Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coupleider Guinee beëdigd als interim-president

Coupleider Guinee beëdigd als interim-president

CONAKRY (ANP) - De leider van de militaire coup die een maand geleden plaatsvond in Guinee is vrijdag beëdigd als interim-president van het West-Afrikaanse land. Luitenant-kolonel Mamady Doumbouya, die de omverwerping van president Alpha Condé afgelopen maand leidde, stelde dat hij waarnemend staatshoofd blijft totdat er verkiezingen kunnen plaatsvinden.

Over hoe lang die overgangsperiode gaat duren en wanneer de inwoners van Guinee dan naar de stembus kunnen, deed Doumbouya geen uitspraken. Wel stelde de 41-jarige militair dat een premier en overgangsregering binnenkort benoemd zullen worden en dat het zijn doel is "de staat opnieuw te stichten" door middel van een nieuwe grondwet en "vrije en transparante" verkiezingen. Ook zei Doumbouya corruptie aan te willen pakken en dat zowel hij als andere leden van de militaire junta zich niet verkiesbaar zullen stellen.

De staatsgreep van september is het gevolg van wanbestuur door de regering, stellen de militairen. De vastgezette president Condé werd in 2010 de eerst democratisch verkozen president van Guinee. Zijn besluit om de grondwet te herzien zodat hij op kon gaan voor een derde termijn zorgde echter voor grote protesten in het straatarme land, waarbij tientallen doden vielen.

De coup is internationaal scherp veroordeeld, onder meer door de Verenigde Staten en de Verenigde Naties. De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) eist dat Condé wordt vrijgelaten en dat er binnen zes maanden verkiezingen worden gehouden in Guinee, dat 's werelds grootste voorraden bauxiet bezit, de grondstof voor aluminium.

Meer uit Buitenland

Zelensky vervolgt bezoek aan Noord-Amerika in Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reist na zijn bezoek aan Washington door naar de Canadese hoofdstad Ottawa. Premier Justin Trudeau liet donderdagavond weten dat Zelensky daar het Canadese parlement zal toespreken.

2 uur geleden
Biden kondigt steunpakket Oekraïne aan van 325 miljoen dollar

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag een militair hulppakket aangekondigd voor Oekraïne ter waarde van 325 miljoen dollar (bijna 305 miljoen euro). Dat deed hij na een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelenksy, die liet weten dat het pakket "precies is wat onze soldaten op dit moment nodig hebben."

5 uur geleden
Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

10 uur geleden
Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

10 uur geleden
President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

10 uur geleden
Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

11 uur geleden
Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft kritiek op de Russische vredesmacht die in de regio Nagorno-Karabach is gestationeerd. Hij verwijt de Russen dat ze er niet in zijn geslaagd een Azerbeidzjaans offensief af te wenden.

12 uur geleden