Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Credit Suisse verliest rechtszaak van Georgische miljardair

Credit Suisse verliest rechtszaak van Georgische miljardair

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - Credit Suisse heeft opnieuw een rechtszaak verloren die was aangespannen door de Georgische miljardair Bidzina Ivanishvili. De rechtbank in Singapore oordeelde dat Credit Suisse Trust, een in de stadstaat gevestigd onderdeel van de Zwitserse bank, zijn plicht jegens Ivanishvili heeft geschonden door het vermogen van de trust onvoldoende te beschermen. Credit Suisse zal de Georgische zakenman daardoor voor mogelijk honderden miljoenen dollars moeten compenseren.

De rechtbank schatte de schadevergoeding in eerste instantie op 926 miljoen dollar (zo'n 863 miljoen euro). Maar dat bedrag werd vervolgens met ruim 79 miljoen dollar naar beneden bijgesteld. De rechtbank verklaarde daarbij dat de schadevergoeding verder zou kunnen worden gewijzigd "om ervoor te zorgen dat er geen dubbel herstel plaatsvindt". Een rechtbank in Bermuda kende Ivanishvili vorig jaar namelijk in dezelfde zaak al meer dan 600 miljoen dollar aan schadevergoeding toe.

De uitspraak markeert een grote tegenslag voor het door schandalen geplaagde Credit Suisse. Ivanishvili had het onderdeel van de bank aangeklaagd om een schadevergoeding te eisen voor gederfde inkomsten, ofwel de inkomsten die hij in de loop der jaren zou hebben verdiend als zijn geld wel veilig was geïnvesteerd.

Overgenomen

Het vonnis benadrukte het falen van Credit Suisse om te voorkomen dat de private bankier Patrice Lescaudron toegang bleef houden tot de bezittingen van de trust. Lescaudron werd in 2018 veroordeeld voor fraude. Hij haalde onder meer geld van de rekeningen van Ivanishvili om de groeiende verliezen in de portefeuilles van andere klanten te dekken.

Credit Suisse werd in maart dit jaar van de ondergang gered. De bank was in de financiële problemen geraakt na jaren van schandalen, verliezen en mislukkingen in risicobeheer en dreigde failliet te gaan doordat klanten hun geld weghaalden. Onder druk van de Zwitserse autoriteiten werd de bank overgenomen door zijn grotere branchegenoot UBS.

Meer uit Financieel

Heijmans-topman roept mensen op: maak niet overal bezwaar tegen

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders moeten stoppen met het voortdurend maken van bezwaar tegen bouwprojecten bij hen in de buurt. Die oproep deed topman Ton Hillen van bouwconcern Heijmans tijdens een toelichting op de jaarcijfers. Hij merkt dat de maatschappij steeds individualistischer en harder is geworden. "Maar de woningzoeker staat met lege handen langs de kant."

15 minuten geleden
Grote containerrederij CMA CGM vaart weer via Rode Zee

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De grote Franse containerrederij CMA CGM vaart weer via de Rode Zee. De op twee na grootste vervoerder ter wereld zegt per schip te gaan beoordelen of de situatie veilig genoeg is. Het bedrijf had eerder al gezegd dat de Franse marine ondersteuning zou bieden als de schepen de route weer zouden gaan varen.

54 minuten geleden
Kredietverstrekker huursector VS in de fout bij risicocontroles

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse bank die veel geld uitleent aan beleggers in commercieel vastgoed, New York Community Bancorp (NYCB), is in de problemen geraakt. Het bedrijf heeft ontdekt dat interne controles op risico's rond kredieten niet op orde zijn. Ook ziet het bedrijf zich genoodzaakt een afschrijving van 2,4 miljard dollar (2,2 miljard euro) te doen op transacties uit het verleden.

55 minuten geleden
Jumbo stopt niet met zelfscankassa's om diefstallen, zegt topman

AMSTERDAM (ANP) - Jumbo haalt geen zelfscankassa's weg om het aantal diefstallen in de supermarkten te verminderen, zei topman Ton van Veen vrijdag in een interview met BNR Nieuwsradio. De supermarktketen meldde begin dit jaar dat deels door de komst van zelfscankassa's veel meer wordt gestolen.

1 uur geleden
Oekraïne verscheept 'recordhoeveelheid' vracht via Zwarte Zee

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne heeft in februari een recordhoeveelheid vracht geëxporteerd via een corridor in de Zwarte Zee. Het land vervoerde 8 miljoen ton vracht, waarvan 5,2 miljoen ton landbouwproducten, zei vicepremier Oleksandr Koebrakov. Het land is een belangrijke graanexporteur.

2 uur geleden
Bezorgbedrijf GLS vrijuit in Belgische zaak om sociale fraude

ANTWERPEN (ANP) - Logistiekbedrijf GLS gaat vrijuit in een Belgische rechtszaak waarbij de arbeidsinspectie het bedrijf beschuldigde van fraude rond de inzet van pakketbezorgers. Volgens een rechtbank in Antwerpen was niet het bezorgbedrijf schuldig aan de overtredingen, maar onderaannemers die de pakketten vanuit een distributiecentrum naar hun eindbestemming vervoerden. Deze onderaannemers krijgen nu boetes opgelegd.

2 uur geleden
Inflatie eurozone neemt af tot 2,6 procent in februari

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in februari afgenomen tot 2,6 procent op jaarbasis, van 2,8 procent in januari. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De prijzen voor voeding, alcohol en tabak stegen vorige maand opnieuw, maar minder hard dan in januari. De energieprijzen daalden daarentegen in februari minder sterk dan in de voorgaande maand.

3 uur geleden