Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Crisisjaar 2020 was 'slechtste ooit' voor passagiersluchtvaart

Crisisjaar 2020 was 'slechtste ooit' voor passagiersluchtvaart

GENÈVE (ANP) - Crisisjaar 2020 was het slechtste jaar ooit in de passagiersluchtvaart. Dat concludeert de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA. Wereldwijd lag de vraag naar internationale vliegtickets 75 procent onder het niveau van een jaar eerder. De inkomsten per gevlogen kilometer per stoeltje zakten met twee derde in. Volgens de IATA was er sprake van de sterkste daling ooit gemeten.

Verder is de pijn volgens IATA nog niet helemaal geleden, aangezien de boekingen sinds december ver achter bleven. Dat komt vooral door de aangescherpte maatregelen die werden genomen om verspreiding van het coronavirus in te dammen.

In Europa zagen maatschappijen een daling van het aantal passagiers van bijna driekwart, waarbij de capaciteit met twee derde werd teruggeschroefd. Vliegtuigen zaten in doorsnee voor 67 procent vol. In december stapten in de regio 82 procent minder reizigers aan boord van een vliegtuig.

Catastrofe

IATA-topman Alexandre de Juniac bestempelt 2020 als een catastrofe voor de luchtvaart. "Het herstel dat zich tijdens het zomerseizoen op het noordelijk halfrond voordeed, stagneerde in de herfst en de situatie verslechterde dramatisch tijdens de eindejaarsvakantie", laat hij weten. Tegen het slot van het jaar werden strengere reisbeperkingen ingesteld in verband met nieuwe uitbraken en nieuwe coronavarianten.

Volgens De Juniac hebben de nieuwe varianten en de aangescherpte maatregelen eerder optimisme over vaccins teniet gedaan. De huidige restricties zijn de strengste in de voorbije twaalf maanden. Daarbij worden reizigers volgens hem om de haverklap geconfronteerd met nieuwe ongecoördineerde maatregelen.

Samenwerken aan normen

De IATA-baas drong er andermaal op aan bij regeringen om meer samen te werken aan normen voor vaccinatie, tests en validering. Verder wees hij erop dat overheidssteun noodzakelijk blijft om luchtvaartbedrijven levensvatbaar te houden.

De Juniac waarschuwde al dat het herstel waarschijnlijk trager loopt dan verwacht. De eerder uitgesproken verwachting van de helft van het aantal passagiers van 2019 dit jaar wordt mogelijk niet gehaald wordt. Zelfs die "bescheiden verwachting" kan door de strengere maatregelen een uitdaging worden, aldus de Fransman.

De hoeveelheid vervoerde luchtvracht daalde met 10,6 procent. Dat was sterker dan de daling van al het vrachtvervoer, omdat veel luchtvracht normaal gesproken mee gaat in het ruim van passagiersvliegtuigen. Die vlogen aanzienlijk minder.

Meer uit Financieel

Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

8 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

9 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

10 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

10 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

12 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

15 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder

WASHINGTON (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.

16 uur geleden