Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronavirus kan wegverkeer nog jaren blijven afremmen

Coronavirus kan wegverkeer nog jaren blijven afremmen

DEN HAAG (ANP) - Door alle maatregelen om de uitbraak van het nieuwe coronacrisis onder controle te brengen, neemt het aantal auto's op de weg dit jaar met een tiende tot zelfs een derde af. Afhankelijk van de duur van de crisis kan het wel tot 2025 duren voordat het wegverkeer weer het niveau van 2019 overstijgt.

Met die prognoses komt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). De onderzoekers baseren zich op de scenario's voor de Nederlandse economie die het Centraal Planbureau (CPB) eind vorige maand schetste, en op actuele gegevens over de verkeersdrukte.

Door alle contactbeperkingen zijn veel mensen niet of thuis aan het werk. Ook gaan veel minder mensen de weg op voor bijvoorbeeld familiebezoek, vakantie of dagjes uit. Tussen 3 en 31 maart daalde daardoor de verkeersintensiteit op de snelwegen met bijna 40 procent, aldus de Nationale Databank Wegverkeersgegevens.

Indirect

Het wegverkeer wordt ook indirect geraakt door de coronamaatregelen, doordat de economie vrijwel zeker in een recessie belandt. Dat effect is kleiner en komt ook later op gang, maar houdt volgens de onderzoekers ook langer aan. Met name het vrachtverkeer krijgt daarmee te maken.

Het KiM gaat ervan uit dat over heel 2020 het aantal auto's op de weg met 10 procent daalt, als de contactbeperkingen na drie maanden worden opgeheven. Duurt dat een halfjaar, dan neemt het wegverkeer met 20 procent af. En als de maatregelen een jaar van kracht blijven, komt die daling uit op een derde.

Herstel

Na 2020 voorziet het KiM een geleidelijk herstel van het wegverkeer. Bij het vrachtverkeer kan dat langer op zich laten wachten, als de beperkingen nog het hele jaar duren en een diepe recessie volgt. In dat geval moet rekening worden gehouden met een krimp van het vrachtverkeer van 5 procent tussen nu en 2025.

Het KiM brengt wel in herinnering dat de scenario's die het CPB beschrijft met veel onzekerheid zijn omgeven, en dat dit dus ook geldt voor de eigen prognoses. Ook is onbekend of andere factoren van blijvende invloed kunnen zijn op mobiliteit, zoals gewenning aan thuiswerken. Daar is dan ook geen rekening mee gehouden.

Meer uit Binnenland

Rapport: schril contrast opvang Oekraïners en andere vluchtelingen

STRAATSBURG (ANP) - Er is een schril contrast in Europa tussen de warme ontvangst van Oekraïense vluchtelingen en andere vluchtelingen die internationale bescherming verdienen. Dat stelt het laatste jaarverslag van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) vast.

47 minuten geleden
Media: Russische schepen bespioneren infrastructuur in Noordzee

DEN HAAG (ANP) - Niet-militaire Russische schepen bespioneren pijpleidingen en kabels in de Noordzee en dat gebeurt op veel grotere schaal dan al bekend was. Dat schrijft het Belgische De Tijd op basis van onderzoek dat het samen met Follow the Money (FTM) heeft uitgevoerd.

1 uur geleden
Kamer ondervraagt bewindslieden voor het eerst in hoorzittingen

DEN HAAG (ANP) - Een primeur in de Tweede Kamer: beoogde bewindslieden worden in hoorzittingen ondervraagd. Kamerleden kunnen vragen stellen over de geschiktheid van de kandidaten die de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB naar voren hebben geschoven als minister of staatssecretaris. Het is voor het eerst dat hoorzittingen worden gehouden, en niet iedereen is even enthousiast.

3 uur geleden
Geen meerderheid in parlement Aruba voor homohuwelijk

ORANJESTAD (ANP) - Het Arubaanse parlement heeft woensdag gestemd over een wetsvoorstel om het huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht. Begin mei is over dezelfde wet gestemd. Beide keren eindigde de stemming in 10-10.

6 uur geleden
Staten Utrecht willen meerjarige steun voor Bevrijdingsfestival

UTRECHT (ANP) - De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

6 uur geleden
Ruim 3600 kilo cocaïne gevonden in lading bananen in Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - De douane heeft woensdag ruim 3600 kilo cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie om de grootste drugsvangst van dit jaar in Zeeland. Een man van 27 uit Middelburg is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de drugssmokkel.

6 uur geleden
Gewonde bij schietincident in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Bij een schietincident in Groningen is een gewonde gevallen, meldt de politie. Er is nog niemand aangehouden.

6 uur geleden