Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Crowdfundactie tegen de macht van de koning

Crowdfundactie tegen de macht van de koning

UTRECHT (ANP) - Het Republikeins Genootschap is woensdag een crowdfundactie gestart om een collectieve rechtszaak aan te spannen tegen de macht van de koning. Daarmee wil het de invloed van het ongekozen staatshoofd inperken, maakt de nieuwe voorzitter Floris Müller bekend.

De ophaalactie is woensdagochtend om 08.00 uur online gegaan. In een paar uur is de helft van het streefbedrag voor de juridische kosten van 20.000 euro al opgehaald.

Müller: "Het is niet een proces tegen de koning, maar een rechtszaak tegen de staat over de macht van de koning. Wij vinden dat hij te veel macht heeft, want hij is betrokken bij de wetgevende en adviserende macht en hij heeft een buitengewone rol in de rechtsgang. Elk proces vindt zelfs plaats onder een portret van de koning."

Rol in de rechtspraak

De rechtszaak richt zich specifiek op de rol van de koning in de rechtspraak. Die gaat volgens het genootschap in tegen het Europees recht van een eerlijk en onafhankelijk juridisch proces. "Van vrije rechtspraak is geen sprake. De advocaten van beide partijen zijn benoemd door de koning. De rechter zweert trouw aan de koning en de wetten waar hij zich op baseert, zijn geschreven door de regering waarvan de koning het hoofd is."

Zodra het streefbedrag binnen is, starten ze de rechtszaak. De organisatie is bereid door te procederen tot en met het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Meer uit Binnenland

Zwemmer overleden in Lathumse Plas bij Giesbeek

GIESBEEK (ANP) - In de Lathumse Plas bij het Gelderse Giesbeek is vrijdagavond een zwemmer overleden, meldt de brandweer. De hulpdiensten rukten rond 19.50 uur uit voor een vermist persoon in het water van de recreatieplas. Duikers van de brandweer voerden "een snelle redding" uit, maar de hulp kwam toch te laat.

6 uur geleden
Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

8 uur geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

9 uur geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

11 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

11 uur geleden
Burgemeester Bruls over intocht Vierdaagse: uitstekende sfeer

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is erg tevreden met het verloop van de laatste dag van de Vierdaagse. Hij spreekt van een vlekkeloze intocht. "De sfeer is uitstekend", zegt Bruls, terwijl hij wandelaars aanmoedigt tijdens hun laatste meters over de Via Gladiola.

11 uur geleden
KLM noemt storing zo goed als opgelost, vreest meer annuleringen

AMSTERDAM (ANP) - Bij KLM is de computerstoring zo goed als opgelost, waardoor het verkeer van en naar Schiphol wordt hervat. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, nadat door de storing veel vluchten waren vertraagd en geannuleerd. Maar de dienstregeling is dusdanig verstoord dat KLM waarschuwt voor meer mogelijke annuleringen dit weekend.

11 uur geleden