
CPB: economische groei valt terug
DEN HAAG (ANP) - De economische groei in Nederland valt volgend jaar terug. Dat komt voornamelijk door de afzwakking van de wereldwijde groei. In het binnenland zorgen problemen rond PFAS en stikstof er in mindere mate voor dat de groei een tandje terugschakelt, stelt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn decemberraming. Het Amerikaanse handelsbeleid van importheffingen en handelsbarrières blijven samen met de brexit de grootste risico's voor de economie.
Voor dit jaar voorspelt de belangrijke adviseur van de regering dat het bruto binnenlands product (bbp) met 1,7 procent groeit, tegenover 2,6 procent in 2018. In eerdere ramingen ging het CPB nog uit van 1,8 procent groei. Voor volgend jaar wordt verwacht dat de economie met 1,3 procent uitdijt, terwijl in september nog groei van 1,5 procent werd voorzien.
Nederland doet het ondanks het lagere groeitempo nog altijd goed vergeleken met andere eurolanden, stelt CPB-directeur Laura van Geest. De problemen rond stikstof en de chemische stoffengroep PFAS raken weliswaar sectoren als de bouw en landbouw, maar voor Nederland als geheel verwacht ze dat de effecten op de korte termijn beperkt blijven.
Stijging koopkracht
Het CPB verwacht dat de cao-lonen harder zullen stijgen dan voorheen. Waar de lonen in 2018 gemiddeld met 2 procent omhoog gingen, leidt krapte op de arbeidsmarkt ertoe dat ze dit jaar 2,5 procent en volgend jaar 2,8 procent stijgen. In combinatie met lastenverlichtingen zorgt dit in 2020 voor een stijging van de koopkracht. De inflatie is volgend jaar met 1,4 procent lager dan de 2,7 procent inflatie dit jaar.
Het CPB raamt dat het begrotingsoverschot van de overheid kleiner wordt. Dat komt aan de ene kant doordat de regering de budgettaire teugels iets meer laat vieren, in de vorm van extra uitgaven of lastenverlichtingen. Aan de andere kant speelt hier ook de zwakkere economische groei. Desondanks geeft de overheid dit en volgend jaar minder uit dan begroot. Dit jaar gaat het naar verwachting om een bedrag van 4 miljard euro en volgend jaar 3 miljard euro.
Meer uit Financieel
LOS GATOS (ANP) - Netflix heeft in de eerste drie maanden van het jaar de winst met bijna een kwart opgevoerd in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De streamingdienst, die onder andere met de serie Adolescence een grote hit heeft, profiteerde daarbij van de aanwas van nieuwe abonnees en hogere prijzen voor zijn diensten.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Beleggers in New York zijn donderdag geschrokken van het kwartaalbericht van zorgverzekeraar UnitedHealth Group. Aandelen van het bedrijf werden ruim een vijfde minder waard. Het zorgconcern trok zijn verwachtingen voor de rest van het jaar in omdat de zorgkosten veel harder opliepen dan eerder geraamd. UnitedHealth stelde daardoor zijn winstverwachting voor het hele boekjaar naar beneden bij, iets wat het bedrijf in ruim tien jaar niet heeft gedaan.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen (Financiën) kijkt of de bonusregels in de financiële sector wellicht versoepeld kunnen worden voor specialistisch personeel dat anders moeilijk te krijgen is. Het bonusplafond voor topbankiers en bestuurders, dat werd ingevoerd in de nasleep van de financiële crisis van 2008, laat hij wel ongemoeid. Dat schrijft de VVD-bewindsman aan de Tweede Kamer.
3 uur geledenLIESHOUT (ANP) - Bierbrouwer Royal Swinkels, bekend van merken als Bavaria, Uiltje en La Trappe, had vorig jaar last van krimpende biermarkten in West-Europa. "Het slechte zomerweer in Europa heeft vermoedelijk tot een lagere bierconsumptie geleid, met name binnen het horecakanaal", schrijft het bedrijf in zijn donderdag verschenen jaarverslag.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt er zeker van te zijn dat de Verenigde Staten en de Europese Unie een handelsdeal sluiten. "100 procent", zei hij bij een gesprek met de Italiaanse premier Giorgia Meloni.
4 uur geledenANTWERPEN (ANP) - Mediaconcern DPG Media, het Belgische moederbedrijf van kranten als de Volkskrant en het AD, nieuwswebsite NU.nl en radiozender Qmusic, heeft er vorig jaar meer digitale abonnees bijgekregen. Daarbij ging het volgens het bedrijf goed met onder meer de radiozenders. Maar de kosten gingen ook omhoog, waardoor de bedrijfswinst licht afnam.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Scheepsbouwer Koninklijke IHC krijgt opnieuw financiële steun van de regering ter waarde van tientallen miljoenen euro's. Een financieringsprogramma waarmee het bedrijf in 2020 van een faillissement werd gered, loopt binnenkort af. Zonder nieuwe hulp uit Den Haag dreigt IHC alsnog om te vallen, schrijft minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.
5 uur geleden