Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronavirus pakt verschillend uit voor Nederlanders in China

Coronavirus pakt verschillend uit voor Nederlanders in China

SHANGHAI (ANP) - Het nieuwe coronavirus pakt verschillend uit voor Nederlanders die in China een bedrijf hebben. Waar sommige ondernemers een klap verwachten omdat de verkopen in het Aziatische land tot stilstand zijn gekomen, profiteert een andere groep juist van een toegenomen vraag naar bijvoorbeeld voedingsmiddelen via het internet. "Hoe het virus je bedrijf raakt, ligt heel erg aan de industrie waarin je zit", stelt een woordvoerder van de Nederlands Chinese Handelskamer.

Industriële bedrijven die bijvoorbeeld onderdelen produceren, kampen met fabriekssluitingen en krijgen geen orders binnen. Ook Nederlandse restauranthouders in het Aziatische land hebben het zwaar omdat Chinezen grotendeels geïsoleerd thuis zitten. Ondernemers die via het internet verkopen hebben geluk of pech, afhankelijk van hun productaanbod.

Eigenaar Jelmer de Jong van AsiaAssist denkt juist meer omzet te draaien door het coronavirus. De afgelopen weken was er "enorm veel" vraag naar zijn onlineaanbod van voedingsproducten zoals melkpoeder en kinderpap. Hij maakt zich verder op voor een verkoopfestijn in maart, als Chinezen weer hun huis uit mogen.

Personeelsproblemen

Daphne Tuijn, die met haar bedrijf WebshopinChina.com merken als Philips of FrieslandCampina helpt om hun producten te testen, verwacht dat haar omzet in het eerste kwartaal daarentegen zo'n 30 procent lager uitkomt. Haar klanten schorten hun marketingactiviteiten in China op. Sommigen stoppen noodgedwongen met hun website omdat ze niet meer voldoende kunnen verkopen in het Aziatische land.

Ook heeft Tuijn veel personeelsproblemen. Haar team, zo'n vijftien medewerkers, zit verspreid over China in quarantaine en werkt op afstand. "Thuiswerken in China is niet zo vanzelfsprekend als in Nederland, het loopt allemaal stroef." Op haar kantoor in een pand van WeWork kan overigens nog niet fatsoenlijk worden gewerkt. "De verwarming staat uit. Mensen zitten in jassen te typen."

Zelf zit de ondernemer voorlopig in Nederland vast. Ze vreest dat ze in quarantaine wordt geplaatst als ze naar Shanghai terugvliegt. Buurtcommissies zijn heel strikt en maken geen onderscheid of iemand uit China of Europa terugkomt, aldus Tuijn.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

UWV maakt 1,3 miljard over naar bedrijven voor noodmaatregel

DEN HAAG (ANP) - Het UWV heeft sinds maandag 1,3 miljard euro overgemaakt naar bedrijven die zich hebben aangemeld voor de maatregelen voor ondersteuning in de loonkosten. Het grootste deel daarvan - 1,1 miljard euro - zal in verband met Pasen na het weekend op hun rekening komen. De eerste 230 miljoen euro werd eerder deze week al overgemaakt aan 9000 bedrijven.

2 uur geleden
'Meer kinderarbeid cacaoplantages ondanks beloftes producenten'

ABIDJAN (ANP) - Kinderarbeid op cacaoplantages in Ivoorkust en Ghana is de afgelopen tien jaar toegenomen, meldt persbureau Reuters naar aanleiding van een conceptversie van een studie die is uitgevoerd door onderzoekers van de University of Chicago. Chocoladeproducenten zegden in 2010 juist toe om de kinderarbeid in hun leveringsketens terug te dringen.

5 uur geleden
ACM akkoord met overname Sanoma Nederland door DPG

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is akkoord met de overname van Sanoma Nederland door het Belgische DPG Media. Onder Sanoma Media Netherlands zoals de divisie formeel heet, vallen onder meer de Libelle, Donald Duck, vtwonen en nieuwswebsite NU.nl. DPG Media is onder meer eigenaar van de Volkskrant, AD en Qmusic.

7 uur geleden
CBS: veel seizoenkrachten werkzaam in landbouw

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse landbouwsector was vorig jaar goed voor bijna 30.000 voltijdbanen van mensen die werken op basis van losse contracten voor bepaalde tijd. In veel gevallen gaat het om seizoenkrachten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op dit vlak kan deze branche dit jaar problemen krijgen door het coronavirus, bijvoorbeeld omdat arbeidsmigranten uit Oost-Europa moeilijker naar ons land kunnen komen.

8 uur geleden
'Benzineprijzen stijgen na akkoord met 1 à 2 cent per week'

EINDHOVEN (ANP) - De benzineprijzen aan de pomp gaan in Nederland weer met een paar cent per week stijgen als de laatste olieproducerende landen hun handtekening onder een akkoord over productieverlaging hebben gezet. Dat voorziet Paul van Selms, benzine-expert bij consumentencollectief United Consumers.

8 uur geleden
Tijdelijke toeslag PostNL op pakketten naar buiten Europa

DEN HAAG (ANP) - PostNL brengt vanwege de coronacrisis een tijdelijke toeslag in rekening op de tarieven voor pakketten die vanuit Nederland per vliegtuig buiten Europa verstuurd worden. Het bedrijf heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) daarvan op de hoogte gebracht.

9 uur geleden
'Frankrijk zet 20 miljard opzij voor hulp strategische bedrijven'

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse regering heeft 20 miljard euro van het uitgebreide noodsteunpakket van 100 miljard euro gereserveerd voor grote bedrijven die als strategisch worden beschouwd. Dat meldt de Franse krant Les Echos. Air France-KLM zou een van de bedrijven zijn die hiervan kunnen profiteren.

11 uur geleden