Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronavirus pakt verschillend uit voor Nederlanders in China

Coronavirus pakt verschillend uit voor Nederlanders in China

SHANGHAI (ANP) - Het nieuwe coronavirus pakt verschillend uit voor Nederlanders die in China een bedrijf hebben. Waar sommige ondernemers een klap verwachten omdat de verkopen in het Aziatische land tot stilstand zijn gekomen, profiteert een andere groep juist van een toegenomen vraag naar bijvoorbeeld voedingsmiddelen via het internet. "Hoe het virus je bedrijf raakt, ligt heel erg aan de industrie waarin je zit", stelt een woordvoerder van de Nederlands Chinese Handelskamer.

Industriële bedrijven die bijvoorbeeld onderdelen produceren, kampen met fabriekssluitingen en krijgen geen orders binnen. Ook Nederlandse restauranthouders in het Aziatische land hebben het zwaar omdat Chinezen grotendeels geïsoleerd thuis zitten. Ondernemers die via het internet verkopen hebben geluk of pech, afhankelijk van hun productaanbod.

Eigenaar Jelmer de Jong van AsiaAssist denkt juist meer omzet te draaien door het coronavirus. De afgelopen weken was er "enorm veel" vraag naar zijn onlineaanbod van voedingsproducten zoals melkpoeder en kinderpap. Hij maakt zich verder op voor een verkoopfestijn in maart, als Chinezen weer hun huis uit mogen.

Personeelsproblemen

Daphne Tuijn, die met haar bedrijf WebshopinChina.com merken als Philips of FrieslandCampina helpt om hun producten te testen, verwacht dat haar omzet in het eerste kwartaal daarentegen zo'n 30 procent lager uitkomt. Haar klanten schorten hun marketingactiviteiten in China op. Sommigen stoppen noodgedwongen met hun website omdat ze niet meer voldoende kunnen verkopen in het Aziatische land.

Ook heeft Tuijn veel personeelsproblemen. Haar team, zo'n vijftien medewerkers, zit verspreid over China in quarantaine en werkt op afstand. "Thuiswerken in China is niet zo vanzelfsprekend als in Nederland, het loopt allemaal stroef." Op haar kantoor in een pand van WeWork kan overigens nog niet fatsoenlijk worden gewerkt. "De verwarming staat uit. Mensen zitten in jassen te typen."

Zelf zit de ondernemer voorlopig in Nederland vast. Ze vreest dat ze in quarantaine wordt geplaatst als ze naar Shanghai terugvliegt. Buurtcommissies zijn heel strikt en maken geen onderscheid of iemand uit China of Europa terugkomt, aldus Tuijn.

Meer uit Financieel

Brussel niet bezorgd over onderzoek China naar dumping vlees

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie maakt zich "geen enkele zorgen" over het onderzoek dat China heeft aangekondigd naar te goedkoop Europees varkensvlees, verzekert zij. De commissie volgt het onderzoek op de voet en komt in actie als dat niet volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) verloopt, zegt een woordvoerder.

10 minuten geleden
Hoofdeconoom ECB: onrust op Franse beurzen geen reden voor paniek

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Er is geen reden voor paniek door de onrust op de Franse beurzen als gevolg van de politieke onzekerheid in het land, stelt hoofdeconoom Philip Lane van de Europese Centrale Bank (ECB) bij een bijeenkomst van persbureau Reuters. "Wat we zien is een markt die zichzelf opnieuw prijst."

1 uur geleden
AH neemt meer veiligheidsmaatregelen om toegenomen agressie

ZAANDAM (ANP) - Albert Heijn neemt meer veiligheidsmaatregelen omdat medewerkers steeds vaker last krijgen van agressie en overlast. Werknemers hoeven vanaf maandag bijvoorbeeld geen naamplaatje meer te dragen. Ook krijgen ze extra training over hoe ze klanten kunnen aanspreken op ongewenst gedrag en de situatie kunnen de-escaleren, bevestigt een woordvoerster na berichtgeving in het AD.

1 uur geleden
Parijs verliest kroon als grootste Europese beurs aan Londen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De recente politieke onrust in Frankrijk heeft ertoe geleid dat Parijs zijn plek als de grootste aandelenmarkt van Europa weer heeft verloren aan Londen. Mede door de impact van de brexit haalde de Franse beurs minder dan twee jaar geleden juist de Britse beurs in als grootste Europese markt.

2 uur geleden
China begint onderzoek naar dumping van varkensvlees uit EU

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China begint een onderzoek naar dumping van varkensvlees vanuit de Europese Unie. Dat meldt het Chinese ministerie van Handel maandag. Het onderzoek van China komt kort na de aankondiging van de Europese Commissie dat fors hogere importheffingen op Chinese elektrische auto's vanaf 4 juli ingaan.

3 uur geleden
ING in kopgroep licht hogere AEX na strategie-update

AMSTERDAM (ANP) - ING behoorde maandag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. Beleggers reageerden positief op de strategie-update die de bank voorafgaand aan zijn investeerdersdag in Londen gaf. Volgens topman Steven van Rijswijk wil ING de winstgevendheid in de periode 2024-2027 structureel verbeteren, het klantenbestand vergroten en de groei versnellen. ING verhoogde daarbij de doelstelling voor het rendement op eigen vermogen, de maatstaf die aangeeft hoeveel winst er wordt gemaakt met het vermogen van de bank, naar 14 procent. Het aandeel steeg 2,9 procent.

4 uur geleden
Britse pubs sluiten in rap tempo, 80 per maand in eerste kwartaal

LONDEN (ANP) - Het gaat steeds slechter met de pubs in Engeland en Wales. In de eerste drie maanden van dit jaar sloten maandelijks tachtig pubs de deuren, meldt persbureau Belga op basis van vastgoedadviseur Altus Group. In totaal verdwenen er in die periode 239 pubs.

4 uur geleden