Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CPB: coalitieakkoord lijkt qua uitgaven op programma SP en PvdA

CPB: coalitieakkoord lijkt qua uitgaven op programma SP en PvdA

DEN HAAG (ANP) - Qua uitgaven lijkt dit coalitieakkoord misschien nog het meest op het verkiezingsprogramma van de SP, zegt het Centraal Planbureau. De PvdA was iets zuiniger, met uitgaven die oplopen tot 20 miljard. Rutte IV laat de extra uitgaven in 2025 oplopen tot 26 miljard, becijferden de rekenmeesters.

Het CPB rekende in opdracht van de Kamer het eind vorig jaar gepresenteerde coalitieakkoord door. Het planbureau neemt in de aanloop naar landelijke verkiezingen ook de verkiezingsprogramma's van verschillende partijen onder de loep, en kijkt naar de effecten van hun plannen op de economie, de overheidsfinanciën en de arbeidsmarkt.

"Uit mijn hoofd was er één politieke partij die hierbij in de buurt kwam", zei CPB-baas Pieter Hasekamp tegen Kamerleden over een vraag over de investeringsplannen van de coalitie. Sectorhoofd Diederik Dicou vulde hem aan: "De SP zat nog iets hoger, de PvdA zat op ruim 20 miljard. Maar "qua inkomsten deden deze partijen overigens iets heel anders dan dit coalitieakkoord", voegde Dicou toe. Het CPB gaf de Tweede Kamer dinsdagmiddag een toelichting op hun doorberekening.

Rutte IV geeft ongekend veel geld uit, met alle gevolgen van dien. De rekening wordt doorgeschoven naar toekomstige generaties, zegt het CPB. Er zijn zelfs zoveel plannen, dat niet al het geld wordt uitgegeven, verwacht Hasekamp. Door een gebrek aan arbeidskrachten zal zeker op het gebied van defensie en infrastructuur geld op de plank blijven liggen, verwacht het planbureau.

Hasekamp kan ook niet uitsluiten dat het ook op andere beleidsterreinen "misschien langer zal duren voordat die ambities volledig worden ingevuld". Hij verwacht dat mogelijk het onderwijs en de zorg "het op specifieke punten lastig krijgen om voldoende mensen te vinden".

Meer uit Politiek

Bontenbal geeft veeg aan rechts en links

DEN BOSCH (ANP) - Met een veeg naar rechts en links heeft de nieuwe CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal op een partijcongres de verkiezingscampagne van zijn partij afgetrapt.

1 dag geleden
Staande ovatie en prijs voor Renske Leijten bij SP-congres

ARNHEM (ANP) - Renske Leijten is na zeventien jaar Kamerlidmaatschap met een staande ovatie ontvangen door het SP-congres en heeft een 'gouden tomaat' opgespeld gekregen. Dat is de hoogste onderscheiding die kan worden uitgereikt door de partij. Leijten stopte afgelopen zomer als Kamerlid en heeft in die functie onder andere een belangrijke rol gespeeld bij het onthullen van de toeslagenaffaire.

1 dag geleden
Yeşilgöz vindt dat niet alleen VVD 'schuld' heeft aan asielcrisis

LEIDEN (ANP) - In alle jaren dat de VVD in het kabinet heeft gezeten, is de asielinstroom niet naar beneden gegaan terwijl de liberalen daar al jaren op aandringen. VVD-lijsttrekker en justitieminister Dilan Yeşilgöz vindt dat dit niet alleen de VVD kan worden verweten. "We hebben altijd in coalities gezeten", zei ze tijdens opnames van het tv-programma College Tour van KRO-NCRV. De deur naar samenwerking met de PVV staat nog steeds op een kier, ondanks de kritiek die zij daarop krijgt.

1 dag geleden
Ontevreden CDA-afdeling Limburg schaart zich achter Bontenbal

DEN BOSCH (ANP) - De ontevreden Limburgse afdeling van het CDA schaart zich achter de nieuwe lijsttrekker Henri Bontenbal. Dat werd duidelijk tijdens het partijcongres van de christendemocraten.

1 dag geleden
Verkiezingscongressen van VVD, CDA, SP en Volt op 'superzaterdag'

DEN HAAG (ANP) - Na een volle politieke week met Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen houden vier partijen een verkiezingscongres: VVD, CDA, SP en Volt. In de Haagse wandelgangen spreken sommigen over 'superzaterdag'. De leden van de partijen krijgen de kans om de verkiezingsprogramma's bij te schaven. Voor Dilan Yeşilgöz (VVD) en Henri Bontenbal (CDA) is het een belangrijk moment: zij zullen voor de eerste keer als lijsttrekker hun congres toespreken.

1 dag geleden
Kaag: hoge bankenbelasting ondergraaft concurrentiepositie banken

DEN HAAG (ANP) - Een hogere bankenbelasting ondergraaft de concurrentiepositie van Nederlandse banken ten opzichte van branchegenoten in andere Europese landen. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) tegen zakenkrant Financial Times. Zij spreekt van een verkeerd signaal aan het bedrijfsleven.

2 dagen geleden
Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

GARMERWOLDE (ANP) - Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf 1 oktober dichtgaat, en volgend jaar het gasveld definitief sluit.

2 dagen geleden