Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CPB: coalitieakkoord lijkt qua uitgaven op programma SP en PvdA

CPB: coalitieakkoord lijkt qua uitgaven op programma SP en PvdA

DEN HAAG (ANP) - Qua uitgaven lijkt dit coalitieakkoord misschien nog het meest op het verkiezingsprogramma van de SP, zegt het Centraal Planbureau. De PvdA was iets zuiniger, met uitgaven die oplopen tot 20 miljard. Rutte IV laat de extra uitgaven in 2025 oplopen tot 26 miljard, becijferden de rekenmeesters.

Het CPB rekende in opdracht van de Kamer het eind vorig jaar gepresenteerde coalitieakkoord door. Het planbureau neemt in de aanloop naar landelijke verkiezingen ook de verkiezingsprogramma's van verschillende partijen onder de loep, en kijkt naar de effecten van hun plannen op de economie, de overheidsfinanciën en de arbeidsmarkt.

"Uit mijn hoofd was er één politieke partij die hierbij in de buurt kwam", zei CPB-baas Pieter Hasekamp tegen Kamerleden over een vraag over de investeringsplannen van de coalitie. Sectorhoofd Diederik Dicou vulde hem aan: "De SP zat nog iets hoger, de PvdA zat op ruim 20 miljard. Maar "qua inkomsten deden deze partijen overigens iets heel anders dan dit coalitieakkoord", voegde Dicou toe. Het CPB gaf de Tweede Kamer dinsdagmiddag een toelichting op hun doorberekening.

Rutte IV geeft ongekend veel geld uit, met alle gevolgen van dien. De rekening wordt doorgeschoven naar toekomstige generaties, zegt het CPB. Er zijn zelfs zoveel plannen, dat niet al het geld wordt uitgegeven, verwacht Hasekamp. Door een gebrek aan arbeidskrachten zal zeker op het gebied van defensie en infrastructuur geld op de plank blijven liggen, verwacht het planbureau.

Hasekamp kan ook niet uitsluiten dat het ook op andere beleidsterreinen "misschien langer zal duren voordat die ambities volledig worden ingevuld". Hij verwacht dat mogelijk het onderwijs en de zorg "het op specifieke punten lastig krijgen om voldoende mensen te vinden".

Meer uit Politiek

Heinen laat ramingen overheidsfinanciën onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat onderzoeken hoe het kan dat de overheid structureel meer inkomsten heeft dan voorspeld. Deze negatieve ramingen zorgen er samen met de begrotingsafspraken voor dat de staatsschuld flink terugloopt. Maar de politiek heeft eigenlijk steeds meer geld dan waar ze van uit mag gaan, klinkt de kritiek uit de Kamer. Minister van Financiën Eelco Heinen roept een expertgroep in het leven "die het verschil tussen ramingen en realisaties nader gaat onderzoeken".

2 uur geleden
Minister Bruins zou eigenlijk meer willen uitgeven aan onderzoek

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins zou eigenlijk meer geld willen uitgeven aan onderzoek en innovatie, maar dat is door de krappe overheidsfinanciën volgens hem niet mogelijk. Hij wil vasthouden aan de Europese norm dat de overheid en het bedrijfsleven 3 procent van de economie (bbp) in onderzoek en innovatie steken. Maar hij geeft toe dat die uit zicht blijft door de bezuinigingen van circa 1 miljard euro op hoger onderwijs. Dat leidde tijdens een debat over onderzoeks- en wetenschapsbeleid weer tot verbazing bij de oppositie.

4 uur geleden
Lokale VVD'ers willen dat NS pro-Palestijnse sit-ins aanpakt

DEN HAAG (ANP) - De lokale VVD-fracties in Den Haag, Leeuwarden, Alkmaar, Groningen en Enschede dringen er bij de NS op aan om voor maandag aangekondigde sit-in-acties op stations in hun gemeente in te perken waar mogelijk. Meerdere pro-Palestijnse actiegroepen zijn van plan op 7 oktober op zestien stations in het land een sit-in te houden. De VVD-politici vinden dat respectloos en onverdraagzaam, onder meer omdat het op die datum een jaar geleden is dat Hamas een dodelijke aanval uitvoerde in Israël. Ook vrezen zij dat reizigers zich onveilig voelen door de acties en dat looproutes worden geblokkeerd.

6 uur geleden
Coalitie wil inzicht in besteding geld door hoger onderwijs

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen steunen de bezuinigingen die onderwijsminister Eppo Bruins wil doorvoeren, maar ze willen wel weten hoe in het hoger onderwijs het geld precies wordt uitgegeven. In een debat verwezen PVV en VVD naar een opiniestuk van een hoogleraar die stelde dat slechts een derde van het budget wordt besteed aan onderzoek en onderwijs. De rest zou gaan naar ondersteunende zaken. Als dat klopt, dan vindt de VVD dat "onwenselijk", zei Kamerlid Claire Martens-America.

6 uur geleden
Politiehack zeer waarschijnlijk uitgevoerd door ander land

DEN HAAG (ANP) - De AIVD en MIVD vinden "het zeer waarschijnlijk" dat een ander land achter de recente grote politiehack zit. De inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben de politie daarover geïnformeerd, meldt justitieminister David van Weel in een Kamerbrief. De politie heeft direct beveiligingsmaatregelen getroffen nadat ze hiervan op de hoogte was gesteld, schrijft hij.

23 uur geleden
Kabinet gaat niet aan slag met belastingaanslag voor koning

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet gaat niet aan de slag met een motie van de Tweede Kamer die vraagt om de Grondwet te wijzigen, zodat leden van het Koninklijk Huis inkomstenbelasting kunnen gaan betalen. De ontraden motie van D66'er Joost Sneller is al in januari aangenomen, maar nog nooit was er een officiële reactie opgekomen.

1 dag geleden
PostNL krijgt van kabinet extra dag om brieven te bezorgen

DEN HAAG (ANP) - Als het aan het kabinet ligt, mag PostNL er straks een dag langer over doen om brieven te bezorgen. De termijn gaat van maximaal 24 uur naar 48 uur. Een brief die op maandag op de bus gaat, moet - waarschijnlijk vanaf 2026 - uiterlijk op woensdag worden bezorgd, staat in het voorstel van minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken. De bewindsman verbindt daar wel voorwaarden aan. PostNL moet zich verder wel aan de wettelijke regels houden, en krijgt geen financiële steun van de overheid. Voor medische post en rouwpost blijft gelden dat ze binnen een dag bezorgd moeten zijn.

1 dag geleden