Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Credit Suisse is half miljard extra kwijt aan juridische kwesties

Credit Suisse is half miljard extra kwijt aan juridische kwesties

ZÜRICH (ANP) - Credit Suisse verwacht een half miljard Zwitserse frank (483 miljoen euro) extra kwijt te zijn aan juridische procedures bij zijn zakenbankdivisie. Het financiële concern kondigde vorig jaar aan deze afdeling, die verwikkeld is in een reeks schandalen, stevig te reorganiseren. De Zwitserse bank maakte niet bekend aan wat voor soort zaken de miljoenen opgaan.

De zakenbank van Credit Suisse, die optreedt als tussenpersoon of adviseur bij complexe financiële deals, was betrokken bij debacles rond het omvallen van investeringsfonds Archegos en financieringsmaatschappij Greensill Capital. In november kondigde de pas aangetreden voorzitter Antonio Horta-Osorio daarom aan dat deze divisie minder risicovol moest opereren. Zo wil de bank amper nog zakendoen met hedgefondsen, die op de beurs met veel ingewikkeldere deals dan andere beleggers winst proberen te halen.

Credit Suisse promootte Greensill, dat de betaling van facturen van bedrijven voorschoot, als veilige investering bij beleggers. Maar toen Greensill erg risicovol bleek te opereren zette de Zwitserse bank zijn fonds van 10 miljard dollar voor Greensill stop, waarna dit financieringsbedrijf omviel. Kort daarop bleek Credit Suisse ook fikse verliezen te hebben geleden doordat miljarden dollars van het investeringsfonds Archegos verloren gingen na een verkeerd uitgevallen gok op de beurs.

De honderden miljoenen euro's die Credit Suisse nu apart zet, zijn het gevolg van een "meer proactieve" aanpak waarbij de bank sneller overgaat tot het treffen van schikkingen. Dat leidt tot nog groter verlies dan de bank al verwachtte. Eerder schreef het financiële concern omgerekend 1,5 miljard euro af op zijn zakenbankdivisie door de kostbare missers. Die vormden niet het enige schandaal bij Credit Suisse. Eerder deze maand stapte Horta-Osario op omdat hij quarantaineregels had geschonden.

Meer uit Financieel

Topman Ryanair: moet mogelijk vluchten schrappen deze zomer

DUBLIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair waarschuwt dat ze deze zomer mogelijk vluchten moet gaan schrappen. Volgens topman Michael O'Leary krijgt Ryanair minder toestellen van vliegtuigfabrikant Boeing aangeleverd dan was beloofd.

10 minuten geleden
Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

5 uur geleden
Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

6 uur geleden
Vakbond ziet zo'n 60 werknemers Aviko staken om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV bestempelt de stakingen bij Aviko in Lomm en Steenderen als een succes. Volgens vakbondsbestuurder Robert Wonnink deden in totaal zestig tot zeventig werknemers van de aardappelspecialist mee aan de acties. De actie in Lomm is zondagochtend beëindigd, die in Steenderen duurt tot zondag 23.00 uur, zegt een woordvoerder van Aviko.

13 uur geleden
Week na beursrecords gaat aandacht belegger uit naar inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek maakt duidelijk of de recordreeks op de internationale aandelenmarkten een vervolg krijgt. In New York bereikten de Dow-Jonesindex en S&P 500 afgelopen week hun hoogste niveau ooit, onder andere dankzij beter dan verwachte cijfers van chipbedrijf Nvidia. Nu gaat de aandacht uit naar de kwartaalresultaten van een aantal grote bedrijven, maar ook nieuwe inflatiecijfers kunnen het gemoed van beleggers beïnvloeden.

14 uur geleden
WTO richt miljoenenfonds op om vrouwelijke ondernemers te steunen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft een fonds opgericht voor hulp aan vrouwelijke ondernemers in armere landen bij het digitaliseren van hun bedrijf. Voor het initiatief is 50 miljoen dollar beschikbaar.

15 uur geleden
Britse premier pleit voor afpakken bevroren Russische tegoeden

LONDEN (ANP/RTR/DPA) - Westerse landen moeten meer durf tonen in de economische strijd tegen Rusland en bijvoorbeeld bevroren tegoeden afpakken. Dat stelt de Britse premier Rishi Sunak in een opiniestuk in de Sunday Times.

16 uur geleden