Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronavirus hangt boven drukke beursweek

Coronavirus hangt boven drukke beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers krijgen het de aankomende beursweek druk met bedrijfscijfers en rentebesluiten. Toch is de kans groot dat nieuws over de verspreiding van het nieuwe coronavirus de graadmeters van de belangrijkste aandelenbeurzen het meest in beweging zet. Vorige week reageerden de financiële markten sterk op nieuws over de in China ontdekte longaandoening.

Dit weekend waarschuwden de Chinese autoriteiten dat het virus zich sneller verspreidt. Vrijdag werden voor het eerst besmettingen met het virus in Europa vastgesteld, bij patiënten in Frankrijk die onlangs in China waren geweest. Ook Australië en Maleisië kennen hun eerste gevallen. Ondertussen neemt China steeds ingrijpendere maatregelen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Naast Wuhan gaan steeds meer steden 'op slot', waardoor vervoer er moeilijk is.

Economen wijzen er op dat dergelijke acties consumentenuitgaven in China zullen drukken. Dat is juist een belangrijke pijler van de economische groei in het Aziatische land. Op de Europese beurzen kan dit makers van luxeproducten als LVMH, modemerk Burberry of horlogemaker Swatch raken. Chinezen zijn een belangrijke doelgroep voor hen, vooral rijke toeristen. Ook bedrijven uit de reisbranche, zoals luchtvaartmaatschappijen en boekingssites, zijn gevoelig voor het nieuws.

Techbedrijven

Op de Amsterdams beurs krijgen beleggers kwartaal- en jaarcijfers van enkele grote fondsen voor de kiezen. Philips presenteert dinsdag de resultaten. Een dag later volgt telecombedrijf KPN. Donderdag geven olie- en gasreus Shell en het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern Unilever inzage in de boeken. Vrijdag is het de beurt aan verlichtingsbedrijf Signify.

De resultaten van belangrijke techbedrijven beheersen voor een groot deel de week op Wall Street. iPhone-maker Apple presenteert dinsdag zijn cijfers, gevolgd door softwaregigant Microsoft op woensdag. Dezelfde dag presenteert onder meer socialmediabedrijf Facebook zijn resultaten over het vierde kwartaal. Daarnaast komt de Federal Reserve deze week met een nieuw rentebesluit.

Op het monetaire vlak zijn de ogen ook gericht op de Bank of England. De Britse centrale bank maakt voor de laatste keer onder scheidend gouverneur Mark Carney een nieuw rentebesluit bekend. Anders dan bij eerdere besluiten, is er bij kenners amper consensus over de vraag of de Britse centrale bank de rente wil verlagen of ongemoeid laat. Enerzijds zou de economische verzwakking eind vorig jaar voor een verlaging pleiten, maar nieuwe macro-economische data in januari schetsten weer een positiever beeld van de Britse economie.

Meer uit Financieel

Spotify maakt flinke koerssprong na kwartaalresultaten

NEW YORK (ANP) - Spotify heeft dinsdag een flinke koerssprong gemaakt op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden enthousiast op de kwartaalresultaten van de muziekstreamingdienst. Zo maakte Spotify bekend dat maandelijks 626 miljoen mensen naar muziek en podcasts luisteren via het platform, 14 procent meer dan een jaar eerder.

10 minuten geleden
LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

3 uur geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

4 uur geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

4 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

4 uur geleden
Branche verwacht lagere perenoogst door grillig voorjaarsweer

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse perenoogst valt dit jaar lager uit dan in 2023, verwachten GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De brancheverenigingen schrijven dat toe aan grillig voorjaarsweer, waarbij warm weer werd afgewisseld met kou, regen en hagel. De hoeveelheid geoogste appels blijft naar verwachting vrijwel stabiel.

5 uur geleden
'Misleidende' Roombeter moet uit schappen, beslist rechter

UTRECHT (ANP) - Voedingsbedrijf Upfield mag de plantaardige roomboter van zijn merk Blue Band niet op de markt brengen onder de naam 'Roombeter'. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. Volgens de rechter handelt Upfield in strijd met Europese regelgeving. Die schrijft voor dat de benaming 'room' alleen mag worden gebruikt om zuivelproducten aan te duiden.

5 uur geleden