Beoogd minister Klever: Zwarte Piet hoort bij Nederlandse cultuur

DEN HAAG (ANP) - Aanstaand minister Reinette Klever (PVV), die verscheen in het Zwarte Pietenjournaal van omroep ON!, blijft voorstander van het gebruik van de figuur. "Zwarte Piet en sinterklaasviering is een eeuwenoude traditie. Het behoort tot de cultuur van Nederland", zei ze tegenover een kritische Tweede Kamer in een hoorzitting.

9 uur geleden
Klever: ik ben heel geschikt om te bezuinigen op ontwikkelingshulp

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) acht zichzelf "heel geschikt" om 2,4 miljard euro "te snijden" in het budget van haar eigen ministerie. De rechtse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft tot die miljardenbezuiniging besloten, iets wat ook al jaren in het verkiezingsprogramma van de PVV staat.

9 uur geleden
Yeşilgöz wil veroordeelden kunnen volgen met alcoholmeter

DEN HAAG (ANP) - Demissionair jusitieminister Dilan Yeşilgöz wil het mogelijk maken om mensen te verplichten een alcoholmeter te dragen als ze zijn veroordeeld voor een geweldsdelict of rijden onder invloed van alcohol. Haar wetsvoorstel hierover is goedgekeurd door het kabinet en wordt binnenkort voor behandeling naar de Tweede Kamer gestuurd. De alcoholmeter is een enkelband die elk half uur via zweetdruppels op het huidoppervlak checkt of de drager alcohol heeft gebruikt.

9 uur geleden
Veldkamp: ambtenaren mogen in lunchtijd demonstreren

DEN HAAG (ANP) - Aanstaand minister Caspar Veldkamp (NSC) gaat in gesprek met de top van 'zijn' nieuwe ministerie over kritiek op het Israël-beleid van het kabinet. Op vragen van de PVV tijdens een hoorzitting door de Tweede Kamer laat de beoogde minister van Buitenlandse Zaken doorschemeren dat hij de demonstraties tegen de oorlog in Gaza niet zal verbieden.

9 uur geleden
Beoogd buitenlandminister: bezuinigingen gaan pijn doen

DEN HAAG (ANP) - Beoogd buitenlandminister Caspar Veldkamp (NSC) verwacht dat voorgenomen bezuinigingen door de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB pijn gaan doen. Dat zei hij in de inleiding van zijn hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij vreest dat de "stevige bezuinigingen" het net van buitenlandse posten zal raken. Ook het departement van Buitenlandse Zaken, en de "interne en externe betrekkingen" zullen door de bezuinigingen geschaad worden.

10 uur geleden