Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Credit Suisse boekt minder winst door miljoenenboete Mozambique

Credit Suisse boekt minder winst door miljoenenboete Mozambique

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - Credit Suisse heeft in het derde kwartaal minder winst geboekt doordat het boetes moest betalen wegens corruptie en fraude bij fondsenwervingen in Mozambique. De Zwitserse bank heeft de afgelopen periode 564 miljoen frank (534 miljoen euro) opzijgezet voor boetes en rechtszaken, onder meer voor het schandaal in het Afrikaanse land.

Credit Suisse hielp staatsbedrijven in Mozambique rond 2013 met het ophalen van ruim 1 miljard dollar aan krediet, schreven de Amerikaanse en Britse financieel toezichthouders eerder. Beleggers kregen daarbij te horen dat het geld zou worden geïnvesteerd in de kustwacht en vissersboten. Maar een groot deel van het geld was later onvindbaar. Volgens de toezichthouders werd een deel gebruikt voor steekpenningen aan Mozambikaanse ambtenaren en bankiers van Credit Suisse. Hiervoor kreeg de bank vorige maand forse boetes.

De nettowinst van Credit Suisse daalde in het derde kwartaal naar 434 miljoen frank. Dat was 21 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet van de bank steeg wel met 5 procent naar 5,4 miljard frank. Dat kwam onder andere doordat er meer geld werd verdiend met het begeleiden van fusies.

Herstructurering

Credit Suisse wil in de toekomst minder risico's nemen met zijn investeringsbank en vermogensbeheer juist belangrijker maken. Dat is onderdeel van een herstructurering na een tumultueus jaar met schandalen rond investeringsmaatschappij Archegos en bij financieringsmaatschappij Greensill Capital die de bank miljarden kostten.

Archegos nam grote financiële risico's op de beurs, met zware verliezen tot gevolg. Onder meer Credit Suisse was een tussenpersoon voor die transacties en leed flinke schade. Greensill kwam in de problemen door het instorten van het zakenimperium van de Australische investeerder Lex Greensill. Daarop werd faillissement aangevraagd. Credit Suisse moest toen voor miljarden aan posities terugtrekken.

De Zwitserse bank rekent op een nettoverlies in het vierde kwartaal omdat het een afschrijving moet doen van 1,6 miljard frank (1,5 miljard euro) op zijn investeringsbank die het in 2000 aankocht. Dat onderdeel is op papier minder waard geworden.

Meer uit Financieel

Aandeel Ryanair omlaag op beurs in rustige pinkstersessie

DUBLIN (ANP) - Ryanair was op tweede pinksterdag een van de verliezers op de beurs in Dublin. Beleggers zetten het aandeel in de vroege handel ruim 1 procent lager, ondanks dat de maatschappij afgelopen boekjaar een recordwinst boekte en de passagiersaantallen flink zag stijgen. Verder lijkt het een rustige beursdag te gaan worden.

2 uur geleden
Aandacht beleggers naar Ryanair, Iran en grondstoffen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - De aandacht van beleggers gaat op tweede pinksterdag vooral naar de cijfers van Ryanair. Op de Amsterdamse beurs, waar maandag gewoon wordt gehandeld, zal ook de situatie in het Midden-Oosten in de gaten gehouden worden nadat de Iraanse president Ebrahim Raisi omkwam bij een helikoptercrash.

2 uur geleden
Recordwinst Ryanair ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

DUBLIN (ANP/RTR) - Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

3 uur geleden
ByteDance wil vaart achter rechtszaak tegen Amerikaanse ban TikTok

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance willen vaart maken in hun juridische strijd ter voorkoming van een dreigende ban in de Verenigde Staten. Advocaten van de bedrijven hebben daarom voor het weekend een verzoek ingediend om hun proces tegen de Amerikaanse overheid te bespoedigen.

19 uur geleden
Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

DEN HAAG (ANP) - Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de nieuwe beursweek. De Amsterdamse beurs is maandag open, maar veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel op maandag met een kwartaalbericht. De Federal Reserve publiceert woensdag notulen van de laatste beleidsvergadering. Dan komt ook maker van AI-chips Nvidia met cijfers.

19 uur geleden
Tientallen Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

LIVORNO (ANP/BLOOMBERG) - Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino's in beslag genomen omdat op de wagens een Italiaans vlaggetje is geplakt, maar de auto's zijn in werkelijkheid in Marokko in elkaar gezet. De voertuigen werden geblokkeerd in de haven van Livorno om vermeende schendingen van de zogenaamde 'Made in Italy'-wet, die moederbedrijf Stellantis al dwong zijn sportwagen Alfa Romeo Milano om te dopen tot Junior.

20 uur geleden
Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

BEIJING (ANP) - China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet. Dat valt volgens financieel persbureau Bloomberg op te maken uit een bericht op een aan Chinese staatsmedia gelieerd socialmedia-account.

20 uur geleden