Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CPB: economische groei valt terug

CPB: economische groei valt terug

DEN HAAG (ANP) - De economische groei in Nederland valt volgend jaar terug. Dat komt voornamelijk door de afzwakking van de wereldwijde groei. In het binnenland zorgen problemen rond PFAS en stikstof er in mindere mate voor dat de groei een tandje terugschakelt, stelt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn decemberraming. Het Amerikaanse handelsbeleid van importheffingen en handelsbarrières blijven samen met de brexit de grootste risico's voor de economie.

Voor dit jaar voorspelt de belangrijke adviseur van de regering dat het bruto binnenlands product (bbp) met 1,7 procent groeit, tegenover 2,6 procent in 2018. In eerdere ramingen ging het CPB nog uit van 1,8 procent groei. Voor volgend jaar wordt verwacht dat de economie met 1,3 procent uitdijt, terwijl in september nog groei van 1,5 procent werd voorzien.

Nederland doet het ondanks het lagere groeitempo nog altijd goed vergeleken met andere eurolanden, stelt CPB-directeur Laura van Geest. De problemen rond stikstof en de chemische stoffengroep PFAS raken weliswaar sectoren als de bouw en landbouw, maar voor Nederland als geheel verwacht ze dat de effecten op de korte termijn beperkt blijven.

Stijging koopkracht

Het CPB verwacht dat de cao-lonen harder zullen stijgen dan voorheen. Waar de lonen in 2018 gemiddeld met 2 procent omhoog gingen, leidt krapte op de arbeidsmarkt ertoe dat ze dit jaar 2,5 procent en volgend jaar 2,8 procent stijgen. In combinatie met lastenverlichtingen zorgt dit in 2020 voor een stijging van de koopkracht. De inflatie is volgend jaar met 1,4 procent lager dan de 2,7 procent inflatie dit jaar.

Het CPB raamt dat het begrotingsoverschot van de overheid kleiner wordt. Dat komt aan de ene kant doordat de regering de budgettaire teugels iets meer laat vieren, in de vorm van extra uitgaven of lastenverlichtingen. Aan de andere kant speelt hier ook de zwakkere economische groei. Desondanks geeft de overheid dit en volgend jaar minder uit dan begroot. Dit jaar gaat het naar verwachting om een bedrag van 4 miljard euro en volgend jaar 3 miljard euro.

Meer uit Financieel

Mexicaanse president meldt 'positief' handelsgesprek met Trump

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - De Mexicaanse president Claudia Sheinbaum zegt een "zeer positief" gesprek te hebben gehad met de Amerikaanse president Donald Trump over handel. De twee zijn overeengekomen dat hun ministers van Financiën en Handel overleg zullen voeren over het "verbeteren van de handelsbalans", schreef ze op X.

54 minuten geleden
Toezichthouder vreest fors hogere tarieven transport waterstof

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vreest voor fors hogere waterstofnettarieven. Doordat grootschalig gebruik van waterstof achterblijft en de benodigde investeringen hoger uitvallen, kunnen de tarieven voor het transport van waterstof via leidingen aanzienlijk stijgen, waarschuwt de toezichthouder donderdag.

1 uur geleden
Amerikaanse KVK wil uitzondering heffingen voor kleine ondernemer

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Kamer van Koophandel dringt er bij president Donald Trump op aan om kleinere bedrijven vrij te stellen van importheffingen. Volgens de belangenbehartiger van het bedrijfsleven in de Verenigde Staten heeft een "historisch aantal" kleine ondernemers alarm geslagen over de effecten van de handelstarieven.

2 uur geleden
Microsoft en Facebook-eigenaar Meta flink hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Microsoft en Meta Platforms behoorden donderdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De twee techbedrijven kwamen met sterke kwartaalresultaten en lijken vooralsnog weinig last te hebben van de handelsoorlog van president Donald Trump.

3 uur geleden
Handelsoorlog raakt financiële positie pensioenfondsen

ROTTERDAM (ANP) - De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is flink verslechterd door de handelsoorlog, constateert onderzoeksbureau Aon. Onlangs zeiden de grootste fondsen nog dat ze in het eerste kwartaal averij hadden ontlopen dankzij hogere rentes. Maar in april zorgden dalende beurskoersen alsnog voor flinke klappen.

3 uur geleden
McDonald's verkoopt minder burgers door wegblijvende Amerikanen

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - McDonald's heeft in het eerste kwartaal minder hamburgers, frietjes en andere snacks verkocht, vooral in de Verenigde Staten. Het gedaalde consumentenvertrouwen lijkt ook bij de fastfoodketen zichtbaar te zijn geworden, waardoor mensen minder vaak uit eten gaan.

4 uur geleden
Hollands Kroon volgt Brits fraudeonderzoek datacenter Microsoft

ANNA PAULOWNA (ANP) - De gemeente Hollands Kroon houdt het onderzoek van de Britse autoriteiten naar mogelijke omkoping bij de bouw van een Nederlands datacenter van Microsoft in de gaten. "We volgen dit onderzoek met belangstelling en verlenen, waar nodig, onze volledige medewerking", zegt de Noord-Hollandse gemeente, waar Microsofts datacenters in Nederland staan.

5 uur geleden