Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CrowdfundingCijfers.nl: recordbedrag aan crowdfunding in 2021

CrowdfundingCijfers.nl: recordbedrag aan crowdfunding in 2021

DEN HAAG (ANP) - In Nederland is in 2021 een recordbedrag aan geld opgehaald met behulp van crowdfunding. Dat meldt de website CrowdfundingCijfers.nl, die sinds 2011 de ontwikkeling van crowdfunding in Nederland in kaart brengt. In 2020 werd door de coronacrisis juist minder geld opgehaald met crowdfunding in vergelijking met voorgaande jaren.

In totaal werd vorig jaar 730 miljoen euro opgehaald via crowdfunding. Dat is 75 procent meer dan een jaar eerder. Bij crowdfunding legt een soms grote groep mensen een relatief klein bedrag in om een project of onderneming te financieren. In 2021 werden meer dan 15.000 projecten gefinancierd.

Van het opgehaalde bedrag in 2021 was 90 procent bestemd voor ondernemingen, waarbij het grootste deel werd gebruikt voor het financieren van vastgoed. De meest populaire vorm van crowdfunding is een lening. Afgelopen jaar was 89 procent van het opgehaalde bedrag in de vorm van een lening.

Ondernemingen

Ondernemingen haalden in 2021 meer dan 650 miljoen euro op via crowdfunding. Dat is bijna 80 procent meer dan in 2020. Gemiddeld haalden ondernemingen 250.000 euro op. Voor creatieve projecten, zoals film, muziek en theater, werd 12,7 miljoen euro opgehaald. Een stijging van 10 procent. Het gemiddelde bedrag per project was 14.000 euro.

Maatschappelijke projecten, zoals een speeltuin of schoolproject, waren goed voor 30,9 miljoen euro. Dat is bijna 30 procent meer dan een jaar geleden. Het gemiddelde bedrag per project was 3000 euro.

Persoonlijke lening

Consumenten die via crowdfunding een persoonlijke lening financierden voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of uitbouw van hun huis, haalden in totaal 30,2 miljoen euro op. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2020.

De afgelopen tien jaar is in Nederland opgeteld inmiddels meer dan 2,5 miljard euro met crowdfunding opgehaald.

Meer uit Financieel

Van Rij: aandeleninkopen drogen op als ze worden belast

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) denkt niet dat het belasten van aandeleninkopen door beursgenoteerde ondernemingen de staatskas veel zal opleveren. Hij verwacht dat bedrijven andere manieren zullen zoeken om geld terug te geven aan hun aandeelhouders, als het huidige fiscale voordeel op deze vorm komt te vervallen.

15 minuten geleden
FNV: pervers financieel spel over ruggen medewerkers Big Bazar

UTRECHT (ANP) - De eigenaren van Big Bazar en moederbedrijf Mirage Retail Group spelen een pervers financieel spel ten koste van de medewerkers, zegt FNV-bestuurster Linda Vermeulen nadat Big Bazar dinsdag failliet is verklaard. De ongeveer 1300 medewerkers van de koopjesketen zijn daarmee waarschijnlijk hun baan kwijt.

1 uur geleden
Tesla omlaag op Wall Street na nieuws Europese Commissie

NEW YORK (ANP) - Tesla hoorde dinsdag bij de verliezers op de Amerikaanse beurzen. Beleggers verwerkten nieuws dat de Europese Commissie, naast Chinese autofabrikanten, ook wil onderzoeken in hoeverre Tesla en Europese automakers oneerlijke subsidies ontvangen in de elektrische auto-industrie in China.

1 uur geleden
Britse waterbedrijven moeten klanten 114 miljoen pond terugbetalen

LONDEN (ANP/RTR) - Verschillende waterbedrijven in het Verenigd Koninkrijk moeten hun klanten 114 miljoen pond (omgerekend 131 miljoen euro) terugbetalen. De bedrijven uit Engeland en Wales hebben bepaalde doelstellingen niet gehaald, meldt toezichthouder Ofwat dinsdag. De terugbetaling zal met de waterrekeningen van volgend jaar worden verrekend.

3 uur geleden
Touroperator Vacansoleil op rand van faillissement

EINDHOVEN (ANP) - Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiƫle moeilijkheden. De aanbieder van campingvakanties heeft uitstel van betaling aangevraagd, wat vaak een voorbode is van faillissement.

3 uur geleden
Prijsstijgingen landbouwproducten in EU zwakken af

LUXEMBURG (ANP) - De prijzen van landbouwproducten in de Europese Unie zijn in het tweede kwartaal van dit jaar veel minder sterk gestegen. De wereldmarkt komt tot bedaren na de scherpe prijsstijgingen van de afgelopen tijd, maakt het Europese statistiekbureau Eurostat op uit de cijfers.

4 uur geleden
Reuters: Fransen beoordelen update om stralingsprobleem iPhone 12

PARIJS (ANP) - De Franse overheid beoordeelt een software-update voor de iPhone 12 die Apple beschikbaar stelt, meldt persbureau Reuters op basis van een ingewijde. Onlangs stelde een toezichthouder in Frankrijk vast dat de elektromagnetische straling van dit type smartphone te hoog is, waarna een tijdelijk verkoopverbod inging. De update die nu bij het ministerie voor Digitale Zaken voorligt, moet dit probleem verhelpen.

4 uur geleden