Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronavirus breekt drie records op één dag

Coronavirus breekt drie records op één dag

DEN HAAG (ANP) - Niet eerder werden in één etmaal zo veel coronabesmettingen geregistreerd als tussen donderdagochtend en vrijdagochtend. Niet eerder waren er zo veel positieve tests in één veiligheidsregio. En niet eerder had een regio zo veel tests per 100.000 inwoners, de norm die de overheid gebruikt om te kijken of ergens extra maatregelen nodig zijn. Dag na dag blijkt dat de uitbraak in Nederland toch nog groter wordt en dat de grens steeds verder opschuift.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had tussen donderdagochtend en vrijdagochtend een recordaantal van 5983 meldingen van positieve tests gekregen. Een dag eerder werden 5829 nieuwe besmettingen geregistreerd en de dag daarvoor 4993. Die records hebben dus slechts een dag stand gehouden. In de afgelopen weken bleef een record nooit langer dan twee dagen staan. Het is slechts een paar weken geleden dat het aantal nieuwe gevallen voor het eerst boven de 2000 uitkwam. Een maand geleden telde Nederland ongeveer duizend positieve tests per dag, en in juni waren er minder dan 4000 besmettingen in een hele maand.

De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vestigde vrijdag ook een record. De regio telde 828 positieve tests. Voor het eerst registreerde een regio meer dan 800 besmettingen in een etmaal. Het oude record was donderdag gevestigd door Rotterdam-Rijnmond, toen daar 776 positieve tests binnenkwamen.

Haaglanden

Ook de regio Haaglanden brak vrijdag een landelijk record. In Den Haag en omstreken werden 730 mensen positief getest, wat neerkomt op 65,4 gevallen per 100.000 inwoners. Niet eerder was het relatieve aantal besmettingen in een gebied zo hoog. Rotterdam-Rijnmond was donderdag uitgekomen op 58,5 positieve tests per 100.000 mensen.

De zogenoemde signaalwaarde, het niveau waarop de alarmbellen bij de overheid afgaan en misschien extra maatregelen nodig zijn, was een paar maanden geleden bepaald op 7 besmettingen per 100.000 mensen. Den Haag telt dus ruim negen keer zo veel gevallen.

Het aantal ziekenhuisopnames blijft wel ver uit de buurt van de records. In de afgelopen drie dagen zijn 179 mensen in een ziekenhuis opgenomen, wat neerkomt op 59,7 mensen per dag. Begin april kwamen in drie dagen tijd 1792 coronapatiënten in een ziekenhuis te liggen, oftewel 597,3 per dag.

Meer uit Gezond

Patiëntenfederatie wil ingrijpen overheid om huisartsenketen

DEN HAAG (ANP) - De Patiëntenfederatie Nederland wil dat de overheid en anderen ingrijpen voor mensen die zijn aangesloten bij een commerciële keten van huisartsen. Die keten, Co-Med, verkeert volgens berichten van EenVandaag en NRC in financiële problemen. Als het misgaat, kunnen patiënten "geen kant op", aldus de Patiëntenfederatie.

1 dag geleden
Feitencampagne moet jongeren afhouden van vapen

AMSTERDAM (ANP) - Met een brede mediacampagne bindt een groep artsen de strijd aan met de elektronische sigaret (vape) en de schadelijkheid ervan voor jongeren. Met feitelijke voorlichting wil het collectief Artsen Slaan Alarm ouders en verzorgers wijzen op de gevaren van het vapen.

1 dag geleden
Medewerker ggz-instelling Mondriaan in Heerlen neergestoken

HEERLEN (ANP) - Een medewerker van ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is maandag gewond geraakt door een steekpartij. Dit gebeurde om 12.15 uur op het terrein van de ggz-instelling aan de John F. Kennedylaan in Heerlen. De medewerker is naar het ziekenhuis gebracht, maakte Mondriaan bekend. De politie heeft een verdachte, een 29-jarige vrouw uit Heerlen, niet veel later in de buurt opgepakt.

2 dagen geleden
Jeugdzorg vreest voor zorgmijders om eigen bijdrage

DEN HAAG (ANP) - De jeugdzorg vreest dat mensen noodzakelijke zorg mijden als zij een eigen bijdrage moeten gaan betalen, zoals het kabinet in de voorjaarsnota voorstelt. Die bijdrage moet helpen om de bezuiniging van 511 miljoen euro vanaf 2026 te kunnen halen. Jeugdzorg Nederland noemt de eigen bijdrage "onacceptabel", omdat het de zorg minder toegankelijk zou maken.

2 dagen geleden
Kabinet ziet af van half miljard bezuiniging op jeugdzorg in 2025

DEN HAAG (ANP) - Een voorgenomen bezuiniging op de jeugdzorg van ruim 500 miljoen euro in 2025 gaat niet door. Het demissionaire kabinet heeft dat vastgelegd in de voorjaarsnota die maandag is gepresenteerd. Ook in 2024 was de oplopende besparing van toen nog 100 miljoen euro al geschrapt. Vanaf 2026 staat er nog wel een bezuiniging van 511 miljoen euro in de boeken, maar het is aan een nieuw kabinet om dit door te zetten of niet.

2 dagen geleden
Advies GGD: eet geen eieren van kippen rond Fries water met PFOS

LEEUWARDEN (ANP) - De GGD in Friesland adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die water hebben gedronken uit twee vaarten waarin verhoogde concentraties PFOS zijn aangetroffen. Volgens de GGD Fryslân zijn ook in de eieren hoge concentraties van deze PFAS-vorm gemeten. Het gaat om kippen die scharrelen rond de Jelsumer Feart en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden van Leeuwarden.

5 dagen geleden
Eerste gesprek voor mensen met problemen wordt vergoed

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de knoop zitten, kunnen vanaf volgend jaar een verkennend gesprek krijgen. Daarin kijken deskundigen wat de beste manier is om ze te helpen, om te voorkomen dat hun problemen erger worden en ze uiteindelijk in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) belanden. Om de drempel te verlagen, wordt dat gesprek vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.

5 dagen geleden