Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CPB: steunpakketten hebben tienduizenden banen gered

CPB: steunpakketten hebben tienduizenden banen gered

DEN HAAG (ANP) - De coronasteun voor het bedrijfsleven heeft vorig jaar tussen de 65.000 en 180.000 banen gered. Die grove schatting doet het Centraal Planbureau (CPB), dat concludeert dat de steunpakketten daarmee "effectief" zijn geweest. Maar het planbureau herhaalt ook dat maatregelen als de loonkostensubsidie een gezonde "bedrijvendynamiek" in de weg heeft gestaan.

Als gevolg van alle beperkingen om het coronavirus eronder te krijgen, maakte de Nederlandse economie vorig jaar een ongekende krimp van 3,8 procent door. Zonder steunmaatregelen voor het bedrijfsleven zou de daling van het bruto binnenlands product (bbp) volgens het CPB 0,6 procentpunt groter zijn geweest.

Het CPB stelt evenwel vast dat een groot deel van de ruim 30 miljard euro die de steunpakketten de schatkist vorig jaar kostten, naar bedrijven is gegaan die er al zwak voor stonden. Het gaat dan om ondernemingen met een relatief lage productiviteit en weinig eigen vermogen.

Tegenstellingen verder vergroot

Daarmee heeft de coronasteun waarschijnlijk ook bedrijven overeind gehouden die eigenlijk niet levensvatbaar waren. "Dit houdt werknemers langer in minder productieve banen en kan toekomstige productiviteitsgroei en werkgelegenheidsgroei verhinderen", waarschuwt het planbureau.

De steunpakketten hebben ook niet kunnen verhinderen dat de tegenstellingen op de arbeidsmarkt verder zijn vergroot. Vooral jongeren en flexwerkers zijn door de coronacrisis alsnog zonder werk komen te zitten. De loonkostenregeling bijvoorbeeld was sterk gericht op het behoud van vaste banen.

Meer uit Financieel

ANVR: reisorganisaties verbeteren websites om prijstransparantie

DEN HAAG (ANP) - Reisorganisaties passen momenteel hun websites aan zodat zij voldoen aan eisen op het gebied van prijstransparantie van de Autoriteit Consument & Markt, meldt reiskoepel ANVR. De nieuwe afspraken hierover gelden vanaf zaterdag. Alle informatie over vakantieprijzen moet dan meteen duidelijk zijn voor de reiziger, stelt de ANVR.

1 uur geleden
EU eens over meer laadpalen en makkelijker afrekenen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is het eens geworden over het plaatsen van meer laadpalen voor elektrische auto's. Betalen aan de laadpaal moet ook makkelijker en inzichtelijker worden.

1 uur geleden
ANVR: buitenlandse vakanties in trek, Turkije blijft achter

LEUSDEN (ANP) - Reisbranchevereniging ANVR zag de vraag naar vakanties in het buitenland ook in februari toenemen, na een recordaantal boekingen in januari. Nederlanders lijken nog wel wat terughoudend met het boeken van vakanties naar Turkije, waarvan de ANVR denkt dat dit komt door de catastrofale aardbevingen in het land.

2 uur geleden
Techinvesteerder Prosus koploper in verder herstellende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een verder herstel liet zien. Ook de banken en verzekeraars lieten stevige koerswinsten zien. Nu de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector wat lijken te zijn afgenomen, zijn beleggers vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de bankensector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

2 uur geleden
Verlies CZ ruim verdrievoudigd door beleggingen en inzet reserves

TILBURG (ANP) - Zorgverzekeraar CZ heeft het verlies vorig jaar meer dan verdrievoudigd, vooral als gevolg van slechte beleggingsresultaten. Ook moest het concern veel geld uit zijn reserves halen om de zorgpremies betaalbaar te houden.

2 uur geleden
Damrak zet herstel voort na afname onrust in bankensector

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst dinsdag af op een verder herstel. De zorgen over de financiële stabiliteit in de bankensector lijken te zijn afgenomen na de overname van de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) door zijn Amerikaanse branchegenoot First Citizens Bank. Beleggers zijn nu vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de financiële sector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

3 uur geleden
WSJ: reorganisatie Walt Disney leidt tot opdoeken metaverseteam

BURBANK (ANP/BLOOMBERG) - Entertainmentconcern Walt Disney lijkt af te zien van plannen voor een zogeheten metaverse, een virtuele 3D wereld waarin mensen via internet kunnen bewegen, werken en afspreken met vrienden. Dat meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van ingewijden, die vertellen dat het team dat zich daarmee bezighield is opgedoekt.

3 uur geleden