Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronavirus zet Nikkei onder druk

Coronavirus zet Nikkei onder druk

TOKIO (ANP) - De Japanse effectenbeurs is dinsdag lager gesloten. De vrees voor het coronavirus, dat volgens China overdraagbaar is van mens op mens, zorgde vooral voor verliezen onder de luchtvaartmaatschappijen. De beurshandel stond verder in het teken van de Bank of Japan, die conform verwachting het monetaire beleid ongewijzigd liet. De centrale bank verhoogde daarnaast de economische groeiverwachtingen.

De Nikkei in Tokio ging met een verlies van 0,9 procent de dag uit op 23.864,56 punten. Japan Airlines zakte 3 procent. Beleggers vrezen dat mensen minder gaan reizen door het coronavirus, dat verwant is aan het SARS-virus dat in 2003 veel onrust veroorzaakte en over de hele wereld ruim zevenhonderd levens eiste.

Miljoenen Chinezen gaan binnenkort echter op reis om Chinees Nieuwjaar te vieren. De makers van luchtreinigers en andere beschermingsproducten zoals mondmaskers zaten dan ook in de lift. Het Japanse Azearth maakte een koerssprong van ruim 16 procent en Airtech Japan dikte 8 procent aan.

De Chinese beurzen gingen eveneens omlaag. De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 1,3 procent in de min. De Hang Seng-index in Hongkong zakte 2,5 procent. Kredietbeoordelingsbureau Moody's verlaagde de kredietrating voor Hongkong vanwege de aanhoudende protesten in de stad. De Kospi in Seoul verloor 1 procent en in Sydney eindigde de All Ordinaries-index 0,2 procent in de min.

Meer uit Financieel

FNV: schadelijke uitstoot vliegtuigen Schiphol heldere conclusie

SCHIPHOL (ANP) - Ruim vijftien jaar is personeel op Schiphol "willens en wetens" blootgesteld aan te hoge concentraties uitstoot. Zo interpreteert vakbond FNV de bevindingen van de Nederlandse Arbeidsinspectie na onderzoek op de luchthaven. "Financiële groei boven de gezondheid en zelfs de levens van de werknemers. De feiten uit dit rapport laten zien dat de tijd van vrijblijvendheid voorbij is", stelt vicevoorzitter van FNV Kitty Jong.

3 minuten geleden
Inspectie: Schiphol beschermt personeel onvoldoende tegen uitstoot

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie, die ook vindt dat de plannen van de luchthaven om die blootstelling te minimaliseren onvoldoende zijn. De gebreken komen naar voren in een ontwerpbesluit van de Arbeidsinspectie. Schiphol kan daarop nog een zienswijze geven, voordat de toezichthouder tot een definitief besluit komt.

1 uur geleden
ASML koploper in vlakke AEX, Besi op hoogste koers ooit

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. De Nederlandse chipbedrijven laten de afgelopen tijd al flinke koerswinsten zien door het aanhoudende optimisme over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Branchegenoot Besi tikte zelfs de hoogste koers ooit aan.

1 uur geleden
Tina Turner-artikelen in trek op Marktplaats na overlijden

AMSTERDAM (ANP) - Marktplaats zag de afgelopen week vaker Tina Turner-artikelen verkocht en aangeboden worden op zijn website. In de eerste 24 uur na het overlijden van de zangeres vorige week woensdag, werden ruim vijfhonderd nieuwe advertenties geplaatst. Volgens Marktplaats waren dat er een dag eerder nog vijftien.

2 uur geleden
Vakbonden kondigen nieuwe staking voor donderdag aan bij Nedcar

HOLTUM (ANP) - Donderdag is er opnieuw een 24 uursstaking bij autofabriek VDL Nedcar. Dat heeft bestuurder Peter Reniers van FNV dinsdagochtend aangekondigd. Hij deed dat tijdens een bijeenkomst in Holtum, vlakbij de autofabriek, waar stakers die dinsdag het werk ook een dag neerleggen zich verzamelden. De werknemers willen een beter sociaal plan dan moederbedrijf VDL biedt.

3 uur geleden
DNB: deeltijdwerkers willen meer werken tegen hogere beloning

AMSTERDAM (ANP) - Een op de drie werkenden in Nederland wil meer uren werken als daar een hogere beloning tegenover staat. Ook willen mensen meer uren draaien als hun werk leuker zou zijn, als thuiswerken makkelijker kan en als er minder zorg voor kinderen zou zijn. Een op de tien is zelfs bereid meer te werken als de baas er simpelweg om zou vragen. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een enquête onder 1300 werkenden.

3 uur geleden
Meer omzet voor parfumerieketen Douglas, maar nog wel verlies

DÜSSELDORF (ANP) - Parfumerieketen Douglas heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet zien stijgen vergeleken met een jaar eerder. Ook werd de winstgevendheid opgevoerd, maar tegelijkertijd was het van oorsprong Duitse concern meer geld kwijt aan leningen door de gestegen rente. Dat zorgde ervoor dat Douglas toch een verlies moest schrijven, maar wel veel minder dan een jaar eerder.

3 uur geleden