Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CU en CDA: wij missen balans in aanpassing abortuswet

CU en CDA: wij missen balans in aanpassing abortuswet

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie vinden dat in de voorgestelde aanpassing van de abortuswet een balans ontbreekt tussen het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw en de rechten van het ongeboren leven. Die balans was er eerder wel, betoogt ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker, omdat er een vaste bedenktijd was van vijf dagen. Die vaste bedenktijd wordt zeer waarschijnlijk aangepast. Coalitiepartijen VVD en D66 hebben samen met GroenLinks en de PvdA een initiatiefwet ingediend die deze termijn flexibel maakt. Een arts spreekt met de vrouw af hoe lang de termijn zal zijn.

CDA-Kamerlid Hilde Palland vreest dat vrouwen mogelijk een overhaaste beslissing kunnen nemen als er geen minimale bedenktijd van vijf dagen meer is, bijvoorbeeld omdat zij onder druk staan van hun partner of familie. Ze benadrukt wel dat de keuze tot een abortus aan de vrouw is, binnen een "zorgvuldige procedure". Een minimale bedenktermijn is daaraan volgens haar "onlosmakelijk verbonden". Volgens Bikker geeft de bedenktermijn "uiting" aan het "spanningsveld" tussen de autonomie van de vrouw en de rechten van het ongeboren kind.

De opvattingen van de ChristenUnie en het CDA botsen met de visie van de indienende partijen. Die vinden de termijn betuttelend. "Vrouwen nemen de beslissing niet lichtzinnig", zegt D66-Kamerlid Wieke Paulusma. VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans ziet wel de waarde van een bedenktermijn, maar die hoeft volgens haar niet per definitie vijf dagen te zijn. "Voor sommige vrouwen is het proces al achter de rug. Andere vrouwen moeten nog beginnen en hebben misschien tien dagen nodig." De PvdA en GroenLinks wijzen er ook op dat de termijn die vrouwen afspreken met hun arts mogelijk langer wordt dan vijf dagen, omdat deze periode flexibel wordt.

Niet onverwacht

De kritiek van de twee christelijke coalitiepartijen is niet onverwacht en zal het wetsvoorstel waarschijnlijk niet in de weg staan. In de coalitieonderhandelingen tussen VVD, D66, CDA en CU is afgesproken dat dergelijke medisch-ethische onderwerpen zogeheten 'vrije kwesties' zijn in de Kamer. Dat houdt in dat ieder Kamerlid een eigen afweging kan maken om voor of tegen te stemmen en niet de lijn van de fractie hoeft te volgen. Vorig jaar februari sprak de Kamer al uit af te willen van de verplichte bedenktermijn van vijf dagen.

Volgende week komende de initiatiefnemers aan het woord om vragen te beantwoorden die tijdens het debat aan hen zijn gesteld. De week daarna wordt waarschijnlijk gestemd over het wetsvoorstel.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 3 maanden geleden
Wij (het volk) missen balans in het denkwerk van de CU en het CDA
bung 88 3 maanden geleden
stem er dan niet mee in.

Meer uit Politiek

Rutte overleeft motie van wantrouwen na sms-debat

DEN HAAG (ANP) - Ondanks een verhit debat in de Tweede Kamer heeft een motie van wantrouwen tegen premier Mark Rutte geen meerderheid gekregen. De motie was ingediend door PVV-leider Geert Wilders en de groep Van Haga.

5 uur geleden
Partijen tegen Rutte: verwijder alleen sms'jes na goedkeuring

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte mag alleen nog maar sms'jes verwijderen als eerst een onafhankelijke ambtenaar meekijkt, vindt een deel van de Tweede Kamer. Dat is een van de moties die is ingediend in het Kamerdebat over de tekstberichten van de minister-president. Het voorstel werd ingediend door GroenLinks, de PvdA, DENK en Volt.

5 uur geleden
Rutte stuurt alsnog informatie over sms'jes naar de Kamer

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte gaat alsnog gegevens over zijn sms-verkeer naar de Tweede Kamer sturen. Tijdens een debat hierover weigerde hij dat nog heel stellig, ondanks sterk en herhaaldelijk aandringen vanuit de oppositie. Vlak na afloop van het debat stuurde hij een brief aan het parlement waarin hij daarop terugkomt.

5 uur geleden
Rutte moet in Kamer uitleg geven over wissen sms'jes

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte moet in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over zijn handelswijze om sms-berichten van zijn telefoon te verwijderen. De oppositie ziet het opnieuw als bewijs dat de premier weinig op heeft met openheid en transparantie.

18 uur geleden
Bondskanselier Scholz komt naar Den Haag voor overleg met Rutte

DEN HAAG (ANP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz komt naar Den Haag voor overleg met premier Mark Rutte. Dat is voor het eerst. Rutte is eerder al wel langs geweest in Berlijn.

19 uur geleden
Verdwenen sms-berichten van Rutte niet meer te achterhalen

DEN HAAG (ANP) - De verdwenen sms-berichten van premier Mark Rutte zijn niet meer te achterhalen. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer. De premier heeft jarenlang zijn sms-berichten gewist. Alleen berichten "die van belang zijn voor de bestuurlijke besluitvorming" stuurde hij door naar een medewerker om te bewaren.

20 uur geleden
Mohamed Rabbae, oud-lijsttrekker GroenLinks, overleden

DEN HAAG (ANP) - Oud-politicus Mohamed Rabbae is op 81-jarige leeftijd overleden, meldt het Landelijk Beraad Marokkanen. Hij was in 1994 samen met Ina Brouwer duo-lijsttrekker van GroenLinks. Hij zat van 1994 tot 2002 in de Tweede Kamer voor de partij.

2 dagen geleden