Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CPB: sterk derde kwartaal zorgt voor minder sterke krimp economie

CPB: sterk derde kwartaal zorgt voor minder sterke krimp economie

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie lijkt beter bestand te zijn tegen de coronacrisis dan eerder werd aangenomen. Met name het "onverwachts sterke herstel" in het derde kwartaal zorgt ervoor dat de krimp dit jaar uitkomt op 4,2 procent, aldus het Centraal Planbureau (CPB). De belangrijke adviseur van het kabinet is daarmee positiever dan tijdens de berekening rond Prinsjesdag, toen nog werd uitgegaan van 5,1 procent krimp.

Tegenover de mindere krimp dit jaar staat ook een trager herstel volgend jaar. Dit is weer het gevolg van de tweede coronagolf, waardoor er ook weer strengere maatregelen gelden. Het CPB denkt nu dat de economie in 2021 met 2,8 procent groeit, tegen een eerder geraamde 3,2 procent. De werkloosheid loopt volgend jaar op tot boven de 6 procent.

"De tweede coronagolf leidt niet tot een wezenlijk ander economisch beeld voor 2021", licht CPB-directeur Pieter Harskamp toe. Hij erkent dat bepaalde sectoren, zoals de horeca, de cultuursector en het toerisme opnieuw zwaar getroffen zijn door nieuwe maatregelen, maar stelt ook dat het steunbeleid van de overheid daarop inspeelt.

Loonstijgingen

Gelet op de algemene economische ontwikkelingen is het volgens Harskamp gerechtvaardigd om de coronasteun af te bouwen, zoals de bedoeling was. Wel kunnen er andere redenen zijn om getroffen sectoren "tijdelijk en gericht" tegemoet te komen, zegt hij.

Volgens het CPB heeft de coronacrisis een negatief effect op de loonstijgingen volgend jaar en daarmee op de koopkracht. De cao-loonstijging volgend jaar valt terug naar 1,4 procent, ten opzichte van 2,5 procent dit jaar. Evengoed zal volgend jaar sprake zijn van een lichte stijging van de koopkracht, vooral door lastenverlichtingen. Het CPB benadrukt dat in de berekening niet is meegenomen dat ontslag van werknemers en weggevallen omzet van zelfstandigen een sterk inkomensverlies veroorzaken voor een groot aantal mensen. Evenmin is meegerekend dat de overheid een deel van de loonkosten heeft overgenomen.

Overheidstekort

Door het economisch herstel en het aflopen van steunmaatregelen zal het overheidstekort volgend jaar teruglopen. Het geraamde tekort is volgend jaar 4,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen 6,1 procent dit jaar.

Voor de komende jaren wordt verder herstel voorzien. Evengoed zal de pandemie een drukkend effect hebben op de economische groei. Zo zal het bbp in 2025 zo'n 4 procent lager zijn dan bij de berekening van voor de coronacrisis. In de periode 2022 tot en met 2025 groeit de economie jaarlijks naar verwachting met 1,5 procent per jaar. De koopkracht neemt in deze periode niet toe. Verder zal de werkloosheid dalen tot 4,5 procent over vijf jaar.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

8 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

11 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

12 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

13 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

13 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

15 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

15 uur geleden