Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Corporaties moeten twee keer zoveel sociale huurwoningen bouwen

Corporaties moeten twee keer zoveel sociale huurwoningen bouwen

DEN HAAG (ANP) - In ruil voor de afschaffing van de verhuurderheffing per 2023 heeft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) bindende prestatieafspraken gemaakt met woningcorporaties, gemeenten en de Woonbond. Er moeten twee keer zoveel sociale huurwoningen worden gebouwd en voor de laagste inkomens wordt de huur verlaagd.

Daarnaast moeten ruim 675.000 huizen worden verduurzaamd. Meer dan 1,5 miljard euro wordt besteed in de verbetering van woningen en de aanpak van vocht- en schimmelproblemen. Deze afspraken zijn donderdag op het ministerie van Binnenlandse Zaken door de betrokken partijen ondertekend.

Door de afschaffing van de verhuurderheffing per 1 januari komt er jaarlijks zo'n 1,7 miljard euro aan investeringsruimte vrij voor corporaties. Daar staan nationale, bindende afspraken tegenover. Om het tekort aan sociale huurwoningen en de lange wachtlijsten daarvoor aan te pakken, moeten corporaties hun bouwproductie opschroeven naar circa 30.000 rond 2030. Nu bouwen de corporaties jaarlijks zo'n 15.000 huurwoningen.

Middenhuurwoningen

Daarnaast moeten 50.000 huizen worden gebouwd waarvoor bewoners een huurprijs tussen de 850 en 1000 euro per maand moeten gaan betalen. Dat zijn zogeheten middenhuurwoningen. Deze huizen moeten voor 2024 zijn gerealiseerd.

Woningcorporaties moeten de komende drie jaar de huren voor alle huurders verlagen. De koppeling met de inflatie wordt losgelaten. Huishoudens met een inkomen op of onder 120 procent van het sociaal minimum krijgen een eenmalige huurverlaging tot 550 euro.

Gas

Hiervan profiteren iets meer dan een half miljoen huishoudens, die omgerekend gemiddeld 57 euro per maand minder huur hoeven te gaan betalen. Deze huurverlaging komt in de plaats van de generieke huurbevriezing die voor 2024 op stapel stond.

In 2030 moeten 450.000 bestaande woningen van corporaties van het gas zijn afgekoppeld. De huurders van deze woningen, evenals die van de 675.000 huizen die worden verduurzaamd, krijgen geen huurverhoging. Op deze manier kunnen de huurders van de isolatiemaatregelen profiteren.

Woningverbetering

Tot en met 2030 investeren corporaties elk jaar 200 miljoen euro in woningverbetering. Daarbij ligt de nadruk op een snellere aanpak vocht en schimmel, brandveiligheid, loden leidingen en brandveiligheid. Nog eens 75 miljoen euro per jaar steken woningcorporaties in de verbetering van de leefbaarheid in wijken.

Tussen nu en 2031 is er voor de nieuwbouw, huurverlaging, verduurzaming en woningverbetering een totaalbedrag van bijna 120 miljard euro gemoeid.

Meer uit Politiek

Top kabinet weer bijeen om politieke aardverschuiving te bespreken

DEN HAAG (ANP) - Het tweede beraad van de top van het kabinet en hun secondanten is even na 21.00 uur donderdagavond van start gegaan. De acht bewindslieden praten op het ministerie van Algemene Zaken van premier Mark Rutte verder over het ongenoegen in het land en de uitslag van de provinciale verkiezingen.

59 minuten geleden
Rutte herdenkt verschrikkingen Boetsja op top via video-boodschap

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte levert vrijdag via een videoboodschap een bijdrage aan de Boetsja-top, die markeert dat het precies één jaar geleden is dat de Oekraïense stad werd bevrijd van de Russische troepen. De door Oekraïne georganiseerde top is deels digitaal. Ook onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en de Belgische premier Alexander de Croo doen op afstand mee.

1 uur geleden
Van der Wal snapt dat boeren zonder vergunning in angst zitten

DEN HAAG (ANP) - Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) wil nog niet reageren op de brief van Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius, waarin hij schrijft dat Nederland vaart moet blijven maken met de stikstofaanpak. Van der Wal snapt wel dat de zogeheten PAS-melders na het lezen van de brief in angst zitten, zei ze na afloop van een overleg op het ministerie van Algemene Zaken. "Ja, natuurlijk."

1 uur geleden
Geen meerderheid voor links plan om belastingvoordeel uit te kleden

DEN HAAG (ANP) - Het plan van PvdA en GroenLinks om het belastingvoordeel bij opvolging binnen familiebedrijven in te perken, kan waarschijnlijk niet op voldoende steun in de Tweede Kamer rekenen. De meeste coalitiepartijen zien weinig in het initiatiefwetsvoorstel en ook oppositiepartij PVV is tegen het plan.

1 uur geleden
De Jonge: sprake van dip woningbouw, nog onduidelijk hoe diep

DEN HAAG (ANP) - Er is inderdaad sprake van een "dip" in het aantal nieuw te bouwen woningen, erkende woonminister Hugo de Jonge donderdag tijdens een Kamerdebat. Volgens hem kampt de bouw met de stijgende rente, terwijl de huizenprijzen nog niet dalen. Ook de hoge grondprijzen en stijgende materiaalkosten spelen de bouw parten. Eerder al meldde bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat vorig jaar minder vergunningen werden uitgegeven voor nieuwbouw.

4 uur geleden
Schouten wil compensatie gedupeerden overheidsfout niet beloven

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil niet beloven dat mensen die door een fout van de overheid minder toeslagen kregen en soms zelfs in armoede terechtkwamen, hiervoor gecompenseerd worden. "Vergelijkbare situaties", zoals de vastgelopen compensatie van gedupeerden in het toeslagenschandaal, laten zien dat zo'n operatie ingewikkeld is, waarschuwt armoedeminister Carola Schouten.

4 uur geleden
D66 na datalek: bedrijven moeten minder gegevens verzamelen

DEN HAAG (ANP) - De overheid en bedrijven verzamelen volgens D66 te veel gegevens van mensen, met het risico dat deze uitlekken. Daarom pleit Kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz van de regeringspartij ervoor om hier grenzen aan te stellen. Dat zegt ze naar aanleiding van berichten over het grote datalek bij onder meer het marktonderzoeksbureau USP. Ook de VVD en de PvdA maken zich zorgen.

5 uur geleden