Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronavirus breekt drie records op één dag

Coronavirus breekt drie records op één dag

DEN HAAG (ANP) - Niet eerder werden in één etmaal zo veel coronabesmettingen geregistreerd als tussen donderdagochtend en vrijdagochtend. Niet eerder waren er zo veel positieve tests in één veiligheidsregio. En niet eerder had een regio zo veel tests per 100.000 inwoners, de norm die de overheid gebruikt om te kijken of ergens extra maatregelen nodig zijn. Dag na dag blijkt dat de uitbraak in Nederland toch nog groter wordt en dat de grens steeds verder opschuift.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had tussen donderdagochtend en vrijdagochtend een recordaantal van 5983 meldingen van positieve tests gekregen. Een dag eerder werden 5829 nieuwe besmettingen geregistreerd en de dag daarvoor 4993. Die records hebben dus slechts een dag stand gehouden. In de afgelopen weken bleef een record nooit langer dan twee dagen staan. Het is slechts een paar weken geleden dat het aantal nieuwe gevallen voor het eerst boven de 2000 uitkwam. Een maand geleden telde Nederland ongeveer duizend positieve tests per dag, en in juni waren er minder dan 4000 besmettingen in een hele maand.

De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vestigde vrijdag ook een record. De regio telde 828 positieve tests. Voor het eerst registreerde een regio meer dan 800 besmettingen in een etmaal. Het oude record was donderdag gevestigd door Rotterdam-Rijnmond, toen daar 776 positieve tests binnenkwamen.

Haaglanden

Ook de regio Haaglanden brak vrijdag een landelijk record. In Den Haag en omstreken werden 730 mensen positief getest, wat neerkomt op 65,4 gevallen per 100.000 inwoners. Niet eerder was het relatieve aantal besmettingen in een gebied zo hoog. Rotterdam-Rijnmond was donderdag uitgekomen op 58,5 positieve tests per 100.000 mensen.

De zogenoemde signaalwaarde, het niveau waarop de alarmbellen bij de overheid afgaan en misschien extra maatregelen nodig zijn, was een paar maanden geleden bepaald op 7 besmettingen per 100.000 mensen. Den Haag telt dus ruim negen keer zo veel gevallen.

Het aantal ziekenhuisopnames blijft wel ver uit de buurt van de records. In de afgelopen drie dagen zijn 179 mensen in een ziekenhuis opgenomen, wat neerkomt op 59,7 mensen per dag. Begin april kwamen in drie dagen tijd 1792 coronapatiënten in een ziekenhuis te liggen, oftewel 597,3 per dag.

Meer uit Gezond

FC Groningen past organisatiemodel aan en promoveert Langeler

GRONINGEN (ANP) - FC Groningen gaat verder zonder technisch directeur. De club uit de Eredivisie heeft het organisatiemodel aangepast en daarin is geen ruimte meer voor een technisch directeur. Die functie was vacant sinds het ontslag begin februari van Mark-Jan Fledderus.

19 uur geleden
Artsen beginnen TikTokaccount tegen vapevideo's

AMSTERDAM (ANP) - Bekende artsen zijn samen een TikTokaccount begonnen, waar ze alarm slaan over vapende jongeren op het sociale medium. Met video's waarin tiktokkers een e-sigaret roken, maken ze reclame voor de tabaksindustrie, waarschuwen de artsen.

22 uur geleden
Extra geld om meer mensen in de wijkverpleging op te leiden

DEN HAAG (ANP) - Om snel meer medewerkers in de wijkverpleging op te leiden en bij te scholen, stelt het kabinet voor de komende drie jaar in totaal 150 miljoen euro beschikbaar. Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) heeft daartoe vrijdag een investeringsakkoord ondertekend met verschillende partijen in de zorg. Er is een groeiend tekort aan wijkverpleegkundigen. Als er geen extra maatregelen worden getroffen, loopt dat tekort volgens het ministerie van Volksgezondheid op tot 10.500 in 2027.

3 dagen geleden
Kuipers: afbouwen teststraten bijzonder en historisch

DEN HAAG (ANP) - Na vrijdag verdwijnen ook de laatste coronateststraten van de GGD. Zorgminister Ernst Kuipers spreekt van een "absoluut historische dag". Hij vindt het "een bijzonder moment, ruim drie jaar nadat we de eerste coronapatiënt in Nederland hadden", zegt de bewindsman na de ministerraad op vrijdag.

3 dagen geleden
Minder mensen belanden met corona in ziekenhuis

ZEIST (ANP) - Ziekenhuizen beginnen het langzaam maar zeker iets minder druk te krijgen met de zorg voor coronapatiënten. Het totale aantal daalt en ook de instroom zakt, komt vrijdag naar voren uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De coronagolf in de ziekenhuizen bereikte vorige week het hoogste niveau sinds oktober.

3 dagen geleden
Artsen en apothekers vragen Kamer om actie tegen medicijntekort

UTRECHT (ANP) - Artsen en apothekers vragen de Tweede Kamer om werk te maken van het oplossen van het volgens hen groeiende tekort aan geneesmiddelen in Nederland. Volgende week debatteert de Kamer over het geneesmiddelenbeleid.

3 dagen geleden
Tekort aan diabetesmedicijn dat online rondgaat als afslankmiddel

UTRECHT (ANP) - Wereldwijd is er een tekort aan het diabetesmedicijn Ozempic en dat zal nog de rest van het jaar aanhouden, zo schrijft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het tekort is ontstaan omdat de vraag naar het medicijn snel gestegen is. Het medicijn wordt ook wel gebruikt als afslankmiddel en gaat als zodanig ook rond op sociale media.

3 dagen geleden