Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Coronavirus mogelijk grote klap voor Chinese economie'

'Coronavirus mogelijk grote klap voor Chinese economie'

LONDEN (ANP) - De verspreiding van het coronavirus in China en beperkende maatregelen van de overheid kunnen de economie van het land hard raken. De uitgaven door huishoudens worden waarschijnlijk het sterkst beïnvloed door ontwikkelingen rond het virus. Die bestedingen zijn juist een van de belangrijkste aanjagers van de Chinese economische groei, schrijft kredietbeoordelaar S&P Global.

Het ratingbureau noemt het nog te vroeg om economische gevolgen van het virus te kwantificeren. Wel zijn de onderdelen aan te wijzen die de hardste klappen zullen krijgen als de verspreiding van de infectie groot wordt. Consumenten zullen uit angst voor de longaandoening waarschijnlijk minder uitgeven, vooral aan activiteiten buitenshuis. Sectoren als de reisbranche en horeca voelen dat, terwijl die rond Chinees Nieuwjaar juist een piekperiode kennen.

Om een idee te geven van de mogelijke gevolgen van het coronavirus, onderstreept S&P dat van de Chinese economische groei van 6,1 procent in 2019 zo'n 3,5 procentpunt op het conto van consumenten kwam. In een zeer grove berekening stelt het kredietbureau dat als uitgaven van consumenten aan bijvoorbeeld restaurants of vakantie met 10 procent dalen, de economische groei 1,2 procentpunt lager zal zijn.

Virusvrees kan ook de industrie raken als reisbeperkingen de aanlevering van materiaal verstoren. Daarnaast kan onzekerheid de investeringen drukken, aldus S&P. Enige compensatie komt van hogere overheidsuitgaven voor bijvoorbeeld medisch personeel en nooddiensten.

Meer uit Gezond

Hygiëne in verloskundigenpraktijk laat soms te wensen over

UTRECHT (ANP) - Verloskundigen moeten in sommige gevallen nog meer op de hygiëne letten, constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De organisatie deed een steekproef bij tien praktijken voor begeleiding voor, tijdens en na een (thuis)bevalling.

1 uur geleden
Beteugeling drankgebruik schiet niet erg op, aldus WHO

GENÈVE (ANP) - Het terugdringen van de alcoholconsumptie en de schade door drankgebruik wil in de Europese regio maar niet vlotten, constateert de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De mensen in het gebied, 53 landen in Europa en Centraal-Azië, zijn gemiddeld nog altijd de grootste drinkers van de hele wereld. Er komen ook de minste geheelonthouders voor.

7 uur geleden
Verzuim in zorg neemt weer toe

AMSTERDAM (ANP) - Het verzuim onder zorgpersoneel nam het afgelopen kwartaal weer toe, zegt onderzoeksinstituut Vernet. Het kwam door meer korte afwezigheid (hooguit veertien dagen) van medewerkers. Dat is met 18 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Langdurig wegblijven nam amper toe.

7 uur geleden
Verdere stijging van aantal coronadeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In de riolen zijn opnieuw meer deeltjes van het coronavirus te vinden. De zogenoemde virusvracht is voor de tiende week op rij gestegen. Dat wijst erop dat steeds meer mensen het virus onder de leden hebben.

1 dag geleden
NVWA roept op tot reinheid tegen Afrikaanse varkenspest

UTRECHT (ANP) - Nu de erg besmettelijke Afrikaanse varkenspest (AVP) vaker voorkomt in Duitsland, roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op tot zo goed mogelijke reiniging en ontsmetting van diertransportmiddelen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt en ook in ons land komt.

1 dag geleden
Ook Eindhovense Co-Med-patiënten kunnen naar andere huisarts

EINDHOVEN (ANP) - Ongeveer 1700 mensen die waren aangesloten bij een huisartsenpraktijk in Eindhoven van de failliete keten Co-Med hebben binnenkort een andere vaste huisarts. Vanaf 1 september kunnen ze terecht bij een nieuwe praktijk, meldt zorgverzekeraar CZ. Die coördineert de afhandeling van Co-Med.

1 dag geleden
Ministerie verduidelijkt advies over verontreinigd zeeschuim

DEN HAAG (ANP) - De overheid heeft onlangs een advies over de risico's van met PFAS verontreinigd zeeschuim verduidelijkt op de site zwemwater.nl. Voorheen waarschuwde de site mensen om "alert" te zijn als kinderen en huisdieren in zeeschuim spelen. Nu staat er "laat kinderen en huisdieren er niet in spelen". Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lieten bezoekers van de site weten dat de tekst niet duidelijk was. Daarop is de woordkeuze aangepast.

1 dag geleden