Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronavrees drukt stemming beurzen, Heineken sterkste daler AEX

Coronavrees drukt stemming beurzen, Heineken sterkste daler AEX

AMSTERDAM (ANP) - Het sentiment op de Europese beurzen was dinsdag negatief. Vooral de zorgen over de nieuwe Omikron-coronavariant, waartegen de huidige vaccins mogelijk minder goed werken, zorgde voor een bedrukte stemming. Zo ging de olieprijs hard onderuit, mogelijk voorsorterend op een mindere vraag. Bierbrouwer Heineken was de sterkste daler in de AEX-index in Amsterdam met een verlies van bijna 6 procent.

De koersdruk op de aandelenmarkten volgde op uitlatingen van topman Stéphane Bancel van de Amerikaanse vaccinmaker Moderna. Hij zei tegen de Britse zakenkrant Financial Times dat de huidige vaccins waarschijnlijk minder effectief zijn tegen de nieuwe coronavariant en dat het maanden kan duren om een nieuw vaccin te produceren. Verder waarschuwde voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve voor de impact van de Omikron-variant op bijvoorbeeld de inflatie en verdere problemen in de toeleveringsketen.

De AEX-index sloot de sessie met een min van 1,2 procent op 777,39 punten. Naast het koersverlies van Heineken drukte ook de minnen van maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway (min 5,1 procent), vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield (min 3 procent) en levensmiddelenconcern Unilever (min 2,6 procent) duidelijk op de graadmeter.

Shell

Shell verloor in het kielzog van de lagere olieprijzen 1,5 procent. Bronnen meldden aan persbureau Reuters dat de maatschappij overweegt weer in Libië actief te worden. Naast olie en gas zou het ook om de ontwikkeling van zonneparken gaan. Vanwege de onrust verliet Shell het Afrikaanse land zo'n tien jaar geleden. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,2 procent minder op 67,01 dollar en Brentolie zakte 3,6 procent in prijs tot 70,79 dollar.

De MidKap verloor 0,8 procent tot 1027,26 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,8 procent. De inflatie in het eurogebied liep in november op tot 4,9 procent. Dat is het hoogste niveau sinds het begin van de metingen 25 jaar geleden.

easyJet

In Londen verloor easyJet 1,2 procent. De Britse luchtvaartmaatschappij vervoerde in het afgelopen boekjaar veel minder passagiers, vanwege reisbeperkingen. Ook leed het bedrijf opnieuw verlies. Volgens easyJet is het nog te vroeg om te zeggen welke impact de Omikron-variant zal hebben op Europese reizen. Sectorgenoot Air France-KLM leverde in de MidKap in Amsterdam 2,9 procent in.

De euro was 1,1277 dollar waard, tegen 1,1262 dollar een dag eerder.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Amazon beschuldigd van bedreigen mogelijke vakbond in New York

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse onafhankelijke overheidsagentschap National Labor Relations Board (NLRB), dat toeziet op naleving van het arbeidsrecht, heeft e-commercebedrijf Amazon aangeklaagd omdat het bedrijf werknemers die een vakbond in New York willen oprichten zou hebben bedreigd en gesurveilleerd.

2 uur geleden
Optimisme keert terug op beurzen New York na cijfers Apple

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben vrijdag hun openingsverlies weggewerkt en zijn met een forse dagwinst de handel uitgegaan. Apple kwam met beter dan verwachte kwartaalresultaten en boekte in de laatste drie maanden van vorig jaar een recordomzet. Daarmee werden ook aandelen van andere grote techbedrijven weer gewild.

4 uur geleden
Benzineprijs dit weekend naar record door spanningen Oekraïne

EINDHOVEN (ANP) - De prijs voor een liter benzine stijgt zaterdag naar een nieuwe recordhoogte. De spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne drijven de toch al hoge olieprijzen verder op. De markten houden er rekening mee dat de Russische export van olie en gas wordt geraakt door een escalatie van het conflict, bijvoorbeeld in het geval van economische sancties.

5 uur geleden
HEMA overweegt personeel als 'essentieel' te bestempelen

AMSTERDAM (ANP) - Winkelketens kampen met steeds meer uitval van personeel dat ziek of in quarantaine thuis zit. HEMA overweegt daarom bepaald personeel als essentieel aan te merken als de nood te hoog wordt, zodat deze medewerkers aan minder strenge regels rond quarantaine zijn gebonden. Andere grote namen uit de winkelstraat zijn dat vooralsnog niet van plan.

6 uur geleden
5G-masten kunnen toch iets dichter bij vliegvelden in VS staan

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De grote Amerikaanse telecombedrijven AT&T en Verizon kunnen hun zendmasten voor 5G-netwerken toch iets dichter bij luchthavens plaatsen dan eerder gedacht zonder het vliegverkeer in gevaar te brengen. Volgens Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA zorgen ze dan niet voor verstoring van gevoelige apparatuur in vliegtuigen, staat in een nieuwe verklaring van de toezichthouder.

8 uur geleden
Twee maanden extra uitstel voor belastingbetaling ondernemers

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers krijgen tot 31 maart uitstel voor het betalen van belastingen, schrijft staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder gold deze termijn tot 31 januari.

8 uur geleden
Hadj-pelgrims verdienen bescherming bij bankroet reisbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Om islamitische pelgrims die naar Mekka willen te beschermen past de Autoriteit Consument & Markt (ACM) met terugwerkende kracht oude lasten onder dwangsom aan. Die dwangmiddelen werden begin 2020 ingezet tegen zes aanbieders van zogeheten hadj-reizen naar Saudi-Arabië.

9 uur geleden