Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cruciale beroepen roeren zich om quarantaineregels

Cruciale beroepen roeren zich om quarantaineregels

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer sectoren roepen op tot het versoepelen van de quarantaineregels vanwege personeelsproblemen door besmettingen. Diverse brancheorganisaties van cruciale beroepen, zoals de beveiligers en de afvalverwerkers, willen duidelijkheid van de overheid. Voor de cruciale beroepen zou deze week een quarantaine-advies komen.

Op dit moment geldt dat iemand die langer dan een week geleden een boosterprik heeft gehad en geen klachten heeft, niet in quarantaine hoeft na contact met een besmet persoon. Ook mensen die korter dan acht weken geleden positief zijn getest en hersteld hoeven, mits ze geen coronagerelateerde klachten hebben, niet in quarantaine.

De NVRD, de branchevereniging voor publieke en gemeentelijke afvalbedrijven, zegt dat het quarantaine-advies voor 21 januari zou komen, maar dat deze datum op de website van de overheid is aangepast naar "binnenkort". Volgens NVRD-directeur Wendy de Wild vullen medewerkers op andere plekken gaten in het rooster op, staat kantoorpersoneel "stand-by om bij te springen" en liggen afschalingsplannen klaar. De vereniging wil dat medewerkers zonder klachten, waarvan een huisgenoot of nauw contact positief getest is, aan het werk kan, bijvoorbeeld door dagelijks te zelftesten en mondkapjes te dragen.

De Nederlandse Veiligheidsbranche waarschuwt dat in het ergste geval bijna de helft van alle beveiligers in Nederland in quarantaine moet na nauw contact met een besmet persoon. "Dat zou desastreus zijn voor de veiligheid op veel plekken in het maatschappelijk leven", zegt voorzitter en oud-minister Ard van der Steur. "Het mag niet zo zijn dat beperkte capaciteit bij cruciale beroepen, waaronder beveiliging, verdergaande opening van onze maatschappij in de weg staat", aldus de voorzitter.

Luchtvaartmaatschappij KLM gaf al aan "proactief" vluchten te annuleren tussen 7 februari en 13 maart vanwege het hoge ziekteverzuim onder personeel door coronabesmettingen en quarantaineverplichtingen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging voor supermarkten, waarschuwde woensdag voor lege schappen als de quarantaineregels voor supermarktmedewerkers niet worden versoepeld. Veel supermarktmedewerkers zijn jonger dan 18 jaar en kunnen nog geen boosterprik krijgen, waardoor ze niet vrijgesteld worden van de quarantaineplicht.

Meer uit Financieel

Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiële experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

2 uur geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

3 uur geleden
Ford zet levering elektrische pick-uptrucks stop

DEARBORN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford heeft de levering van zijn elektrische pick-uptruck F-150 Lightning stopgezet om een onbekend probleem met de voertuigen. Dat gebeurt enkele weken nadat het bedrijf had aangekondigd de productie van datzelfde model af te schalen in de Verenigde Staten door afnemende verkopen.

4 uur geleden
Rechter keurt miljardenboete cryptobeurs Binance goed

SEATTLE (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Binance moet een boete betalen van meer dan 4,3 miljard dollar, omgerekend bijna 4 miljard euro, onder meer voor het overtreden van anti-witwasregels. Dat is het gevolg van de beslissing van een Amerikaanse rechter die een overeenkomst tussen Binance en de federale aanklagers heeft goedgekeurd.

5 uur geleden
Japan steekt nog eens ruim 4 miljard in fabriek chipmaker TSMC

KUMAMOTO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Japanse overheid steekt nog eens 732 miljard yen, omgerekend ruim 4 miljard euro, in de uitbreiding van een chipfabriek van TSMC. De Taiwanese chipfabrikant opende zaterdag zijn eerste Japanse fabriek in het zuiden van het land.

7 uur geleden
VAE steken tientallen miljarden in Egyptische toeristenhotspot

RAS AL-HIKMA (ANP/BELGA/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten steken 35 miljard dollar in Egypte, de grootste buitenlandse investering ooit in het land volgens de Egyptische premier Mostafa Madbouly. Omgerekend gaat het om ruim 32 miljard euro. Het geld wordt gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe toeristische trekpleister aan de Middellandse Zee.

7 uur geleden
Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

19 uur geleden