Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Credit Suisse betaalt miljoenenboete om corruptie in Mozambique

Credit Suisse betaalt miljoenenboete om corruptie in Mozambique

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Credit Suisse betaalt boetes van bijna 475 miljoen dollar (408 miljoen euro) wegens corruptie en fraude bij het binnenhalen van forse leningen voor Mozambique. Het krediet was formeel bestemd om de tonijnvisserij van het Oost-Afrikaanse land te laten groeien, maar volgens Amerikaanse en Britse toezichthouders werd een deel gebruikt voor steekpenningen aan Mozambikaanse ambtenaren en bankiers van Credit Suisse. Het schandaal stortte het land in een economische crisis.

De Zwitserse bank hielp staatsbedrijven in Mozambique rond 2013 met het ophalen van ruim 1 miljard dollar aan krediet, schrijven de Amerikaanse financieel toezichthouder SEC en de Britse evenknie FCA. Beleggers kregen daarbij te horen dat het geld zou worden geïnvesteerd in de kustwacht en vissersboten. Maar een groot deel van het geld was later onvindbaar.

De SEC spreekt van zeker 200 miljoen dollar aan omkopingen en andere dubieuze betalingen aan medewerkers van Credit Suisse en ambtenaren in Mozambique. De bank heeft volgens de toezichthouder zo beleggers misleid en moet daarom een boete betalen. De FCA neemt het Credit Suisse kwalijk dat duidelijke signalen van corruptie werden genegeerd.

Schuldenlast

In totaal staan leningen van in totaal 2 miljard dollar aan Mozambikaanse staatsbedrijven in een kwaad daglicht. Naast de corruptie waarvoor een groot deel van het geld werd gebruikt, hielden betrokkenen de leningen ook verborgen voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daardoor had het fonds geen goed zicht op de totale schuldenlast van het land. Nadat die wel aan het licht was gekomen, bevroor het IMF in 2016 zijn financiële hulp aan het land. Een groep donorlanden stopte ook met het overmaken van ontwikkelingsgeld, waardoor Mozambique in 2017 niet meer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen. De nationale munt, de Mozambikaanse metical, kelderde vervolgens waardoor Mozambikanen te maken kregen met gigantische inflatie.

Twee jaar geleden bekenden drie voormalige zakenbankiers van Credit Suisse al schuldig te zijn aan het overtredingen van Amerikaanse anticorruptiewetten. Mozambique heeft in Londen ook een aanklacht lopen tegen de bank.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Vakbonden klagen bij Inspectie SZW over kantoorplicht Nouryon

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VMHP hebben een klacht ingediend bij de Inspectie SZW tegen Nouryon. Kantoorpersoneel van het chemiebedrijf zou verplicht drie dagen per week naar kantoor moeten komen. Dit druist in tegen het huidige overheidsadvies over thuiswerk om de coronacrisis te bezweren.

31 minuten geleden
Kruidvat opent nieuwe distributiecentrum in Oosterhout

RENSWOUDE (ANP) - Drogisterijketen Kruidvat opent komend voorjaar een nieuw distributiecentrum in het Brabantse Oosterhout. Vanuit de nieuwe vestiging zullen zo'n vierhonderd winkels in het zuiden van Nederland en in België worden bevoorraad.

32 minuten geleden
Omikron blijft beurssentiment bepalen, ASR verliest plek in AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lijken woensdag hoger aan de nieuwe handelsdag te beginnen. De Omikron-variant van het coronavirus blijft het sentiment op de beursvloeren mede bepalen. In Amsterdam is de blik van beleggers onder andere gericht op ASR. De verzekeraar verliest later deze maand zijn plek in de AEX-index.

1 uur geleden
Rabobank verlaagt groeiraming economie in 2022

AMSTERDAM (ANP) - Rabobank verlaagt zijn verwachting voor de groei van de Nederlandse economie in 2022 door de opleving van het coronavirus en de strengere maatregelen om de pandemie tegen te gaan. De bank rekent nu voor volgend jaar op een groei met 2,9 procent. Eerder werd een plus van 3,7 procent voorspeld. Dit jaar zou de economie met 4,5 procent vooruit moeten gaan.

1 uur geleden
Twijfels over productie elektrische auto's Evergrande-dochter

HONGKONG/SHANGHAI (ANP) - Twee automodellen die zijn ontwikkeld door de elektrische autodivisie van het noodlijdende Evergrande staan niet op een goedkeuringslijst van het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie. Door het ontbreken op de lijst zijn er volgens persbureau Bloomberg verdere twijfels ontstaan of het bedrijf wel in staat zal zijn om zoals beloofd te beginnen met de massaproductie van elektrische voertuigen.

1 uur geleden
Krimp Japanse economie valt sterker uit

TOKIO (ANP/RTR) - De economie van Japan is in het derde kwartaal van dit jaar harder gekrompen dan verwacht. Volgens een nieuwe raming is de op twee na grootste economie van de wereld met 3,6 procent achteruitgegaan, waar eerder een min van 3,1 procent was gemeld.

1 uur geleden
Vastgoedontwikkelaar Evergrande weer onder druk op beurs Hongkong

HONGKONG (ANP) - De door schulden geplaagde projectontwikkelaar China Evergrande Group is woensdag op de beurs in Hongkong weer onderuitgegaan. De onderneming miste weer een betalingsdeadline. Beleggers deden hun aandelen daarop in de verkoop, al houden ze hoop dat het bedrijf zijn schulden kan herschikken. Het aandeel zakte 3,4 procent en noteerde op zijn laagste stand ooit.

1 uur geleden