Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CU en CDA: wij missen balans in aanpassing abortuswet

CU en CDA: wij missen balans in aanpassing abortuswet

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie vinden dat in de voorgestelde aanpassing van de abortuswet een balans ontbreekt tussen het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw en de rechten van het ongeboren leven. Die balans was er eerder wel, betoogt ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker, omdat er een vaste bedenktijd was van vijf dagen. Die vaste bedenktijd wordt zeer waarschijnlijk aangepast. Coalitiepartijen VVD en D66 hebben samen met GroenLinks en de PvdA een initiatiefwet ingediend die deze termijn flexibel maakt. Een arts spreekt met de vrouw af hoe lang de termijn zal zijn.

CDA-Kamerlid Hilde Palland vreest dat vrouwen mogelijk een overhaaste beslissing kunnen nemen als er geen minimale bedenktijd van vijf dagen meer is, bijvoorbeeld omdat zij onder druk staan van hun partner of familie. Ze benadrukt wel dat de keuze tot een abortus aan de vrouw is, binnen een "zorgvuldige procedure". Een minimale bedenktermijn is daaraan volgens haar "onlosmakelijk verbonden". Volgens Bikker geeft de bedenktermijn "uiting" aan het "spanningsveld" tussen de autonomie van de vrouw en de rechten van het ongeboren kind.

De opvattingen van de ChristenUnie en het CDA botsen met de visie van de indienende partijen. Die vinden de termijn betuttelend. "Vrouwen nemen de beslissing niet lichtzinnig", zegt D66-Kamerlid Wieke Paulusma. VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans ziet wel de waarde van een bedenktermijn, maar die hoeft volgens haar niet per definitie vijf dagen te zijn. "Voor sommige vrouwen is het proces al achter de rug. Andere vrouwen moeten nog beginnen en hebben misschien tien dagen nodig." De PvdA en GroenLinks wijzen er ook op dat de termijn die vrouwen afspreken met hun arts mogelijk langer wordt dan vijf dagen, omdat deze periode flexibel wordt.

Niet onverwacht

De kritiek van de twee christelijke coalitiepartijen is niet onverwacht en zal het wetsvoorstel waarschijnlijk niet in de weg staan. In de coalitieonderhandelingen tussen VVD, D66, CDA en CU is afgesproken dat dergelijke medisch-ethische onderwerpen zogeheten 'vrije kwesties' zijn in de Kamer. Dat houdt in dat ieder Kamerlid een eigen afweging kan maken om voor of tegen te stemmen en niet de lijn van de fractie hoeft te volgen. Vorig jaar februari sprak de Kamer al uit af te willen van de verplichte bedenktermijn van vijf dagen.

Volgende week komende de initiatiefnemers aan het woord om vragen te beantwoorden die tijdens het debat aan hen zijn gesteld. De week daarna wordt waarschijnlijk gestemd over het wetsvoorstel.

Meer uit Politiek

Oppositie verwacht nu bod van coalitie over onderwijsbegroting

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen die met de coalitie onderhandelen over de onderwijsbegroting, verwachten nu wel een voorstel van de regeringspartijen te zien. Maandag praat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB met D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om tot een mogelijk akkoord te komen. De oppositie wil dat in elk geval een deel van de voorgenomen bezuinigingen op het onderwijs van tafel gaat. De coalitie heeft steun vanuit de oppositiebankjes nodig om de begroting door de Eerste Kamer te krijgen.

12 minuten geleden
Bruins ziet 'aanknopingspunten' in VVD-plan voor publieke omroep

DEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins (Media) ziet "aanknopingspunten" in het plan van de VVD om de publieke omroep te hervormen. Dat zei hij tijdens een mediadebat.

20 minuten geleden
BBB botst met partijen en minister na kritiek op NOS

DEN HAAG (ANP) - De BBB is maandag in aanvaring gekomen met andere partijen, nadat mediawoordvoerder Claudia van Zanten de NOS ervan betichtte onevenwichtig te berichten, en daarmee mogelijk zelfs antisemitisme aan te wakkeren. Zij vindt dat de NOS eenzijdig verslag doet van de oorlog tussen Israƫl en Hamas, en dat Joodse mensen in Nederland daar last van hebben. Het BBB-Kamerlid vroeg eerder al of minister Eppo Bruins (Media) bereid was onderzoek te laten doen naar de berichtgeving van de NOS, maar Bruins benadrukt de onafhankelijkheid ervan.

2 uur geleden
NSC wil dat media journalistieke code herzien, VVD kritisch

DEN HAAG (ANP) - NSC vindt dat media de Code voor de Journalistiek, die in 1995 werd opgesteld door het Genootschap van Hoofdredacteuren, zouden moeten herzien zodat die meer in lijn is met de huidige praktijk. Die oproep doet NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer tijdens een mediadebat. Aanleiding voor hem is de in zijn ogen "disproportionele" aandacht die PowNed heeft voor het Sunneklaasfeest op Ameland. Coalitiepartner VVD begrijpt de zorgen van Soepboer, maar vindt de manier waarop hij zijn zorgen deelt "onverstandig".

4 uur geleden
Raad van State kraakt voorstel kabinet voor box 3-belasting

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State meent dat er "zwaarwegende bezwaren" kleven aan het nieuwe stelsel dat het kabinet voorstelt voor de belastingheffing op het rendement op vermogen (box 3). Dat staat in een maandag gepubliceerd advies van de belangrijkste raadgever van het kabinet en de Tweede Kamer. Doe het niet zo, luidt de conclusie.

5 uur geleden
Mark Rutte bij VVD-congres benoemd tot erelid

DEN BOSCH (ANP) - De voormalige premier en huidige NAVO-chef Mark Rutte is bij het congres van zijn partij, de VVD, benoemd tot erelid. Rutte was bijna veertien jaar minister-president en leidde vier kabinetten.

1 dag geleden
VVD-leden steunen langstudeerboete, jongerenafdeling is tegen

DEN BOSCH (ANP) - Bij het partijcongres van de VVD heeft de meerderheid van de leden zich uitgesproken voor de langstudeerboete. Een motie van bestuursleden van de jongerenafdeling JOVD tegen deze afspraak in het hoofdlijnenakkoord kreeg onvoldoende steun. Uit de stemverhoudingen sprak wel enige verdeeldheid: ruim een derde bleek tegen de langstudeerboete.

2 dagen geleden