Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronavaccinatie leidt mogelijk tot menstruatiestoornis

Coronavaccinatie leidt mogelijk tot menstruatiestoornis

DEN BOSCH (ANP) - Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot 1 december meer dan 17.000 meldingen ontvangen van menstruatiestoornissen na een coronavaccinatie. Er zijn ongeveer 6,4 miljoen vrouwen gevaccineerd. De klachten variƫren van hevige of late menstruatie tot bloedingen na de overgang. Volgens Lareb is het mogelijk dat vaccinatie leidt tot menstruatiestoornissen.

De meeste meldingen gingen over een hevige menstruatie na vaccinatie (4537 meldingen). Verlate menstruatie (3198 meldingen), onregelmatige menstruatie (3079 meldingen) en tussentijds bloedverlies (3079 meldingen) kwamen ook veel voor.

Bloedingen na de overgang werden 537 keer gemeld, vooral door vrouwen van wie de meesten tussen de 54 en 64 jaar oud waren. Er kwamen ook meldingen van deze klachten binnen van vrouwen ouder dan 75 jaar en vrouwen die al langer dan tien jaar voor het laatst ongesteld waren geweest. Onder de vrouwen bij wie al onderzoek is gedaan werden geen andere medische oorzaken voor de bloedingen gevonden.

Tijdelijk effect

De meldingen werden even vaak na de eerste als na de tweede prik gedaan. Verhoudingsgewijs kwamen de meeste meldingen binnen na een prik met het vaccin van Janssen. Het gaat om 1547 meldingen op 330.000 vaccinaties. Absoluut gezien kwamen de meeste meldingen binnen na een prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech (13.965 meldingen op 9,6 miljoen vaccinaties). Na ongeveer 1,3 miljoen vaccinaties met AstraZeneca kwamen er 534 meldingen van menstruatiestoornissen binnen bij Lareb.

Menstruatiestoornissen komen ook zonder vaccinatie vaak voor, benadrukt het bijwerkingencentrum. Een infectie, ziekte of stress kunnen tot de oorzaken behoren. Uit onderzoek in Noorwegen komt echter naar voren dat menstruatiestoornissen vaker voorkomen na een coronavaccinatie dan daarvoor. "Het vaccin zet het immuunsysteem aan het werk", aldus Lareb. "Dit kan invloed hebben op de hormoonspiegels en/of de op- en afbouw van het baarmoederslijmvlies. De verwachting is dat dit een tijdelijk effect is."

Lareb doet vervolgonderzoek onder 2000 van de mensen die zich hebben gemeld.

Meer uit Gezond

Luchtkwaliteit onvoldoende tot slecht door hitte en pollen

WAGENINGEN (ANP) - Het nationale Luchtmeetnet verwacht dat de luchtkwaliteit de komende dagen vanaf het middaguur onvoldoende tot slecht zal zijn door de hoge temperaturen, vooral in het midden en zuiden van het land. Hitte zorgt voor snel oplopende ozonconcentraties in de lucht. Aangezien het ook nog volop pollenseizoen is, stijgt de kans op luchtwegklachten en neemt het risico op hart- en vaatklachten toe.

11 minuten geleden
Oud-profvoetballers hebben ruim drie keer zoveel kans op dementie

LONDEN (ANP) - Oud-profvoetballers hebben ruim drie keer zoveel kans om dementie te krijgen dan de doorsnee bevolking. Dat heeft een studie aan de universiteit van Nottingham, gedaan op verzoek van de Engelse voetbalbond (FA) en een organisatie van spelers, opnieuw uitgewezen. Eerdere onderzoeken wezen de afgelopen tijd al veel vaker in die richting.

22 uur geleden
Staatssecretaris: geen slimme trucs om toch tabak te verkopen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Maarten van Ooijen (volksgezondheid) roept supermarkten op niet op zoek te gaan naar "slimme trucs" om toch tabak te kunnen verkopen nadat het landelijke verkoopverbod voor supermarkten op 1 juli volgend jaar is ingegaan. Hij steunt gemeenten, zoals Utrecht, die ondernemers verbiedt nieuwe tabaksspeciaalzaken te openen.

1 dag geleden
Ouderen en zieken lopen meer kans op uitdroging door medicijnen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid kunnen de komende dagen meer risico lopen op uitdroging en oververhitting dan andere mensen. Dat komt door de medicijnen die sommige mensen uit die groepen nemen. Apothekers kunnen mensen advies geven hoe ze het beste met medicijnen kunnen omgaan als het zo warm is, zegt beroepsorganisatie KNMP.

1 dag geleden
OM in beroep tegen vrijlating verdachte verpleegkundige Assen

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijlating van de voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere sterfgevallen.

1 dag geleden
Utrecht verbiedt komst van nieuwe tabakszaken

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht verbiedt ondernemers om een nieuwe tabaksspeciaalzaak te openen in de stad. De gemeente streeft naar een rookvrije generatie en tabakszaken horen daar niet bij, vindt wethouder Eelco Eerenberg van Volksgezondheid.

1 dag geleden
Artsen richten netwerk op om zorg voor vulva's te verbeteren

ROTTERDAM (ANP) - De zorg voor het vrouwelijke geslachtsorgaan moet beter, vindt dermatoloog Colette van Hees van het Erasmus MC. Daarvoor is het Vulva Zorgnetwerk opgericht. Zo is het de bedoeling dat vrouwen beter, sneller en met meer empathie worden behandeld.

2 dagen geleden