
CPB: te weinig huiswerkbegeleiders om lerarentekort op te lossen
DEN HAAG (ANP) - Zelfs als alle leerkrachten van bijlesinstituten, huiswerkbegeleiding, examentrainers en privéscholen overstappen naar het onderwijs, is dat geen oplossing voor het grote tekort aan leraren op basisscholen en middelbare scholen. Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) berekend.
Nederland telt 240.000 leerkrachten en onderwijsondersteunende medewerkers op scholen. Het onderwijs kampt met een tekort van ongeveer 13.600 voltijdsbanen.
In het aanvullend onderwijs werken zo'n 17.000 mensen. Ongeveer 3600 werknemers in het aanvullend onderwijs hebben een lerarendiploma, en die mensen werken vaak al in het onderwijs. De bijlessen doen ze er in de avonduren of in het weekend bij, bijvoorbeeld omdat ze het belangrijk vinden om vakken een-op-een met een leerling te bespreken, waar tijdens een schooldag meestal geen tijd voor is. Nog geen 2000 werknemers in het aanvullend onderwijs hebben wel een lerarendiploma, maar werken nog niet in het publieke onderwijs.
Studenten
De andere werknemers zijn studenten, die de bijlessen gebruiken als een bijbaan om ervaring op te doen en wat geld te verdienen. Zij hebben niet de bevoegdheid om voor de klas te staan, en vaak volgen ze ook een totaal andere opleiding. Ze willen geen leerkracht worden.
De bijlesinstituten leveren volgens het CPB dus weinig potentiële leerkrachten op, maar ze vormen ook geen concurrentie voor het onderwijs in de strijd om leerkrachten. Er zijn "geen aanwijzingen voor grootschalige verdringing op de arbeidsmarkt voor leraren", aldus de onderzoekers.
Privéscholen hebben naar verhouding wat meer potentiële leerkrachten voor reguliere scholen. Ongeveer de helft heeft in de afgelopen tien jaar in het publieke onderwijs gewerkt. Een op de tien werkt zowel op een privéschool als op een reguliere school. Het privéonderwijs is echter een kleine sector, de scholen hebben bij elkaar nog geen 1200 werknemers. "Vergeleken met het aantal werknemers in het publieke onderwijs, is de omvang minder dan 0,5 procent", aldus het CPB.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 42.777 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie weten. Allen krijgen zij het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Op de laatste wandeldag van het evenement vielen 411 wandelaars uit.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbanken werken aan meerdere alternatieven om strafzaken zoveel mogelijk door te laten gaan, terwijl het Openbaar Ministerie is afgesloten van het internet. Dit meldt de Raad voor de rechtspraak.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie weet niet hoelang medewerkers nog van internet verstoken blijven. Het onderzoek naar de mogelijke kwetsbaarheid in de systemen duurt voort.
8 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls kijkt tevreden terug op de Nijmeegse Vierdaagse. Ondanks enkele "akkefietjes" tijdens de Vierdaagsefeesten is het wandelevenement vooralsnog zonder noemenswaardige incidenten verlopen, zegt hij. "Als je alles overziet, met de vele duizenden mensen, is het voortreffelijk gegaan."
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdere gemeenten en ziekenhuizen die gebruikmaken van diensten van Citrix zeggen dat ze die vorige maand al hebben gerepareerd, nadat een gat in de beveiliging was ontdekt. Daarom hoeven ze de systemen nu niet los te koppelen, zoals het Openbaar Ministerie wel heeft gedaan.
10 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Meerdere mensen hebben zich gemeld nadat er donderdag geblurde foto's van zes verdachten die worden gezocht voor de rellen rond het kampioensfeest van PSV naar buiten waren gebracht. Dat meldt de politie vrijdag. Een politiewoordvoerder kan niet direct zeggen om hoeveel personen het precies gaat.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizen naar Venezuela wordt afgeraden. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat vanaf deze vrijdag voor het hele land op rood. Sinds de presidentsverkiezingen van juli 2024 is het onrustig in het land.
11 uur geleden