
Cryptobedrijf Terraform Labs vraagt uitstel van betaling aan
NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Terraform Labs, het bedrijf achter de stablecoin TerraUSD, heeft in de Verenigde Staten uitstel van betaling aangevraagd. Het in Singapore gevestigde bedrijf zorgde in 2022 voor een crash op de cryptomarkten door de ineenstorting van TerraUSD, een zogeheten stablecoin die is gekoppeld aan stabiele activa zoals de Amerikaanse dollar om juist drastische koersschommelingen te voorkomen. TerraUSD zakte echter tot ver onder de dollar omdat er te weinig echt geld tegenover stond.
De aanvraag bij de rechtbank in de Amerikaanse staat Delaware zal Terraform naar eigen zeggen in staat stellen "zijn bedrijfsplan uit te voeren en tegelijkertijd door lopende juridische procedures te navigeren, inclusief de rechtszaken die in Singapore aanhangig zijn en Amerikaanse rechtszaken waarbij de Securities and Exchange Commission betrokken is".
De ineenstorting van TerraUSD en zustermunt Luna van Terraform Labs heeft ongeveer 40 miljard dollar aan investeringen weggevaagd en veroorzaakte naar schatting voor meer dan 400 miljard dollar aan koersverliezen op de wereldwijde cryptomarkten. De Amerikaanse toezichthouder SEC heeft vorig jaar zowel Terraform en de Zuid-Koreaanse ondernemer Do Kwon, medeoprichter van het bedrijf, beschuldigd van "het orkestreren van fraude met cryptovaluta ter waarde van meerdere miljarden dollars".
Kwon werd vorig jaar gearresteerd in Montenegro en wacht op uitlevering aan de Verenigde Staten of Zuid-Korea. Volgens experts heeft Kwon een zogeheten Ponzi-systeem opgezet, waarbij veel investeerders hun spaargeld verloren. Ponzifraude is een methode om mensen op te lichten door een belegging aan te bieden waarbij de uitbetaalde gelden worden gefinancierd uit de inleg van nieuwe klanten.
Meer uit Financieel
HOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
6 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
9 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
42 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
1 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
1 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
3 uur geledenPARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.
3 uur geleden