Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Credit Suisse betaalt miljoenenboete om corruptie in Mozambique

Credit Suisse betaalt miljoenenboete om corruptie in Mozambique

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Credit Suisse betaalt boetes van bijna 475 miljoen dollar (408 miljoen euro) wegens corruptie en fraude bij het binnenhalen van forse leningen voor Mozambique. Het krediet was formeel bestemd om de tonijnvisserij van het Oost-Afrikaanse land te laten groeien, maar volgens Amerikaanse en Britse toezichthouders werd een deel gebruikt voor steekpenningen aan Mozambikaanse ambtenaren en bankiers van Credit Suisse. Het schandaal stortte het land in een economische crisis.

De Zwitserse bank hielp staatsbedrijven in Mozambique rond 2013 met het ophalen van ruim 1 miljard dollar aan krediet, schrijven de Amerikaanse financieel toezichthouder SEC en de Britse evenknie FCA. Beleggers kregen daarbij te horen dat het geld zou worden geïnvesteerd in de kustwacht en vissersboten. Maar een groot deel van het geld was later onvindbaar.

De SEC spreekt van zeker 200 miljoen dollar aan omkopingen en andere dubieuze betalingen aan medewerkers van Credit Suisse en ambtenaren in Mozambique. De bank heeft volgens de toezichthouder zo beleggers misleid en moet daarom een boete betalen. De FCA neemt het Credit Suisse kwalijk dat duidelijke signalen van corruptie werden genegeerd.

Schuldenlast

In totaal staan leningen van in totaal 2 miljard dollar aan Mozambikaanse staatsbedrijven in een kwaad daglicht. Naast de corruptie waarvoor een groot deel van het geld werd gebruikt, hielden betrokkenen de leningen ook verborgen voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daardoor had het fonds geen goed zicht op de totale schuldenlast van het land. Nadat die wel aan het licht was gekomen, bevroor het IMF in 2016 zijn financiële hulp aan het land. Een groep donorlanden stopte ook met het overmaken van ontwikkelingsgeld, waardoor Mozambique in 2017 niet meer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen. De nationale munt, de Mozambikaanse metical, kelderde vervolgens waardoor Mozambikanen te maken kregen met gigantische inflatie.

Twee jaar geleden bekenden drie voormalige zakenbankiers van Credit Suisse al schuldig te zijn aan het overtredingen van Amerikaanse anticorruptiewetten. Mozambique heeft in Londen ook een aanklacht lopen tegen de bank.

Meer uit Financieel

Chipbedrijven en fabrieksprijzen VS centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar de tech- en chipbedrijven, na het herstel van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq een dag eerder. Ook wordt gelet op de producentenprijzen uit de Verenigde Staten, die mogelijk meer inzicht geven in de inflatie-ontwikkelingen in de grootste economie ter wereld.

48 minuten geleden
Rabobank: supermarktprijzen zullen komende maanden verder stijgen

UTRECHT (ANP) - Door stijgende verkoopprijzen bij Nederlandse producenten denkt de Rabobank dat er voorlopig geen einde komt aan prijsstijgingen in supermarkten. "Het lijken net als vorig jaar verhitte prijsonderhandelingen te worden deze wintermaanden", stelt Rabobank-onderzoeker Sebastiaan Schreijen.

1 uur geleden
Sony stijgt op hogere Japanse beurs, Hongkong zet opmars voort

JAPAN (ANP) - Sony behoorde vrijdag tot de sterkste stijgers op de aandelenbeurs in Tokio. Beleggers verwerkten het nieuws dat de Amerikaanse concurrentiewaakhond FTC de miljardenovername van gamesbedrijf Activision Blizzard door Xbox-maker Microsoft wil tegenhouden. Microsoft liet in januari weten de uitgever van populaire videogames als Call of Duty en World of Warcraft te willen kopen voor 69 miljard dollar. De FTC vreest echter dat Microsoft concurrerende speluitgevers zal uitsluiten van zijn spelcomputer Xbox.

1 uur geleden
Nederlandse industrie produceert ruim 3 procent meer in oktober

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse industrie heeft in oktober meer geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde dagproductie lag 3,3 procent hoger. De groei is volgens het statistiekbureau wel lager dan in de afgelopen anderhalf jaar.

2 uur geleden
IMF komt met nieuwe verwachtingen voor Nederlandse economie

AMSTERDAM (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt vrijdag met nieuwe verwachtingen voor de inflatie en de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Een delegatie van het fonds heeft afgelopen dagen onderzoek gedaan naar Nederland en presenteert hiervan de eerste resultaten.

5 uur geleden
IMF komt met nieuwe verwachtingen voor Nederlandse economie

AMSTERDAM (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt vrijdag met nieuwe verwachtingen voor de inflatie en de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Een delegatie van het fonds heeft afgelopen dagen onderzoek gedaan naar Nederland en presenteert hiervan de eerste resultaten.

5 uur geleden
Niet eerder zoveel vacatures in transportsector, meldt CBS

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures in de transportsector in het derde kwartaal van dit jaar is niet eerder zo hoog geweest. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat daarbij aangeeft dat het statistiekbureau in 1997 begon met het verzamelen van informatie over vacatures.

8 uur geleden