Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Credit Suisse betaalt miljoenenboete om corruptie in Mozambique

Credit Suisse betaalt miljoenenboete om corruptie in Mozambique

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Credit Suisse betaalt boetes van bijna 475 miljoen dollar (408 miljoen euro) wegens corruptie en fraude bij het binnenhalen van forse leningen voor Mozambique. Het krediet was formeel bestemd om de tonijnvisserij van het Oost-Afrikaanse land te laten groeien, maar volgens Amerikaanse en Britse toezichthouders werd een deel gebruikt voor steekpenningen aan Mozambikaanse ambtenaren en bankiers van Credit Suisse. Het schandaal stortte het land in een economische crisis.

De Zwitserse bank hielp staatsbedrijven in Mozambique rond 2013 met het ophalen van ruim 1 miljard dollar aan krediet, schrijven de Amerikaanse financieel toezichthouder SEC en de Britse evenknie FCA. Beleggers kregen daarbij te horen dat het geld zou worden geïnvesteerd in de kustwacht en vissersboten. Maar een groot deel van het geld was later onvindbaar.

De SEC spreekt van zeker 200 miljoen dollar aan omkopingen en andere dubieuze betalingen aan medewerkers van Credit Suisse en ambtenaren in Mozambique. De bank heeft volgens de toezichthouder zo beleggers misleid en moet daarom een boete betalen. De FCA neemt het Credit Suisse kwalijk dat duidelijke signalen van corruptie werden genegeerd.

Schuldenlast

In totaal staan leningen van in totaal 2 miljard dollar aan Mozambikaanse staatsbedrijven in een kwaad daglicht. Naast de corruptie waarvoor een groot deel van het geld werd gebruikt, hielden betrokkenen de leningen ook verborgen voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daardoor had het fonds geen goed zicht op de totale schuldenlast van het land. Nadat die wel aan het licht was gekomen, bevroor het IMF in 2016 zijn financiële hulp aan het land. Een groep donorlanden stopte ook met het overmaken van ontwikkelingsgeld, waardoor Mozambique in 2017 niet meer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen. De nationale munt, de Mozambikaanse metical, kelderde vervolgens waardoor Mozambikanen te maken kregen met gigantische inflatie.

Twee jaar geleden bekenden drie voormalige zakenbankiers van Credit Suisse al schuldig te zijn aan het overtredingen van Amerikaanse anticorruptiewetten. Mozambique heeft in Londen ook een aanklacht lopen tegen de bank.

Meer uit Financieel

Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

4 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

4 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

5 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

7 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

8 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

8 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

9 uur geleden