Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronavirus houdt beurzen in de greep

Coronavirus houdt beurzen in de greep

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met stevige verliezen het weekend in gegaan. Zorgen over de economische impact van de uitbraak van het nieuwe coronavirus bleven het sentiment onder druk zetten. Het nieuws dat de economische groei in de eurozone vorig kwartaal bijna tot stilstand kwam en de scherpe daling van de Duitse winkelverkopen zorgden daarnaast voor nog meer pessimisme.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,6 procent lager op 589,50 punten. De MidKap bleef min of meer vlak op 910,77 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 1,3 procent. De Londense FTSE zakte ook 1,3 procent. In het Verenigd Koninkrijk is voor het eerst het coronavirus vastgesteld. De Britten verlaten daarnaast na bijna een halve eeuw lidmaatschap de EU.

Maker van machines voor de chipindustrie ASML was hekkensluiter in de AEX met een verlies van 4,1 procent. Zorgtechnologieconcern Philips zakte 2,4 procent. Volgens kenners is het bedrijf aanzienlijk blootgesteld aan de gevolgen van de coronavirusuitbraak. En ING daalde 2 procent. De bank voert in navolging van concurrent ABN AMRO een negatieve rente in voor vermogende klanten.

Aston Martin

In de MidKap won Fugro een kleine 4 procent. De bodemonderzoeker verkoopt zijn belang in de Amerikaanse branchegenoot Global Marine Group. Verlichtingsbedrijf Signify steeg 7 procent na publicatie van de resultaten. Vastgoedfonds WDP, dat ook met cijfers kwam, won 3,5 procent.

De Zweedse maker van huishoudelijke apparatuur Electrolux verloor ruim 2 procent in Stockholm na tegenvallende jaarcijfers. Aston Martin dikte bijna 24 procent aan in Londen. De Canadese miljardair Lawrence Stroll neemt een minderheidsbelang in de noodlijdende Britse maker van luxewagens. Het Franse biotechbedrijf Novacyt kreeg er meer dan 81 procent aan waarde bij na lancering van een nieuwe test voor het coronavirus.

De euro was 1,1082 dollar waard tegen 1,1028 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte een fractie tot 52,13 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 59,22 dollar per vat.

Meer uit Financieel

PostNL onderuit na resultaten, AEX-index licht lager

AMSTERDAM (ANP) - PostNL ging maandag onderuit op de Amsterdamse beurs, na publicatie van de jaarcijfers. Topvrouw Herna Verhagen stelde dat de marktomstandigheden ook dit jaar moeilijk zullen blijven en verklaarde "alle nodige maatregelen te nemen" om de resultaten te verbeteren. Ook pleit Verhagen voor een aanpassing van de postwet zodat het bedrijf minder vaak per week post hoeft te bezorgen.

21 minuten geleden
Klimaatactivisten blokkeren parkeergarages van ING

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben maandagochtend twee parkeergarages geblokkeerd van ING in Amsterdam-Zuidoost. Volgens een woordvoerder van de bank kunnen medewerkers daardoor deze garages niet inrijden.

22 minuten geleden
Reisaanbiedingen kloppen volgens Consumentenbond vaak niet

DEN HAAG (ANP) - Reisorganisaties proberen nog steeds klanten te lokken met misleidende aanbiedingen. Dat constateert de Consumentenbond na nieuw onderzoek. Volgens de belangenorganisatie komt het bijvoorbeeld voor dat de prijs tijdens het boeken verandert. "Of er komen tijdens of na het boeken nog verplichte kosten bij of er ontbreekt essentiƫle informatie."

42 minuten geleden
PostNL wil aanpassing postwet om minder vaak post te bezorgen

DEN HAAG (ANP) - Door de krapte op de arbeidsmarkt en omdat er steeds minder brieven worden verstuurd is het volgens PostNL noodzakelijk om minder vaak per week post te gaan bezorgen. Daarvoor is wel een wijziging van de postwet nodig, zegt topvrouw Herna Verhagen van het concern in een toelichting op de jaarcijfers.

1 uur geleden
Aandacht voor jaarcijfers PostNL op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag uit naar de resultaten van PostNL. De post- en pakketbezorger waarschuwde in januari al dat er vorig jaar minder pakketten zijn bezorgd dan het bedrijf had verwacht en stelde de verwachting voor de jaarwinst over 2023 naar beneden bij. Topvrouw Herna Verhagen verwacht dat de marktomstandigheden ook dit jaar moeilijk blijven en stelt "alle nodige maatregelen te nemen" om de resultaten te verbeteren.

1 uur geleden
PostNL voorziet aanhoudend moeilijke marktomstandigheden

DEN HAAG (ANP) - Post- en pakketbezorger PostNL verwacht dat de marktomstandigheden dit jaar moeilijk blijven, zegt topvrouw Herna Verhagen van het concern in een toelichting op de jaarcijfers. Het bedrijf waarschuwde vorige maand al voor een lagere winst door een tegenvallende pakketstroom.

2 uur geleden
Lagere Europese gasprijs trekt Aziatische kopers aan

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De gedaalde prijs van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Europa leidt tot een sterkere vraag naar de brandstof in Aziƫ. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat Europa in de toekomst minder lng kan importeren. Daarvoor waarschuwen verschillende energie-experts, meldt persbureau Bloomberg.

2 uur geleden