Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CPB: iedereen compenseren voor hoge inflatie lukt niet

CPB: iedereen compenseren voor hoge inflatie lukt niet

DEN HAAG (ANP) - Het gaat het kabinet waarschijnlijk niet lukken om iedereen te compenseren voor de enorme stijgingen van de energierekeningen en brandstofprijzen. En dat lijkt ook niet nodig, zegt het Centraal Planbureau (CPB). Mede door de oorlog in Oekraïne zakt de koopkracht dit jaar waarschijnlijk het sterkst in decennia. Maar hoeveel je de hoge inflatie precies voelt in je portemonnee kan sterk van persoon tot persoon verschillen.

Heb je een vast of variabel energiecontract? Is je huis goed of slecht geïsoleerd? En moet je dagelijks veel of weinig met de auto rijden? "De ramingen van de inflatie verhullen, meer dan anders, de grote verschillen die huishoudens ervaren rond kostenstijgingen", stelt het CPB er zelf over in zijn nieuwe rapport met economische voorspellingen. Ook is de oorlog in Oekraïne nog niet voorbij. Mocht de gastoevoer uit Rusland beperkt worden, dan zal dit vrijwel zeker grote gevolgen hebben.

Het CPB heeft al die onzekerheid ondervangen door meerdere scenario's op te stellen. In het zwaarste onderzochte scenario zakt de koopkracht dit jaar met gemiddeld 3,4 procent. "Maar daarvoor zijn we uitgegaan van de prijzen op de gas en oliemarkt van net na de inval van Oekraïne. Wat er bijvoorbeeld gisteren en eergisteren is gebeurd, zit daar nog niet bij", geeft CPB-directeur Pieter Hasekamp aan.

Er zijn volgens hem nog veel somberder scenario's denkbaar. Bijvoorbeeld als de wereldhandel ook flinke klappen zou krijgen als gevolg van het conflict. In zo'n geval zouden de prijsstijgingen en daarmee ook het koopkrachtverlies nog veel groter kunnen uitpakken. Vooralsnog is het niettemin de prognose dat de inflatie nog langere tijd redelijk hoog zal blijven, maar op een gegeven moment wel weer omlaag gaat. Wanneer wordt gekeken naar de gehele huidige kabinetsperiode dan zou de koopkracht nog steeds licht in de plus uit kunnen komen, en voor gepensioneerden stabiel blijven.

Hasekamp zegt dat hij zich nu wel zorgen maakt over mensen met lagere inkomens. Over hoe het kabinet mensen die in de knel dreigen te komen het beste zou kunnen helpen, laat het CPB zich evenwel niet uit. Wel geeft Hasekamp aan dat een generieke reparatie stuit op begrotingsbezwaren. De prijsstijgingen liggen vooral buiten Nederland en al dat geld dat we extra aan bijvoorbeeld gas kwijt zijn, lekt dus weg het land uit. Als het kabinet wel iedereen zou willen compenseren zou de rekening volgens het CPB doorgeschoven worden naar volgende generaties, of er zou een lastenverzwaring tegenover moeten staan.

Meer uit Financieel

Reddit stijgt op Wall Street na deal met OpenAI

NEW YORK (ANP) - Reddit behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de aankondiging dat OpenAI toegang krijgt tot gegevens van het berichtenplatform om zijn populaire chatbot ChatGPT te trainen. Reddit gaat op zijn beurt gebruikmaken van de technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) van OpenAI. Het aandeel Reddit, dat eerder dit jaar naar de beurs ging, werd 14 procent meer waard.

11 minuten geleden
Geen Brits onderzoek meer naar samenwerking Microsoft en Mistral

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse mededingingsautoriteit tekent geen bezwaar aan tegen de samenwerking op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) tussen Microsoft en de Franse start-up Mistral. Volgens de toezichthouder kan Microsoft geen "wezenlijke invloed" uitoefenen op Mistrals commerciële beleid. Het onderzoek is daarmee gesloten.

1 uur geleden
Duitse wapenindustrie zoekt steun tegen Chinese afhankelijkheid

BERLIJN (ANP/RTR) - Duitse wapenproducenten hebben hulp van de overheid nodig als ze hun afhankelijkheid van Chinese grondstoffen willen verminderen en toch met Amerikaanse bedrijven willen concurreren. Dat stelt de Duitse vereniging van de defensie-industrie BDSV.

2 uur geleden
De Hypotheekshop: dieptepunt woningbouw lijkt voorbij

AMSTERDAM/DELFT (ANP) - Het dieptepunt op de nieuwbouwmarkt lijkt voorbij. In 2023 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen licht gestegen. Ook zijn er in het vierde kwartaal van 2023 meer bouwvergunningen verstrekt voor vooral koopwoningen, meldt hypotheekadviseur De Hypotheekshop op basis van de Monitor Koopwoningmarkt van de TU Delft.

3 uur geleden
Utrechts bedrijf levert oorbeschermers tegen racelawaai Indy 500

UTRECHT (ANP) - Het Utrechtse gehoorbeschermingsbedrijf Alpine Hearing Protection heeft een exclusief contract in de wacht gesleept voor de Indy 500, de belangrijkste autorace van het jaar in de VS. Het bedrijf verwacht tijdens de racedagen, die tot en met 26 mei duren, tienduizenden oordoppen en oorkappen aan bezoekers te verkopen.

3 uur geleden
Roséproductie Duitsland op recordniveau, ten koste van rode wijn

MAINZ (ANP/DPA) - Niet eerder werd er in Duitsland zoveel rosé geproduceerd. Vorig jaar maakten Duitse wijnboeren samen 1,1 miljoen hectoliter roséwijn. De groeiende productie van rosé gaat ten koste van rode wijn, meldt het Duitse Wijninstituut (DWI) vrijdag. Toch blijft witte wijn het populairst bij Duitse wijnboeren.

3 uur geleden
Stakingen voor hoger loon in Duitse bouwsector gaan door

FRANKFURT (ANP/DPA) - Werknemers in de Duitse bouwsector zetten hun stakingen door, meldt de grote vakbond IG BAU vrijdag. Afgelopen week werd het werk al neergelegd door ongeveer 12.500 bouwvakkers. De vakbond breidt de stakingen nu uit naar transportinfrastructuur, waardoor ook bouwwerkzaamheden aan wegen, spoorwegen en bruggen in heel Duitsland stil komen te liggen.

3 uur geleden