Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Credit Suisse grote winnaar op Europese beurzen

Credit Suisse grote winnaar op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Credit Suisse heeft de beursweek vrijdag afgesloten met een flinke koerswinst. De geplaagde Zwitserse bank profiteerde van uitspraken van zijn voorzitter Axel Lehmann, die aangaf het kostenbesparingsprogramma te willen versnellen. Persbureau Reuters meldde eerder ook dat Credit Suisse mogelijk meer banen gaat schrappen.

De bank steeg op de beurs in Zürich tot ruim 10 procent gedurende de dag en het aandeel ging dik 9 procent hoger de handel uit. Daarmee komt er voor het financiële concern een einde aan dertien dagen van koersverlies op rij. Die reeks begon nadat Credit Suisse had gemeld dat klanten hun geld elders hadden ondergebracht, waardoor tot wel 10 procent van het door de bank beheerde vermogen verdwenen zou zijn. Ook ondergaat Credit Suisse een grote reorganisatie.

Verder leek de stemming op de Europese beurzen terughoudend te reageren op het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid. Daaruit kwam naar voren dat er vorige maand veel meer banen bij zijn gekomen in de Verenigde Staten dan alom was verwacht. Op Wall Street voedde dat de vrees dat de Amerikaanse centrale bank langer kan doorgaan met het flink verhogen van de rente.

AEX en Europese beurzen

De AEX noteerde aan het einde van de handelsdag een min van 0,1 procent op 731,04 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 957,22 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden tot 0,2 procent in, terwijl de belangrijkste graadmeter in Frankfurt 0,3 procent vooruitging.

Bij de hoofdfondsen aan het Damrak toonde DSM herstel na de recente koersdaling met een plus van bijna 3 procent. Daarmee was het speciaalchemiebedrijf de grootste stijger in de AEX. Verder steeg Arcadis bijna 1 procent bij de middelgrote fondsen, na afronding van de overname van DPS Group. Het advies- en ingenieursbureau kondigde in oktober al aan het Ierse bedrijf te kopen voor 232 miljoen euro.

Euro- en oliekoers

Op de oliemarkt werd uitgekeken naar het langverwachte akkoord over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. Ook werd gewacht op de vergadering van oliekartel OPEC, die zondag wordt gehouden. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 81,50 dollar. Brentolie werd een fractie duurder op 86,94 dollar. Verder was de euro 1,0513 dollar waard, tegen 1,0406 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

1 uur geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

2 uur geleden
Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - Het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) maakt bezwaar tegen de misgelopen opdracht voor de bouw van vier onderzeeërs voor Nederland. Het kabinet heeft de opdracht aan de Franse concurrent Naval gegund. Voor zover bij het ministerie bekend is, heeft alleen tkMS bezwaar gemaakt tegen het voorlopig gunningsbesluit.

4 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen mijden Iraans luchtruim

SYDNEY/KEULEN (ANP) - Enkele luchtvaartmaatschappijen mijden het luchtruim van Iran uit bezorgdheid over oplopende spanningen met Israël. De Australische maatschappij Qantas leidt vluchten tussen Londen en Perth om. Ook Lufthansa en dochterbedrijf Austrian Airlines kiezen andere routes die niet over Iran gaan.

6 uur geleden
VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen met extra obstakels voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

7 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

15 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

17 uur geleden