
'Crisissteun ECB moet eind maart volgend jaar stoppen'
WENEN (ANP) - De discussie over wanneer de Europese Centrale Bank (ECB) zijn crisissteun moet afbouwen, komt weer op gang. De gouverneur van de Oostenrijkse centrale bank heeft aangeven dat het speciale noodopkoopprogramma van obligaties van de ECB wat hem betreft eind maart volgend jaar echt klaar moet zijn.
De ECB pompt momenteel maandelijks nog miljarden in de economie van de eurozone om het herstel uit de coronacrisis te stutten. Volgens Robert Holzmann, die als centralebankhoofd van een lidstaat ook een van de beleidsmakers is bij de ECB, zou alleen een nieuwe ernstige golf van coronabesmettingen nog een reden zijn om langer door te gaan met de steun.
De Oostenrijker wil de centrale bank uit Frankfurt dus strikt houden aan de bewoordingen uit de officiële uitleg hierover, die de ECB de laatste maanden telkens opneemt in zijn rentebesluiten. Het noodopkoopprogramma zou nog zeker tot eind maart volgend jaar worden doorgezet, en in ieder geval tot de coronacrisis voorbij is. De instelling herhaalde dit afgelopen week nog.
Te vroeg
Maar niet iedereen bij de ECB vindt dat er nu al conclusies kunnen worden getrokken. ECB-president Christine Lagarde stelde in een interview dat het volgens haar nog "veel te vroeg" is om hierover te debatteren. De ECB was vorige week in zijn nieuwe groeiverwachtingen al erg optimistisch over het herstel van de eurozone. Maar toen was de consensus bij de beleidsmakers ook om voorlopig niks aan het monetaire beleid te veranderen.
Daarbij speelt mee dat de sterke toename van de inflatie van de laatste tijd waarschijnlijk van tijdelijke aard is. Dat het algehele prijspeil in het eurogebied flink oploopt, heeft onder meer te maken met de olieprijzen. Die lopen nu flink op, terwijl ze in de vergelijkbare maanden vorig jaar juist hard kelderden.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan ondanks een zwak cijfer over het consumentenvertrouwen. Bij de bedrijven op Wall Street stond de fabrikant van chipapparatuur Applied Materials bij de dalers met een min van ruim 5 procent door tegenvallende cijfers en verwachtingen voor dit kwartaal.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Telecombedrijf VodafoneZiggo overweegt een verkoop van zijn zendmasten in Nederland. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van meer dan 500 miljoen euro, aldus Bloomberg.
8 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De groei van de Russische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar flink afgezwakt, mede door de lagere olieprijzen en de hoge rente. Volgens het Russische statistiekbureau Rosstat bedroeg de groei 1,4 procent op jaarbasis. Dat was nog 4,5 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de aanbesteding van twee windmolenparken op de Noordzee uit in verband met verslechterde marktomstandigheden. De projecten worden ook in kleinere delen opgeknipt om de mogelijke risico's voor ontwikkelaars te verkleinen en het voor meer partijen mogelijk te maken om te investeren. Dat meldt klimaat- en energieminister Sophie Hermans in een brief aan de Tweede Kamer.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Novo Nordisk is vrijdag lager geëindigd op de aandelenbeurs in Kopenhagen. De Deense farmaceut kondigde onverwacht het vertrek aan van topman Lars Fruergaard Jørgensen. Onder zijn leiding groeide Novo Nordisk flink, vooral dankzij het succes van de populaire diabetes- en afslankmiddelen Ozempic en Wegovy. Het aandeel zakte 1,8 procent.
10 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Consumenten in Zeeland, het zuidwesten van Zuid-Holland en het westelijke deel van Noord-Brabant hebben vorig jaar minder water verbruikt, signaleert drinkwaterbedrijf Evides. Het bedrijf leverde in 2024 vrijwel evenveel water als in het voorgaande jaar, terwijl er meer klanten waren bijgekomen.
11 uur geledenANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Amerikaanse consumenten is deze maand gedaald naar bijna het laagste niveau ooit gemeten. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van een voorlopige raming. Amerikanen zijn al langer bezorgd dat de importheffingen van president Donald Trump de inflatie aanjagen, wat de koopkracht van huishoudens ondermijnt.
12 uur geleden