Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CSU-leider Söder wil 'Jamaica-coalitie'

CSU-leider Söder wil 'Jamaica-coalitie'

BERLIJN (ANP/DPA) - Markus Söder, de minister-president van de Duitse deelstaat Beieren en de leider van de CSU, vindt dat de conservatieve unie CDU/CSU ook de volgende Duitse regering moet leiden. Dit ondanks het naar verwachting tegenvallende verkiezingsresultaat.

Op een partijbijeenkomst in Berlijn sprak Söder zich zondagavond uit voor een door de conservatieven geleide coalitie met De Groenen en de liberale FDP. "Wij geloven heilig in het idee van een Jamaica-coalitie", aldus Söder, in een verwijzing naar de kleuren van de drie partijen die samen de Jamaicaanse vlag vormen. De volgende bondskanselier moet volgens hem Armin Laschet zijn, de leider van de CDU/CSU.

Laschet zelf zei eerder op de avond al dat hij wil regeren, terwijl de partijvoorzitter van de CDU, Paul Ziemiak, eveneens aangaf een coalitie met De Groenen en de FDP te willen.

Volgens exitpolls kan de CDU/CSU slechts rekenen op 24 tot 25 procent van de stemmen. In 2017 behaalde de conservatieve unie nog 32 procent.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

NAVO-chef Stoltenberg betreurt vertrek Russische missie

BRUSSEL (ANP/RTR) - NAVO-chef Jens Stoltenberg betreurt het dat Rusland zijn diplomatieke missie bij de NAVO heeft opgedoekt. Dat was een boze reactie van het Kremlin op de eerdere uitwijzing van Russen uit Brussel, maar volgens Stoltenberg waren dat geen diplomaten, maar in werkelijkheid inlichtingenofficieren.

2 uur geleden
Opgesloten Navalni wint mensenrechtenprijs EU-parlement

STRAATSBURG (ANP) - De gevangen Russische oppositieleider Aleksej Navalni krijgt dit jaar de mensenrechtenprijs van het Europees Parlement. Navalni zit, sinds hij ternauwernood een vergiftigingspoging overleefde, in een Russisch strafkamp. Rusland moet hem onmiddellijk vrijlaten, herhaalt het parlement nog maar eens.

2 uur geleden
Russen mogen een week niet naar werk in strijd tegen corona

MOSKOU (ANP/AFP) - In de strijd tegen corona mogen de Russen een week niet naar hun werk. Zij krijgen van 30 oktober tot 7 november betaald vrijaf, beval de Russische president Poetin. De periode kan in bepaalde gebieden eerder beginnen en langer duren. Poetin riep de bevolking op verantwoordelijkheid te tonen en zich te laten vaccineren.

3 uur geleden
Burgemeester van New York eist inenting alle gemeenteambtenaren

NEW YORK (ANP/RTR) - Burgemeester Bill de Blasio van New York wil dat alle gemeenteambtenaren zich laten inenten tegen het coronavirus. Iedereen die voor de gemeente werkt moet in principe voor 29 oktober zeker één prik hebben gehad. De vaccinatie was al verplicht in het onderwijs. De Blasio wil nu dat al zijn werknemers, rond de 300.000 mensen, gevaccineerd worden.

3 uur geleden
Poetin gaat niet naar klimaattop Glasgow

GLASGOW (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin gaat niet naar de klimaattop die eind deze maand in Glasgow begint. Zijn woordvoerder beklemtoonde dat "het klimaatdossier een prioriteit is in Rusland", maar Poetin "gaat helaas niet naar Glasgow". De woordvoerder had eerder al gemeld dat Poetin niet naar de topconferentie van de G20, 30 en 31 oktober, in Rome gaat.

4 uur geleden
Koningin Elizabeth niet naar Noord-Ierland vanwege gezondheid

LONDEN (ANP) - Koningin Elizabeth gaat woensdag en donderdag niet naar Noord-Ierland vanwege haar gezondheid. Artsen hebben de 95-jarige koningin afgeraden om te gaan en adviseren haar de komende dagen rust te nemen, meldt Buckingham Palace.

5 uur geleden
Rusland: Taliban spannen zich in om Afghanistan te stabiliseren

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland erkent de inspanningen van de Taliban om Afghanistan te stabiliseren. "Er is nu een nieuw bewind in het land en we zien dat zij proberen de militaire en politieke situatie te stabiliseren en dat ze proberen een staatsapparaat op te bouwen", aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Hij sprak de lovende woorden als gastheer op een conferentie in Moskou waar onder meer de Taliban, China, India, Pakistan en Rusland bijeen zijn om over de toestand in Afghanistan te praten.

5 uur geleden