Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coupleider Soedan wil komende week nieuwe regeringsleider

Coupleider Soedan wil komende week nieuwe regeringsleider

KHARTOEM (ANP) - De militaire leider die maandag de macht greep in Soedan, generaal Abdel Fatah al-Burhan, is van plan om komende week een nieuwe regeringsleider aan te wijzen. Die moet vervolgens een nieuw kabinet voordragen, zei de militair tegen het Russische persbureau Ria Novosti.

Het leger in Soedan, een van de grootste landen in Afrika, arresteerde begin deze week premier Abdullah Hamduk en riep de noodtoestand uit. Maandag werden burgerpolitici en activisten die een belangrijke rol speelden in de overgangsregering opgepakt.

Vele duizenden mensen zijn de straat opgegaan om tegen de staatsgreep te betogen. Zeker acht actievoerders zijn omgekomen bij botsingen met veiligheidstroepen en er zijn zo'n 170 gewonden gevallen. De protesten duren voort, maar internet en telefoonverkeer werken niet of nauwelijks.

Burgeroorlog

Hamduk, die enige tijd na zijn arrestatie onder begeleiding naar huis mocht gaan, was de burgerlijke leider van de coalitie van burgers en militairen die het land sinds 2019 samen zou moeten leiden naar vrije verkiezingen en een democratie met gekozen burgers aan de leiding. Omar al-Bashir, die Soedan dertig jaar lang met harde hand regeerde, werd na massaprotesten in 2019 afgezet.

Legerleider al-Burhan vindt dat Soedan op een burgeroorlog af dreigde te stevenen en dat hij daarom genoodzaakt was iets te ondernemen. Hij zei eerder dat hij geen staatsgreep heeft gepleegd, maar zich enkel inspant om het land op de weg naar een democratische overgang te houden.

Demonstraties verwacht

De VN-Veiligheidsraad roept de militaire machthebbers in Soedan op de door burgers geleide overgangsregering terug te laten keren en alle gevangenen onmiddellijk vrij te laten. De Europese Unie, de Verenigde Staten en andere landen hebben verklaard dat zij Hamduk en zijn regeringsleden blijven beschouwen als de rechtmatige leiders van Soedan.

Zaterdag worden in heel het land demonstraties verwacht tegen de staatsgreep. VN-chef António Guterres roept de militairen op de protesten toe te staan en terughoudend te zijn met geweld. "Mensen moeten de kans krijgen om te demonstreren", zei Guterres in de marge van een G20-top in Rome. "De Soedanese veiligheidstroepen moeten de mensenrechten respecteren", zei de Amerikaanse minister Antony Blinken (Buitenlandse Zaken) op Twitter. "Elke vorm van geweld tegen vreedzame demonstranten is onacceptabel."

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden