Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CU en CDA: wij missen balans in aanpassing abortuswet

CU en CDA: wij missen balans in aanpassing abortuswet

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie vinden dat in de voorgestelde aanpassing van de abortuswet een balans ontbreekt tussen het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw en de rechten van het ongeboren leven. Die balans was er eerder wel, betoogt ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker, omdat er een vaste bedenktijd was van vijf dagen. Die vaste bedenktijd wordt zeer waarschijnlijk aangepast. Coalitiepartijen VVD en D66 hebben samen met GroenLinks en de PvdA een initiatiefwet ingediend die deze termijn flexibel maakt. Een arts spreekt met de vrouw af hoe lang de termijn zal zijn.

CDA-Kamerlid Hilde Palland vreest dat vrouwen mogelijk een overhaaste beslissing kunnen nemen als er geen minimale bedenktijd van vijf dagen meer is, bijvoorbeeld omdat zij onder druk staan van hun partner of familie. Ze benadrukt wel dat de keuze tot een abortus aan de vrouw is, binnen een "zorgvuldige procedure". Een minimale bedenktermijn is daaraan volgens haar "onlosmakelijk verbonden". Volgens Bikker geeft de bedenktermijn "uiting" aan het "spanningsveld" tussen de autonomie van de vrouw en de rechten van het ongeboren kind.

De opvattingen van de ChristenUnie en het CDA botsen met de visie van de indienende partijen. Die vinden de termijn betuttelend. "Vrouwen nemen de beslissing niet lichtzinnig", zegt D66-Kamerlid Wieke Paulusma. VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans ziet wel de waarde van een bedenktermijn, maar die hoeft volgens haar niet per definitie vijf dagen te zijn. "Voor sommige vrouwen is het proces al achter de rug. Andere vrouwen moeten nog beginnen en hebben misschien tien dagen nodig." De PvdA en GroenLinks wijzen er ook op dat de termijn die vrouwen afspreken met hun arts mogelijk langer wordt dan vijf dagen, omdat deze periode flexibel wordt.

Niet onverwacht

De kritiek van de twee christelijke coalitiepartijen is niet onverwacht en zal het wetsvoorstel waarschijnlijk niet in de weg staan. In de coalitieonderhandelingen tussen VVD, D66, CDA en CU is afgesproken dat dergelijke medisch-ethische onderwerpen zogeheten 'vrije kwesties' zijn in de Kamer. Dat houdt in dat ieder Kamerlid een eigen afweging kan maken om voor of tegen te stemmen en niet de lijn van de fractie hoeft te volgen. Vorig jaar februari sprak de Kamer al uit af te willen van de verplichte bedenktermijn van vijf dagen.

Volgende week komende de initiatiefnemers aan het woord om vragen te beantwoorden die tijdens het debat aan hen zijn gesteld. De week daarna wordt waarschijnlijk gestemd over het wetsvoorstel.

Meer uit Politiek

Minister Van der Wal: Nederland was nooit fan van EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - Het was andere EU-landen al veel langer duidelijk dat Nederland bepaald geen fan was van de natuurherstelwet, zegt demissionair minister Christianne van der Wal tegen de Tweede Kamer. Het demissionaire kabinet kondigde recent aan na een oproep van de Kamer tegen de wet te stemmen, terwijl het eerst nog van plan was de verordening te steunen. Dat voornemen was mede ingegeven door strategische overwegingen, aldus de bewindsvrouw.

43 minuten geleden
Informateurs kijken terug op week met gesprekken in goede sfeer

DEN HAAG (ANP) - De informateurs kijken terug op een week met formatiegesprekken in goede sfeer. Donderdag hebben zij samen met onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB twaalf uiteenlopende organisaties ontvangen die in hun werk merken hoe beleid uitpakt, waaronder Agractie, de Raad van State en de Pensioenfederatie. De formerende partijen hebben volgens de informateurs laten merken dat zij veel met zulke organisaties willen samenwerken om zo het vertrouwen in de overheid te herstellen.

2 uur geleden
Bestuur Kamer breidt mogelijkheden om Kamerleden te straffen uit

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer stelt voor de mogelijkheden uit te breiden om Kamerleden te straffen als zij de gedragscode overtreden, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. Het is nu al mogelijk om parlementariërs maximaal één maand te schorsen. Daar komen onder meer de opties bij om een Kamerlid voorwaardelijk te schorsen of de toegang tot debatten van een specifieke commissie tijdelijk te ontzeggen. Over het voorstel moet nog worden gedebatteerd en gestemd.

5 uur geleden
Van der Burg blij met oproep van het Rode Kruis aan gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is blij met de oproep van het Rode Kruis aan gemeenten om snel meer locaties te vinden waar vluchtelingen kunnen worden opgevangen. "Ik ben blij met die oproep, omdat die ook wel de urgentie benadrukt. En het laat ook zien dat het Rode Kruis zoals altijd zeer betrokken is bij hoe ervoor te zorgen dat dit goed verloopt. Dus ik zie hem als ondersteuning van: we hebben echt plekken nodig", zei hij donderdag na afloop van de ministerraad.

6 uur geleden
Dijkgraaf roept op termen hoog- en laagopgeleid niet te gebruiken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil af van de termen hoog- en laagopgeleid. In een open brief aan toekomstige studenten pleit hij ervoor om in het dagelijkse taalgebruik dergelijke "hiërarchische aanduidingen" niet meer te gebruiken. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook hoger en middelbaar onderwijs.

23 uur geleden
Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet. Bosma wil dat Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek. "Bedreigingen - nota bene in de plenaire zaal - kan ik niet tolereren."

1 dag geleden
Gräper wil elk halfjaar rapportage over veilige werkvloer NPO

DEN HAAG (ANP) - Het Commissariaat voor de Media (CvdM) moet elk halfjaar een rapportage uitbrengen over de sociale veiligheid bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), schrijft demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Media) aan de Tweede Kamer. De NPO heeft woensdagmiddag een plan gepubliceerd, na een stevig rapport naar aanleiding van misstanden bij NOS Sport en de voormalige talkshow DWDD. De mediatoezichthouder moet in de gaten houden hoe dit plan wordt uitgevoerd.

1 dag geleden