Critici olie- en gasbedrijven vaker naar rechter met klimaateisen
WASHINGTON (ANP) - Wereldwijd worden steeds meer klimaatrechtszaken gevoerd tegen grote olie- en gasbedrijven als Shell, BP en ExxonMobil. Sinds het Klimaatakkoord van Parijs eind 2015 werd gesloten, is het aantal van dit soort zaken bijna verdrievoudigd, stellen Oil Change International en Zero Carbon Analytics in een rapport. Volgens hun inventarisatie lopen op dit moment zeker 86 gerechtelijke procedures tegen bedrijven die vooral bestaan van fossiele brandstoffen. De onderzoekers zien een groeiende "golf van klimaatzaken" ontstaan.
Een van de bekendste zaken is die van Milieudefensie tegen Shell. De eisers wonnen die zaak in eerste aanleg: de rechtbank in Den Haag droeg het olie- en gasbedrijf op zijn uitstoot van broeikasgassen met 45 procent te verlagen voor eind 2030. Shell ging in beroep en hoopt in november op een ander oordeel van het gerechtshof.
Van dit soort zaken, waarin eisers een oliebedrijf proberen te dwingen minder uit te stoten, spelen er inmiddels tien in totaal. Zo spande de Belgische boer Hugues Falys met hulp van Greenpeace en andere organisaties een zaak aan tegen TotalEnergies. Hij verwijt het bedrijf decennia te hebben bijgedragen aan de "ontregeling van het klimaat". Daar zegt hij schade van te ondervinden door de toenemende hittegolven, periodes van droogte en extreme regenval.
Aansprakelijk
De Belgische zaak valt eigenlijk binnen twee categorieën. De eisers willen afdwingen dat Total fors minder olie- en gas gaat produceren en het bedrijf aansprakelijk stellen.
Zaken waarin schadevergoedingen worden geëist komen het vaakst voor: vier op de tien klimaatgerelateerde zaken draaien daar vooral om. De opstellers van het rapport wijzen erop dat de klimaatwetenschap in de loop der jaren steeds beter is geworden in het bepalen welke rol klimaatverandering precies heeft gespeeld bij het ontstaan van extreem weer. "Er is ook betrouwbare informatie over de historische uitstoot van fossielebrandstofbedrijven", voegen ze eraan toe. Het is daardoor steeds beter mogelijk om uit te rekenen welk deel van de rekening naar een individueel bedrijf moet, redeneren de organisaties.
Schadevergoeding
Tot nog toe heeft nog geen enkel olie- of gasbedrijf een schadevergoeding moeten betalen voor de gevolgen van klimaatverandering, maar het aantal pogingen om rechters zover te krijgen neemt dus toe.
In zaken over misleidende reclames is het wel tot veroordelingen gekomen. Zo kreeg Shell diverse berispingen van de Reclame Code Commissie (RCC) voor onbewezen duurzaamheidsclaims.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Tegen de 78-jarige Cor de J. is woensdag een celstraf geëist van achttien jaar voor de moord op een 74-jarige man in Kinderdijk (Zuid-Holland) eind 2022. De man werd door het hoofd geschoten in het huis van zijn nieuwe partner en overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen. Zij raakte niet gewond, maar werd wel met het vuurwapen bedreigd. Ook verdween er vermoedelijk voor ruim een ton aan sieraden uit de vrijstaande, afgelegen villa.
5 minuten geledenAPELDOORN (ANP) - "Dit had ook heel anders kunnen aflopen", zegt burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn over de explosie bij de te openen crisisnoodopvang voor asielzoekers in Ugchelen, een plaats binnen Heerts' gemeente. De burgemeester verwijst naar de beveiliger die op het moment van de ontploffing in het pand aanwezig was.
22 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De spreidingswet die asielzoekers beter over Nederland moet verdelen wordt toch al eerder ingetrokken, als het aan asielminister Marjolein Faber ligt. Ze hield gemeenten twee weken geleden voor dat de controversiële wet nog jaren van kracht zou zijn, maar dat was volgens haar per abuis. "Dat was een fout van mij, dat was een verkeerde voorstelling van zaken", zei Faber woensdag in de Tweede Kamer. Ze was naar eigen zeggen vermoeid.
33 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel is kritisch over de EU-wet die de verspreiding van kinderporno via bijvoorbeeld WhatsApp tegen moet gaan, maar is desondanks bereid om hierover te praten. Anders dan medetegenstander Duitsland kiest het kabinet ervoor om niet voor te sorteren op een tegenstem, maar om zich te onthouden van een stem. Het resultaat is hetzelfde, motiveerde Van Weel tijdens een Kamerdebat, met het verschil dat Nederland mee blijft praten als in Brussel naar een compromis wordt gezocht. Donderdag en vrijdag komen de Europese justitieministers bijeen in Luxemburg om onder meer hierover te spreken.
37 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Zorgverzekeraars krijgen een week extra de tijd om in het najaar hun nieuwe premies bekend te maken aan mensen die deze informatie graag per post willen ontvangen. Daarmee wordt een concurrentienadeel weggenomen voor verzekeraars die relatief veel verzekerden hebben die hechten aan een brief, meldt zorgminister Fleur Agema aan de Tweede Kamer.
1 uur geledenGRONINGEN (ANP) - De hoogte van een nieuwe dwangsom voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet dusdanig uitkomen dat het "een dermate prikkel geeft aan het COA om de aantallen beneden de 2000 te houden" bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, aldus een woordvoerder van de gemeente Westerwolde. Met die strategie zet de gemeente maandag tijdens een nieuw kort geding in op een boete van 75.000 euro per keer dat op het terrein meer dan 2000 mensen verblijven. Daarbij wil de gemeente in eerste instantie dat er geen limiet komt voor de dwangsom, maar mocht de rechter die wel opleggen dan wil Westerwolde dat de boete doorloopt tot er 7,5 miljoen euro is betaald.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Marjolein Faber veroordeelt de vernielingen bij een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen waar vanaf vrijdag asielzoekers zouden worden opgevangen. "Vandalisme, daar zijn we natuurlijk op tegen", aldus de asielminister.
2 uur geleden