Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Coronavirus mogelijk grote klap voor Chinese economie'

'Coronavirus mogelijk grote klap voor Chinese economie'

LONDEN (ANP) - De verspreiding van het coronavirus in China en beperkende maatregelen van de overheid kunnen de economie van het land hard raken. De uitgaven door huishoudens worden waarschijnlijk het sterkst beïnvloed door ontwikkelingen rond het virus. Die bestedingen zijn juist een van de belangrijkste aanjagers van de Chinese economische groei, schrijft kredietbeoordelaar S&P Global.

Het ratingbureau noemt het nog te vroeg om economische gevolgen van het virus te kwantificeren. Wel zijn de onderdelen aan te wijzen die de hardste klappen zullen krijgen als de verspreiding van de infectie groot wordt. Consumenten zullen uit angst voor de longaandoening waarschijnlijk minder uitgeven, vooral aan activiteiten buitenshuis. Sectoren als de reisbranche en horeca voelen dat, terwijl die rond Chinees Nieuwjaar juist een piekperiode kennen.

Om een idee te geven van de mogelijke gevolgen van het coronavirus, onderstreept S&P dat van de Chinese economische groei van 6,1 procent in 2019 zo'n 3,5 procentpunt op het conto van consumenten kwam. In een zeer grove berekening stelt het kredietbureau dat als uitgaven van consumenten aan bijvoorbeeld restaurants of vakantie met 10 procent dalen, de economische groei 1,2 procentpunt lager zal zijn.

Virusvrees kan ook de industrie raken als reisbeperkingen de aanlevering van materiaal verstoren. Daarnaast kan onzekerheid de investeringen drukken, aldus S&P. Enige compensatie komt van hogere overheidsuitgaven voor bijvoorbeeld medisch personeel en nooddiensten.

Meer uit Gezond

Luchtkwaliteit onvoldoende tot slecht door hitte en pollen

WAGENINGEN (ANP) - Het nationale Luchtmeetnet verwacht dat de luchtkwaliteit de komende dagen vanaf het middaguur onvoldoende tot slecht zal zijn door de hoge temperaturen, vooral in het midden en zuiden van het land. Hitte zorgt voor snel oplopende ozonconcentraties in de lucht. Aangezien het ook nog volop pollenseizoen is, stijgt de kans op luchtwegklachten en neemt het risico op hart- en vaatklachten toe.

1 uur geleden
Oud-profvoetballers hebben ruim drie keer zoveel kans op dementie

LONDEN (ANP) - Oud-profvoetballers hebben ruim drie keer zoveel kans om dementie te krijgen dan de doorsnee bevolking. Dat heeft een studie aan de universiteit van Nottingham, gedaan op verzoek van de Engelse voetbalbond (FA) en een organisatie van spelers, opnieuw uitgewezen. Eerdere onderzoeken wezen de afgelopen tijd al veel vaker in die richting.

23 uur geleden
Staatssecretaris: geen slimme trucs om toch tabak te verkopen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Maarten van Ooijen (volksgezondheid) roept supermarkten op niet op zoek te gaan naar "slimme trucs" om toch tabak te kunnen verkopen nadat het landelijke verkoopverbod voor supermarkten op 1 juli volgend jaar is ingegaan. Hij steunt gemeenten, zoals Utrecht, die ondernemers verbiedt nieuwe tabaksspeciaalzaken te openen.

1 dag geleden
Ouderen en zieken lopen meer kans op uitdroging door medicijnen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid kunnen de komende dagen meer risico lopen op uitdroging en oververhitting dan andere mensen. Dat komt door de medicijnen die sommige mensen uit die groepen nemen. Apothekers kunnen mensen advies geven hoe ze het beste met medicijnen kunnen omgaan als het zo warm is, zegt beroepsorganisatie KNMP.

1 dag geleden
OM in beroep tegen vrijlating verdachte verpleegkundige Assen

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijlating van de voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere sterfgevallen.

1 dag geleden
Utrecht verbiedt komst van nieuwe tabakszaken

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht verbiedt ondernemers om een nieuwe tabaksspeciaalzaak te openen in de stad. De gemeente streeft naar een rookvrije generatie en tabakszaken horen daar niet bij, vindt wethouder Eelco Eerenberg van Volksgezondheid.

1 dag geleden
Artsen richten netwerk op om zorg voor vulva's te verbeteren

ROTTERDAM (ANP) - De zorg voor het vrouwelijke geslachtsorgaan moet beter, vindt dermatoloog Colette van Hees van het Erasmus MC. Daarvoor is het Vulva Zorgnetwerk opgericht. Zo is het de bedoeling dat vrouwen beter, sneller en met meer empathie worden behandeld.

2 dagen geleden