Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Credit Suisse is half miljard extra kwijt aan juridische kwesties

Credit Suisse is half miljard extra kwijt aan juridische kwesties

ZÜRICH (ANP) - Credit Suisse verwacht een half miljard Zwitserse frank (483 miljoen euro) extra kwijt te zijn aan juridische procedures bij zijn zakenbankdivisie. Het financiële concern kondigde vorig jaar aan deze afdeling, die verwikkeld is in een reeks schandalen, stevig te reorganiseren. De Zwitserse bank maakte niet bekend aan wat voor soort zaken de miljoenen opgaan.

De zakenbank van Credit Suisse, die optreedt als tussenpersoon of adviseur bij complexe financiële deals, was betrokken bij debacles rond het omvallen van investeringsfonds Archegos en financieringsmaatschappij Greensill Capital. In november kondigde de pas aangetreden voorzitter Antonio Horta-Osorio daarom aan dat deze divisie minder risicovol moest opereren. Zo wil de bank amper nog zakendoen met hedgefondsen, die op de beurs met veel ingewikkeldere deals dan andere beleggers winst proberen te halen.

Credit Suisse promootte Greensill, dat de betaling van facturen van bedrijven voorschoot, als veilige investering bij beleggers. Maar toen Greensill erg risicovol bleek te opereren zette de Zwitserse bank zijn fonds van 10 miljard dollar voor Greensill stop, waarna dit financieringsbedrijf omviel. Kort daarop bleek Credit Suisse ook fikse verliezen te hebben geleden doordat miljarden dollars van het investeringsfonds Archegos verloren gingen na een verkeerd uitgevallen gok op de beurs.

De honderden miljoenen euro's die Credit Suisse nu apart zet, zijn het gevolg van een "meer proactieve" aanpak waarbij de bank sneller overgaat tot het treffen van schikkingen. Dat leidt tot nog groter verlies dan de bank al verwachtte. Eerder schreef het financiële concern omgerekend 1,5 miljard euro af op zijn zakenbankdivisie door de kostbare missers. Die vormden niet het enige schandaal bij Credit Suisse. Eerder deze maand stapte Horta-Osario op omdat hij quarantaineregels had geschonden.

Meer uit Financieel

Onderhoud Zwanenburgbaan Schiphol loopt paar weken uit

SCHIPHOL (ANP) - Het groot onderhoud aan de start- en landingsbaan Zwanenburgbaan op Schiphol duurt enkele weken langer vanwege het slechte weer in de afgelopen weken, meldt de luchthaven.

41 minuten geleden
First Citizens Bank schiet omhoog op Wall Street na overname SVB

NEW YORK (ANP) - First Citizens Bank was maandag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York met een koerswinst van 45 procent. De bank uit de staat North Carolina neemt alle banktegoeden en leningen van Silicon Valley Bank (SVB) over. Ook gaan de zeventien filialen van SVB weer open als First Citizens-kantoren. De Amerikaanse autoriteiten grepen eerder al in bij SVB nadat klanten massaal hun tegoeden opeisten.

45 minuten geleden
Wereldbank: verloren decennium in de maak voor wereldeconomie

WASHINGTON (ANP) - Bijna alle wereldwijde economische krachten die de afgelopen drie decennia voor vooruitgang en welvaart hebben gezorgd, vervagen. "Een zorgwekkende trend. Er zou een verloren decennium in de maak kunnen zijn voor de wereldeconomie", staat in een rapport van de Wereldbank.

1 uur geleden
EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

2 uur geleden
Europese Commissie: Alitalia moet staatslening terugbetalen

BRUSSEL (ANP) - De lening van 400 miljoen euro die de Italiaanse overheid in 2019 aan luchtvaartmaatschappij Alitalia verstrekte is illegale staatssteun, oordeelt de Europese Commissie. Italië moet het geld plus rente bij de maatschappij terughalen.

3 uur geleden
Transavia vliegt ondanks algemene staking naar Israël

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt vooralsnog gewoon naar Israël ondanks een algemene staking in dat land. Daardoor vertrekken er geen vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen daar wel vliegtuigen landen, zegt Transavia. De prijsvechter heeft twee vluchten op de planning staan van Schiphol naar Tel Aviv.

3 uur geleden
Export Russische diesel richting record, ondanks sancties EU

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De export van Russische diesel ligt op koers om deze maand een record te bereiken, ondanks de sancties van de Europese Unie. Gedacht werd dat de Russen juist minder zouden gaan verkopen door het Europese verbod op olieproducten uit Rusland. Het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer wordt echter ruimschoots goedgemaakt door hogere aankopen door onder meer Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië.

4 uur geleden