Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronavirus hangt boven drukke beursweek

Coronavirus hangt boven drukke beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers krijgen het de aankomende beursweek druk met bedrijfscijfers en rentebesluiten. Toch is de kans groot dat nieuws over de verspreiding van het nieuwe coronavirus de graadmeters van de belangrijkste aandelenbeurzen het meest in beweging zet. Vorige week reageerden de financiële markten sterk op nieuws over de in China ontdekte longaandoening.

Dit weekend waarschuwden de Chinese autoriteiten dat het virus zich sneller verspreidt. Vrijdag werden voor het eerst besmettingen met het virus in Europa vastgesteld, bij patiënten in Frankrijk die onlangs in China waren geweest. Ook Australië en Maleisië kennen hun eerste gevallen. Ondertussen neemt China steeds ingrijpendere maatregelen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Naast Wuhan gaan steeds meer steden 'op slot', waardoor vervoer er moeilijk is.

Economen wijzen er op dat dergelijke acties consumentenuitgaven in China zullen drukken. Dat is juist een belangrijke pijler van de economische groei in het Aziatische land. Op de Europese beurzen kan dit makers van luxeproducten als LVMH, modemerk Burberry of horlogemaker Swatch raken. Chinezen zijn een belangrijke doelgroep voor hen, vooral rijke toeristen. Ook bedrijven uit de reisbranche, zoals luchtvaartmaatschappijen en boekingssites, zijn gevoelig voor het nieuws.

Techbedrijven

Op de Amsterdams beurs krijgen beleggers kwartaal- en jaarcijfers van enkele grote fondsen voor de kiezen. Philips presenteert dinsdag de resultaten. Een dag later volgt telecombedrijf KPN. Donderdag geven olie- en gasreus Shell en het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern Unilever inzage in de boeken. Vrijdag is het de beurt aan verlichtingsbedrijf Signify.

De resultaten van belangrijke techbedrijven beheersen voor een groot deel de week op Wall Street. iPhone-maker Apple presenteert dinsdag zijn cijfers, gevolgd door softwaregigant Microsoft op woensdag. Dezelfde dag presenteert onder meer socialmediabedrijf Facebook zijn resultaten over het vierde kwartaal. Daarnaast komt de Federal Reserve deze week met een nieuw rentebesluit.

Op het monetaire vlak zijn de ogen ook gericht op de Bank of England. De Britse centrale bank maakt voor de laatste keer onder scheidend gouverneur Mark Carney een nieuw rentebesluit bekend. Anders dan bij eerdere besluiten, is er bij kenners amper consensus over de vraag of de Britse centrale bank de rente wil verlagen of ongemoeid laat. Enerzijds zou de economische verzwakking eind vorig jaar voor een verlaging pleiten, maar nieuwe macro-economische data in januari schetsten weer een positiever beeld van de Britse economie.

Meer uit Financieel

EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

16 uur geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

17 uur geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

19 uur geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

20 uur geleden
Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

1 dag geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

1 dag geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

1 dag geleden