Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CU bepleit dualisme-akkoord voor omgang kabinet en parlement

CU bepleit dualisme-akkoord voor omgang kabinet en parlement

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat er naast een regeerakkoord ook wordt vastgelegd hoe het kabinet en de Tweede Kamer omgaan met het delen van informatie, besloten overleg, inzage in geheime stukken en het stellen en beantwoorden van vragen. Dat moet in een dualisme-akkoord komen te staan. Ook moet een nieuw kabinet duidelijk maken hoe het beter kan communiceren met burgers.

Daarvoor pleit ChristenUnieleider Gert-Jan Segers in een pamflet waarin hij voorstellen doet om te komen tot een overheid die open en dienstbaar is en flexibel kan inspringen op problemen. Zo wil hij dat de Nationale ombudsman meer invloed krijgt. Die zou bindende aanwijzingen moeten geven aan de overheid en die moeten kunnen afdwingen met maatregelen. Ook pleit Segers voor een constitutioneel hof dat zich over rechtsvragen kan uitspreken en wetgeving toetst aan de grondwet. Ook moeten overheidsinstanties beter bereikbaar zijn en moeten ambtenaren meer ruimte krijgen om de regels op maat uit te voeren.

Segers waarschuwt dat de belofte die de afgelopen maanden op het Binnenhof klonk voor een transparante politiek en dienstbare overheid niet mag verstommen, nu de vorming van een nieuw kabinet op zich laat wachten. Als er geen omslag wordt gemaakt "zal een bitter cynisme ons aller deel zijn. En terecht", zo schrijft hij. Dit zal in zijn ogen funest zijn voor het vertrouwen van mensen in de democratische rechtsorde en rechtsstaat. Het zal de tweedeling vergroten tussen mensen die het goed getroffen hebben in de maatschappij en degenen die minder goed af zijn vanwege allerlei omstandigheden waar ze soms niets aan kunnen doen.

Segers zegt in Trouw dat zijn pamflet geen poging is om aan de formatietafel plaats te nemen of huwelijkse voorwaarden om opnieuw mee te doen met een nieuwe regering. De ChristenUnie is een van de zes partijen die de meeste kans maken op deelname aan een nieuw kabinet. VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag schrijven deze weken aan de contouren van een nieuw regeerakkoord.

Meer uit Binnenland

CBS: voor het eerst in jaren doen meer mensen vrijwilligerswerk

DEN HAAG (ANP) - Zo'n vier op de tien Nederlanders deden vorig jaar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportclub, school of kerk. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in 2022 toegenomen na de flinke daling in de coronajaren. Desondanks is deze groep volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog altijd kleiner dan in de periode voor corona.

2 uur geleden
Explosie op Noordplein in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie heeft maandag even voor middernacht schade aangericht in een portiek op het Noordplein in de Rotterdamse wijk Oude Noorden. Volgens de politie raakte niemand gewond bij de ontploffing.

3 uur geleden
Halsema: optreden nodig als KNVB en Ajax geen maatregelen nemen

AMSTERDAM (ANP) - Als Ajax en de KNVB niet bereid zijn om verdergaande maatregelen te nemen naar aanleiding van de ongeregeldheden zondag in en rond de Johan Cruijff ArenA, dan vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat ze moet optreden. Ze zou dan kunnen besluiten om bepaalde maatregelen op te nemen in de voorwaarden van een vergunning voor de wedstrijden van Ajax in Amsterdam, of in het uiterste geval verbieden dat er gespeeld wordt. Dat zei Halsema maandagavond in Nieuwsuur.

5 uur geleden
Klimaatminister Jetten wil jongeren aan de formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Jongeren willen meer inspraak in de politiek. Dat was maandag in gesprek met onder andere klimaatminister en D66-lijsttrekker Rob Jetten, BBB-leider Caroline van der Plas en Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek de boodschap van Het Jonge Geluid, een samenwerkingsverband van de acht grootste Nederlandse jongerenorganisaties. Zij overhandigden in perscentrum Nieuwspoort het Jongerenmanifest, een plan met elf punten om "de positie van jongeren in Nederland te versterken".

6 uur geleden
Staatssecretaris: maatwerkafspraken met Tata kosten helaas tijd

VELSEN-ZUID (ANP) - De overheid kan "helaas niet van de ene op de andere dag maatwerkafspraken" maken met Tata Steel over het verankeren van gezondheidsdoelen. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) zei dat tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen over het recente RIVM-rapport, waarin wordt vastgesteld dat emissies door Tata Steel de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met gemiddeld 2,5 maand verkorten. Ook is er een verhoogde kans op longkanker en astma in de regio.

6 uur geleden
Ook Maarten van Rossem vertrekt na 2024 bij De Slimste Mens

HILVERSUM (ANP) - Ook Maarten van Rossem zal na het winterseizoen 2024-2025 bij het programma De Slimste Mens vertrekken. Dat meldt de 79-jarige historicus in een gesprek dat De Telegraaf maandagavond op de website heeft gepubliceerd. Eerder maakte ook presentator Philip Freriks al bekend dan te stoppen. Hij zal worden vervangen door Herman van der Zandt.

6 uur geleden
Ruim 38.000 handtekeningen voor sluiting delen Tata Steel

VELSEN-ZUID (ANP) - Greenpeace biedt maandagavond een petitie aan met 38.825 handtekeningen waarin wordt opgeroepen tot sluiting van ziekmakende delen van staalfabriek Tata Steel. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) neemt de petitie in ontvangst tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen.

8 uur geleden