Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronavaccinatie op Friese Waddeneilanden begint

Coronavaccinatie op Friese Waddeneilanden begint

BALLUM (ANP) - De eerste inwoners van de vier Friese Waddeneilanden worden vanaf dinsdag gevaccineerd tegen het coronavirus. Een speciale inentingsploeg gaat van het vasteland naar Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, zodat de bewoners niet de oversteek hoeven te maken. Over vijf weken krijgen de eilanders de tweede prik en zouden ze beschermd moeten zijn tegen het coronavirus.

In totaal komen ongeveer 1700 mensen in aanmerking voor de vaccinatie. Het inenten begint dinsdag op Ameland. Daar kunnen alle inwoners van 75 jaar en ouder worden gevaccineerd, evenals alle zorgmedewerkers die ingeënt willen worden. Op woensdag gaat de prikploeg naar Vlieland en Schiermonnikoog. Daar wonen minder mensen en dus kunnen daar alle 60-plussers en zorgmedewerkers gevaccineerd worden. Donderdag en vrijdag worden 75-plussers en zorgmedewerkers gevaccineerd op Terschelling, het grootste van de vier eilanden.

De eilanders krijgen het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Dat wordt met een ambulancehelikopter van, naar en tussen de eilanden vervoerd.

De vier eilanden zijn door hun ligging redelijk gespaard gebleven tijdens de corona-uitbraak. Ze hebben de laagste besmettingscijfers van het land. Schiermonnikoog was in oktober de laatste gemeente in Nederland waar het virus werd vastgesteld.

Later moeten ook de bewoners van het grootste waddeneiland, Texel, op hun eiland worden gevaccineerd. Het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt. Texel ligt in Noord-Holland.

Meer uit Binnenland

Politie Rotterdam: groot onderzoek gaat tijd kosten

ROTTERDAM (ANP) - De politie in Rotterdam verwacht dat het tijd gaat kosten voor er meer gezegd kan worden over de "zeer impactvolle gebeurtenissen" van donderdag, waarbij drie mensen zijn doodgeschoten. De politie is volgens een woordvoerster gestart met een groot onderzoek naar de 32-jarige verdachte, die volgens de politie verantwoordelijk is voor de twee schietpartijen en de brandstichtingen. De politie denkt dat het om een gerichte actie ging.

35 minuten geleden
Universiteit Utrecht wilde niet in wereldranglijst universiteiten

UTRECHT (ANP) - Dat de Universiteit Utrecht dit jaar niet voorkomt op een wereldranglijst van universiteiten, was een bewuste keuze van de universiteit zelf. Die zegt geen gegevens te hebben geleverd aan de makers van de World University Rankings van het Britse vakblad Times Higher Education. Zij konden daardoor geen score vaststellen.

37 minuten geleden
De Jonge roemt zijn huisarts die omkwam bij schietpartij Erasmus

DEN HAAG (ANP) - Donderdag was "een verschrikkelijk zwarte dag voor heel Rotterdam" zegt demissionair binnenlandminister Hugo de Jonge, zelf Rotterdammer, na de dodelijke schietpartij in en bij het Erasmus MC. Drie mensen kwamen om het leven, onder wie De Jonges eigen huisarts, die doceerde in het EMC. "Een ongelooflijk aimabele en meelevende vent", typeert De Jonge hem.

58 minuten geleden
OM vervolgt schipper voor rol bij dood 12-jarige Haagse scholiere

LEEUWARDEN (ANP) - Een 49-jarige schipper uit Harlingen wordt strafrechtelijk vervolgd voor zijn rol bij de dood van de 12-jarige scholiere Tara. De man wordt verweten dat de giek van zijn zeilschip Risico in zodanig slechte staat verkeerde dat die afbrak. Daarbij kwam het meisje uit Den Haag om het leven. Het fatale ongeluk gebeurde tijdens een schoolreisje op de Waddenzee eind augustus vorig jaar. Tijdens een manoeuvre van de boot brak de giek af.

1 uur geleden
Verdachte Rotterdam moest psychologisch onderzoek voor artsenbul

ROTTERDAM (ANP) - De man die ervan wordt verdacht dat hij donderdag in Rotterdam drie mensen heeft doodgeschoten, moest van de Erasmus Universiteit een psychologisch onderzoek laten doen voordat hij eventueel zijn artsenbul zou krijgen. Dat heeft Stefan Sleijfer, voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC en decaan van de faculteit Geneeskunde, vrijdag gezegd. Volgens Sleijfer had het Openbaar Ministerie gewaarschuwd dat er twijfels waren of de man wel geschikt zou zijn om een artsenbul te krijgen. "En dat hebben we serieus genomen", aldus de decaan.

1 uur geleden
Dijkgraaf: stevig gediscussieerd over Hoekstra's Qatar-aanpak

DEN HAAG (ANP) - Er was in het kabinet "discussie" over hoe toenmalig buitenlandminister Wopke Hoekstra Qatar behandelde in aanloop naar het WK voetbal, zegt demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs). Uit een reconstructie van Trouw blijkt dat Hoekstra en zijn ambtenaren kritiek en adviezen van andere ministeries, waaronder Onderwijs, in de wind sloegen.

1 uur geleden
Vernield monument voor overleden kankerpatiënten herbouwd in 2024

DRONTEN (ANP) - Het monument voor overleden kankerpatiënten in Dronten dat eerder dit jaar werd vernield, wordt in maart 2024 herbouwd. Dat laat KWF Kankerbestrijding vrijdag weten.

2 uur geleden